O Αυλάρχης των Γλύξκμπουργκ

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχθηκε την πρόσκληση του Καρόλου και τον επισκέφθηκε στην Σκωτία, όπου μεταξύ των άλλων θεμάτων συζητήθηκε το θέμα της αξιοποίησής των εγκαταλειμμένων εγκαταστάσεων των βασιλικών ανακτόρων στο Τατόϊ .

Σαν αστραπή κυκλοφόρησε η ανακοίνωση της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ βγαλμένη από τα βάθη της δεκαετίας του 60’ και του70΄, μέσα σε μια προσπάθεια αποτυχημένη να ξυπνήσει το λαϊκό σύνδρομο του φαντάσματος της μοναρχίας στην Ελλάδα.

Μια ανακοίνωση φωτιά με την οποία εγκαλούνταν ο Έλληνας πρωθυπουργός να λειτουργεί ως εκλεγμένος πρωθυπουργός των Ελλήνων και όχι ως αυλάρχης των Γλύξμπουργκ στην Ελλάδα.

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια περίπου όταν το 2018 ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός της χώρας υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρίγκιπα Κάρολο και φυσικά τότε δεν έγινε καμία συζήτηση για τον ρόλο  αυλάρχη των Γλύξμπουργκ.

Καθήκον και υποχρέωση  ήταν τότε όπως και σήμερα κάθε πρωθυπουργού, γι’ αυτό  με ιδιαίτερη έμφαση η συνάντηση είχε χαρακτηριστεί ορόσημο και εξυπηρετούσε την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Θεωρείται ατυχής ο απαξιωτικός αυτός χαρακτηρισμός που δόθηκε για τον <<αυλάρχη των Γλύξμπουργκ>> , αλλά προφανώς δοθείσας της ευκαιρίας επιχειρήθηκε το ξύπνημα της αντιμοναρχικής μνήμης για να δημιουργηθούν εντυπώσεις ενόψει των επερχόμενων Βουλευτικών εκλογών.

Η αντιπολίτευση αρνείται να ξεκολλήσει από το παρελθόν γιατί όπως φαίνεται δεν την οφελεί το παρόν και το μέλλον καθίστατε αβέβαιο, όταν υπάρχει έλλειψη επιχειρημάτων και η κριτική που ασκείται στην πολιτική της σημερινής κυβέρνησης δεν βρίσκει λαϊκό πρόσφορο έδαφος.

Το δείγμα γραφής που μέχρι τώρα δόθηκε από την κυβέρνηση, στη διαχείρηση όλων των κρίσεων που αντιμετώπισε τα  τελευταία χρόνια είναι θετικό και το ίδιο καλείται να αποδείξει τώρα στην τελευταία οικονομική κρίση με την αντιμετώπιση της ακρίβειας .

Ο Λαός έχει πάθει και έχει πολλά διδαχθεί τα τελευταία χρόνια, έχει αποκτήσει ανοσία στην παραπληροφόρηση και στα φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος.

Κανείς δεν ονειρεύεται την επιστροφή της μοναρχίας στην Ελλάδα και κανείς δεν μεθοδεύει την επιστροφή του τέως στο Τατόϊ .

Το πολιτειακό λύθηκε το 1974 με το δημοψήφισμα και τα οικονομικά θέματα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου .

Τα <<Βασιλικά κτήματα >> του Τατοϊού είναι περιουσία του Δημοσίου και επιβάλλεται να αξιοποιηθούν τουριστικά, περιβαλλοντικά και επιχειρηματικά προς όφελος του λαού και της τοπικής οικονομίας.

Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο ιστορικό κτήμα << DUMFRIES HOUSE >> της Σκωτίας κατόπιν της πρόσκλησης του πρίγκιπα Καρόλου της Αγγλίας.

Η αναζήτηση μιας νέας φυσιογνωμίας , το μοντέλο λειτουργίας  και ο τρόπος αξιοποίησης του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοϊού, βρίσκεται ψηλά στον κυβερνητικό προγραμματισμό μα αποτέλεσμα όχι μόνο την ανάπτυξη και τα οικονομικά οφέλη, αλλά τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Είναι οι ιδέες και τα σχέδια που θα προκύψουν από την αναφερόμενη επίσκεψη , αποκομίζοντας την στρατηγική που έχει εφαρμοστεί στο ίδρυμα του πρίγκιπα για την αποκατάστασή του και την αξιοποίησή του σε  περιβαλλοντικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις.

Αυστηρή και με έντονη επικριτική διάθεση ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας όπως παρακάτω:

<<Δεν είναι στόχος της κυβέρνησης να αποκαταστήσει το όνομα των Γλύξμπουργκ στην σύγχρονη ελληνική ιστορία και χρειάζεται μεγάλο απόθεμα γελοιότητας και υποκρισίας, για να μπορέσει κάποιος να συνδέσει την αξιοποίηση του κτήματος Τατοϊού, που θα αποτελέσει χώρο αναψυχής για τους πολίτες, μα το πολιτειακό θέμα που λύθηκε οριστικά με πρωτοβουλία του Κων/νου Καραμανλή το 1974 >>.

<< Μετά από τέτοιες ανακοινώσεις δεν πρέπει να αναρωτιούνται γιατί κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ >>

 

Άλλα Πρόσφατα