Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, 2024
16.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός για το “πάγωμα” των τελών: “Μπορούμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας και χωρίς αυξήσεις”

Πρέπει να διαβάσετε

Την απόφασή του να μείνουν “παγωμένα” τα δημοτικά τέλη στις τιμές του 2024 και για το 2025 εξήγησε σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Τρίτης 22 Οκτωβρίου, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός.

Ο κ. Καλοκαιρινός τόνισε ότι μετά από ανάλυση όλων των στοιχείων και του 2024, σε συνδυασμό με την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2025, διαπιστώθηκε ότι ο Δήμος έχει το περιθώριο να μην πάει σε αυξήσεις: “Θεωρούμε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες καθαριότητας και οδοφωτισμού, δίχως να επιβαρύνουμε τον δημότη και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε”.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, η εισήγηση για “πάγωμα” των τελών στις περυσινές τιμές, έρχεται παρά το γεγονός ότι τα κόστη αυξάνονται για τον Δήμο (για παράδειγμα το τέλος ταφής) όπως αυξάνονται και οι περιοχές αρμοδιότητάς του (π.χ. εθνική οδός).

Όταν η πρόταση για τα δημοτικά τέλη διαμορφωθεί πλήρως, θα πάει προς ψήφιση πρώτα στην δημοτική επιτροπή και εν συνεχεία στο δημοτικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι γενικές τιμές των δημοτικών τελών, όπως διαμορφώθηκαν μετά τις περσινές αυξήσεις, είναι 1.05 ευρώ το τετραγωνικό για τα οικιακά τέλη και 140 ευρώ για τα τέλη κοινοχρήστων χώρων (στην πιο εμπορική ζώνη, στο κέντρο της πόλης).

H ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου

Την απόφαση να μην υπάρξει καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, καθώς και στα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων του Δήμου Ηρακλείου για το 2025, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός.

Πρόκειται για την πρόταση που εισηγήθηκε ο Αλέξης Καλοκαιρινός στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Ομάδας της παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη», τη Δευτέρα 21/10, από την οποία και αποφασίστηκε να κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ηρακλείου αναφέρθηκε στην εκτίμηση της Δημοτικής Αρχής ότι, παρά το ότι αυξάνονται τα κόστη και τα πρόσθετα τέλη με τα οποία επιβαρύνεται η Αυτοδιοίκηση από την Πολιτεία, όπως για παράδειγμα το Περιβαλλοντικό Τέλος (τέλος ταφής) ή την αύξηση των σημείων παρέμβασης (π.χ. επί του ΒΟΑΚ, στην χερσαία ζώνη της παραλιακής) οι υπηρεσίες καθαριότητας και οδοφωτισμού μπορούν να βελτιωθούν, χωρίς να αυξηθεί το κόστος για τους δημότες και τόνισε: «Η εκτίμησή μας, μελετώντας όλα τα στοιχεία και τις προβολές σχετικά με τα έσοδα, είναι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτή είναι και η επιδίωξή μας. Να κάνουμε περισσότερα και να τα κάνουμε καλύτερα.».

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε και στο συνολικό, δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, επισημαίνοντας: «Για το συνολικό έργο του Δήμου απαιτούνται πολύ περισσότερα χρήματα από τα διαθέσιμα. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξαντλήσουμε και την διεκδικητικότητά μας και την επινοητικότητά μας. Χρειάζεται πείσμα, επιμονή, καλές ιδέες και καλές πρακτικές. Από την άποψη αυτή, είμαστε σε καλό δρόμο για να γίνεται έργο με τα πραγματικά δεδομένα.».

Καταλήγοντας στη δήλωσή του ο Δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε: «Η συνολική εικόνα της καθαριότητας, είναι δεδομένο για όλους μας, πρέπει να βελτιωθεί, μπορεί να βελτιωθεί και θα βελτιωθεί. Μέσα στο 2025, και ήδη από τις αρχές του, θα παρουσιάσουμε ένα συνολικό σχέδιο για μια δραστική αναβάθμιση της καθαριότητας. Έχουμε δυο σκαλοπάτια: Ένα πρώτο σκαλοπάτι βελτίωσης που θα γίνει μέσα στο υφιστάμενο πλαίσιο και ένα δεύτερο, μεγαλύτερης βελτίωσης, για την οποία θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας στις αρχές του 2025. Η δραστική αναβάθμιση ξεκινάει από τις απαιτήσεις και θα περιλαμβάνει ό,τι μπορεί να τις ικανοποιήσει. Ποιες είναι οι απαιτήσεις; Όχι μια «λίγο πιο καθαρή πόλη». Μια καθαρή πόλη! Και αυτό σημαίνει ότι η αποκομιδή πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένες προδιαγραφές, να μην αφήνει υπολείμματα, οι κάδοι να αδειάζουν πλήρως, να είναι καθαροί να βρίσκονται στη θέση τους, αλλά και να μην δημιουργούνται ανεξέλεγκτες χωματερές. Κι εδώ θέλουμε την συμπαράσταση των δημοτών. Όλοι έχουμε το μερίδιό μας. Φυσικά ο Δήμος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αλλά και οι συμπεριφορές όλων μας πρέπει να είναι οι κατάλληλες έτσι ώστε να πάμε στην καθαρή πόλη. Επίσης, καθαρή πόλη σημαίνει έναν πάρα πολύ καλό οδοκαθαρισμό.

Όλα αυτά πώς εξυπηρετούνται; Εξυπηρετούνται και από τη σωστή παραλαβή από την Υπηρεσία των διαφορετικών ρευμάτων των αποβλήτων, που θα πρέπει όλο και περισσότερο να διαλέγονται στην πηγή. Όλο αυτό είναι ένα πλέγμα. Αλλά το βασικό, αυτό που μας οδηγεί, είναι η απαίτηση. Η απαίτηση είναι η πόλη να είναι καθαρή. Να πάμε σε μια καθαρή πόλη. Αυτό μας οδηγεί στον σχεδιασμό μας.».

Video μπορείτε να πάρετε από εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=MsMABT0WQSw

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα