Ο Δ. Σαρηγιάννης στον ΣΚΑΪ Κρήτης – Πόσοι θα είναι οι νεκροί από κορωνοϊό το Δεκέμβρη αν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Για την δραματική διάσταση που μπορεί να πάρει η πανδημία στη χώρα μας αν δεν τηρηθούν τώρα όλα τα μέτρα προστασίας ενάντια στο κορωνοϊό, μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και τον Σωτήρη Μεταξά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως δεν είναι τώρα η κορύφωση του δεύτερου κύματος, αντιθέτως διανύουμε μια περίοδο σταθεροποίησης με αυξομειώσεις.

Με δεδομένο τον καλό καιρό που έχουμε στη χώρα, το γεγονός ότι τώρα γύρισαν όλοι στα αστικά κέντρα αλλά και το ότι τα σχολεία μόλις άνοιξαν ο καθηγητής του ΑΠΘ εκτίμησε πως μέχρι τις 20 Οκτωβρίου τα ημερήσια κρούσματα στην χώρα μας θα κυμαίνονται σε αυτές τις τιμές, με μία πιθανή μικρή αύξηση.

«Σίγουρα αυτό που περιμένουμε είναι αύξηση από τις 20 Οκτωβρίου, μεγαλύτερη το Νοέμβριο και μια περαιτέρω, ίσως και εκθετική αύξηση το Δεκέμβριο», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε πως ο μόνος τρόπος να ελεγχθεί η πορεία του ιού στη χώρα είναι να τηρηθούν τώρα και από όλους τους πολίτες τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

«Πρέπει η εφαρμογή των μέτρων να γίνεται συνειδητά», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης και συμπλήρωσε: «Δεν θα μπω στη συζήτηση για τις μάσκες. Η απάντηση είναι ναι αν θέλουμε να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Οι μάσκες είναι απαραίτητες όπως και οι αποστάσεις».

Παράλληλα σημείωσε πως τα κρούσματα που βλέπουμε τώρα στη χώρα είναι αποτέλεσμα όσων έχουν γίνει 2 με 3 εβδομάδες νωρίτερα και τόνισε πως τώρα είναι η στιγμή που ο κόσμος πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα για να μπορεί να αποφευχθεί μια κρίσιμη κατάσταση τον χειμώνα. «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όταν οι λοιμωξιολόγοι μας λένε ότι υπάρχει πρόβλημα, πρέπει να εφαρμόζουμε τα μέτρα εκείνη τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος έδωσε μια εικόνα για το πως θα διαμορφωθούν οι αριθμοί του κορωνοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο, το οποίο μέχρι τώρα έχει επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγγιάννη θα υπάρξει μια αύξηση των αναγκών σε ΜΕΘ γύρω στις 60 κλίνες μέσα στον Οκτώβρη, περίπου 100 στο τέλος του Νοέμβρη και ακόμα μεγαλύτερη αύξηση από 300 – 400 κλίνες ΜΕΘ στα τέλη Δεκέμβρη.

Αντίστοιχα οι θάνατοι από κορωνοϊό, όπως ανέφερε ο καθηγητής του ΑΠΘ, από 314 που είναι σήμερα, μπορεί να γίνουν 350 μέχρι το τέλος του Σεπτέμβη, 460 μέχρι το τέλος του Οκτώβρη, 600 μέχρι το τέλος του Νοέμβρη και 940 μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη.

Ο καθηγητής τόνισε ο μόνος τρόπος για να μην επιβεβαιωθούν οι εφιαλτικές αυτές προβλέψεις είναι η τήρηση των μέτρων. «Νομίζω είναι μια θυσία ανθρώπινης ζωής που δεν θέλουμε να την κάνουμε. Δεν μας τιμά σαν Έλληνες να θυσιάσουμε, έστω ηλικιωμένους, την μητέρα ή τον πατέρα μας απλώς επειδή αρνούμαστε να φορέσουμε μάσκα», κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα