Η αποκάλυψη του creta24.gr για την αρνητική εισήγηση του Συμβουλίου των ειδικών της UNESCO σχετικά με την εγγραφή των Μινωικών Ανακτόρων στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, προκάλεσε έκπληξη και αμηχανία ακόμα και στο Υπουργείο Πολιτισμού που φαίνεται ότι δεν είχε ενημερωθεί σχετικά.
Παρότι, όπως σημειώσαμε ήδη, η εισήγηση είναι γνωμοδοτική και δεν δεσμεύει την Επιτροπή της UNESCO που θα λάβει την σχετική απόφαση στις 12 Ιουλίου, το παρελθόν δεν είναι σύμμαχος της ελληνικής υποψηφιότητας.
Είναι λίγες φορές που η Επιτροπή αγνόησε την άποψη των ειδικών του Οργανισμού. Στην Κρήτη άλλωστε υπάρχει το πρόσφατο παράδειγμα της Σπιναλόγκας, για την οποία επίσης το Διεθνες Συμβούλιο Μνημείων και Αξιοθέατων (International Council of Monuments and Sites – ICOMOS) είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά. Ο φάκελος είχε κατατεθεί το 2019, η αρνητική εισήγηση ήρθε το 2021, η υποψηφιότητα δεν εγκρίθηκε.
Στο Υπουργείο Πολιτισμού (αλλά και τοπικά, στην Περιφέρεια Κρήτης) θεωρούσαν ότι ο φάκελος για τα Μινωικά Ανάκτορα ήταν πλήρης, είχε γίνει συστηματική δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ως εκ τούτου υπήρχαν πολλές πιθανότητες αποδοχής, Ορισμένοι εξακολουθούν να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς, όπως λένε, οι αιτιάσεις του Συμβουλίου μπορούν να ξεπεραστούν, αν η Επιτροπή δείξει καλή θέληση.
Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, παραθέτουμε τις άλλες ευρωπαϊκές υποψηφιότητες με πολιτιστικό περιεχόμενο που θα εξεταστούν καθώς και την συνοδευτική εισήγηση του Συμβουλίου για κάθε μία από αυτές. Σημειώνεται ότι στην Συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που διεξάγεται στο Παρίσι από τις 6 έως τις 16 Ιουλίου, θα συζητηθούν και πολλές ακόμα υποψηφιότητες από ολόκληρο τον κόσμο, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Νέες υποψηφιότητες
Γαλλία
– Τα Μεγαλιθικά Μνημεία του Καρνάκ και των Ακτών του Μορμπιάν – Θετική εισήγηση.
Γερμανία
– Τα Ανάκτορα του Βασιλιά Λουδοβίκου Β΄ της Βαυαρίας – Θετική Εισήγηση.
Ελλάδα
– Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα- Αρνητική Εισήγηση και επιστροφή του φακέλου στο κράτος που τον υπέβαλε.
Ιταλία
Σπηλαιώδεις τάφοι στη Σαρδηνία – Αρνητική Εισήγηση και επιστροφή του φακέλου στο κράτος που τον υπέβαλε.
Πολωνία
Γκντίνια, Παλιά Πόλη – Αρνητική Εισήγηση και επιστροφή του φακέλου στο κράτος που τον υπέβαλε.
Πορτογαλία
Η Αρχιτεκτονική του Άλβαρο Σίζα – To συμβούλιο συνιστά αναβολή εξέτασης της υποψηφιότητας
Ρωσία
Βραχογραφίες του Σπήλαιου Shulgan-Tash- Θετική Εισήγηση
Τουρκία
Αρχαία Πόλη Σαρδίς και Λυδικοί Τύμβοι του Μπιν Τεπέ – Θετική Εισήγηση
Κ.ΚΕΦ.