Δεν δημιουργεί ανησυχία στους ειδικούς η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων 24ωρων στις περιοχές του Αρκαλοχωρίου και της Σητείας.
«Αυτή η ακολουθία θεωρείται φυσιολογική. Είναι αναμενόμενα τα μεγέθη των σεισμών που σημειώνονται στην περιοχή», ανέφερε για τους πρωινούς σεισμούς στο Αρκαλοχώρι ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Χαράλαμπος Φασουλάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον προηγούμενο μήνα υπήρξε μια ανησυχία με την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή νότια των Γουβών, η οποία ωστόσο όπως προέκυψε από την ανάλυση αφορά στο βόρειο κομμάτι του ρήγματος που έδωσε τον μεγάλο σεισμό ντου Αρκαλοχωρίου και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία εξελίσσεται φυσιολογικά.
«Αρκετοί επιστήμονες το είχαν επισημάνει ότι είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει κάποιους μήνες», ανέφερε ο κ. Φασουλάς και σημείωσε πως ο σεισμός του Αρκαλοχωρίου δεν ήταν μια συνηθισμένη περίπτωση καθώς υπήρξε μια μεγάλη προσεισμική ακολουθία που έδωσε μεγάλο σεισμό, αν και το ρήγμα ήταν γνωστό.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να δούμε μεγαλύτερο σεισμό από αυτούς που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στο Αρκαλοχώρι τόνισε πως με βάση τον κύριο σεισμό αλλά και το μήκος του ρήγματος, δεν είναι απίθανο να έχουμε ένα σεισμό μεγέθους 4 – 4,2 Ρίχτερ, μέσα στα πλαίσια της αναμενόμενης μετασεισμικής ακολουθίας.
Αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα στη Σητεία, ο κ. Φασουλάς ανέφερε πως αν δεν είχε προηγηθεί ο σεισμός του Αρκαλοχωρίου οι σεισμοί αυτοί δεν θα είχαν δημιουργήσει καμία ανησυχία καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο της φυσιολογικής σεισμικής δραστηριότητας γύρω από το νησί.