Ήταν Δεκέμβριος του 2021, όταν η 46χρονη Αρετή από το Ηράκλειο, έφυγε αιφνίδια από τη ζωή μετά από ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου.
Η άτυχη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών, νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, για μια εβδομάδα με εγκεφαλική αιμορραγία.
Αφού έγιναν όλα τα απαραίτητα τεστ, διαπιστώθηκε πως η γυναίκα ήταν κλινικά νεκρή και άμεσα ενημερώθηκε η οικογένειά της, η οποία δείχνοντας μεγαλείο ψυχής αποφάσισε να δωρίσει τα όργανά της.
Ο αιφνίδιος θάνατός της έφερε ξανά στο προσκήνιο για το νοσηλευτικό ίδρυμα, την ανάγκη δημιουργίας Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας εγκεφαλικών, όπως είχε δηλώσει στην Τηλεόραση CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη ο Διοικητής του ΠαΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης, διαδικασίες που είχε ξεκινήσει ήδη έναν χρόνο νωρίτερα.
«Θα είναι μια από τις πρώτες στην Ελλάδα, η οποία ευελπιστώ ότι θα σώσει πολύ κόσμο», σημείωσε ο κ. Χαλκιαδάκης και συμπλήρωσε πως τέτοιου είδους περιστατικά αντιμετωπίζονται, αρκεί να είναι στην αρχή τους και να υπάρχει κ η κατάλληλη υποδομή.
Έτσι κι έγινε: Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Creta24, ο αναπληρωτής Διοικητής του ΠαΓΝΗ Στέλιος Κτενιαδάκης, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, στο νοσηλευτικό ίδρυμα ήδη λειτουργεί ατύπως η μονάδα εδώ και ένα χρόνο, με ειδικό γιατρό.
Όμως χρειάζεται η πλήρη ανάπτυξη της μονάδας και για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί επιπλέον προσωπικό, για την στελέχωσή της, κάτι που όπως φαίνεται θα γίνει το επόμενο διάστημα, μετά και την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.
Σκοπός του Υπουργείου Υγείας με την ίδρυση των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας εγκεφαλικών είναι να γίνει παρέμβαση που θα συμβάλει στη μείωση των θανάτων και των αναπηριών από εγκεφαλικά επεισόδια.