Δυναμικό ποδαρικό έχουν κάνει οι ιογενείς λοιμώξεις εφέτος και μάλιστα νωρίτερα από άλλες χρονιές, γεγονός που συνιστά μεγάλη προσοχή και εφαρμογή του μεγάλου «όπλου» της μάσκας που την έχουμε δυστυχώς ξεχάσει.
Όπως αναφέρει στο CNN Greece, ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και επί πολλά έτη πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, η συνηθισμένη εποχή για την εμφάνιση των λοιμώξεων, είναι 15 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, ωστόσο εφέτος είναι γεγονός, ότι έχουν εμφανισθεί πολύ νωρίτερα.
Από την «τριδημία» στην «πολύδημία»
Όπως όλα δείχνουν όμως εφέτος, δεν θα έχουμε μόνο «τριδημία», – συνύπαρξη δηλαδή COVID, γρίπης και αναπνευστικού ιού RSV- αλλά ίσως και «πολύδημία», καθώς έχει εμφανισθεί ένας νέος ιός- άγνωστης προέλευσης, που εμφανίζεται στα σχολεία, δίνοντας υψηλό πυρετό για μερικές ημέρες και παρατεταμένο βήχα. Ο καθηγητής συστήνει να θυμηθούμε ξανά τη μάσκα και να την φοράμε ακόμη και στο σπίτι μας, και αντιγριπικό εμβολιασμό σε μικρούς και μεγάλους.
Αν κρίνουμε από την γρίπη η οποία ξεκίνησε την ανοδική της πορεία ήδη από τον Σεπτέμβριο- όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ- την ίδια πορεία ακολουθούν και οι ιογενείς λοιμώξεις, σημειώνει ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι πράγματι εφέτος ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα. Αναφορικά με τον κορωνοϊό, δεν έχουμε πολλά κρούσματα, ούτε μας απασχολεί ιδιαιτέρως, είτε γιατί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, είτε γιατί έχει νοσήσει, προσθέτει.
Εισαγωγές στα νοσοκομεία από τον RSV
Οι ιογενείς λοιμώξεις για τις οποίες μιλάμε, αφορούν στο ανώτερο και στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, σύμφωνα με τον καθηγητή. Ποια η γνώμη του όμως για τον περιβόητο RSV ή συγκυτιακό ιό, για τον οποίο έχουμε τρομάξει αρκετά, παρά το γεγονός ότι είναι ένας συνηθισμένος ιός, ο οποίος χρήζει φυσικά προσοχής;
Κάθε χρόνο βλέπουμε τον συγκυτιακό ιό που εμφανίζει εικόνα βροχιολίτιδας με δύσπνοια, από τον οποίο νοσούν συνήθως βρέφη κάτω του ενός έτους, τονίζει ο συνομιλητής μας, και προσθέτει: αυτή είναι η πιο ευάλωτη ομάδα ασθενών. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα των ΗΠΑ, βρέφη κάτω του ενός έτους νοσηλεύονται ήδη στα νοσοκομεία με 155 εισαγωγές ανά 100.000, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά έχουμε 12 εισαγωγές παιδιών ανά 100.000. Αυτό που είναι αναγκαίο να γνωρίζουν οι γονείς, είναι ότι στην περίπτωση που νοσήσει ένα παιδάκι από τον συγκυτιακό ιό, χρειάζεται ισχυρή ενυδάτωση, οξυγόνο και εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν, ίσως χρειαστεί και λήψη κορτιζόνης.
Όπως είχε αναφέρει στο CNN Greece στις 13 Νοεμβρίου και ο καθηγητής ερευνητής, Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών, στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, «ο ιός RSV, δεν επηρεάζει μόνο τα μωρά, αλλά και τους ηλικιωμένους και με το πρώτο σύμπτωμα, επιβάλλεται η επίσκεψη στο νοσοκομείο. Πρόκειται για ένα παλιό κεφάλαιο στη δημόσια υγεία, είναι επικίνδυνος ιός, θα έχουμε εμβόλια στο μέλλον, καθώς τα παλιά έχουν αποτύχει».
Βαριά η γρίπη εφέτος
Αναφορικά με τον ιό της εποχικής γρίπης, ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος υπογραμμίζει ότι την φετινή χρονιά, η γρίπη είναι βαριά, με κύρια χαρακτηριστικά τον υψηλό πυρετό για 5 ημέρες, πονοκέφαλο, πόνο στο λαιμό, κακουχία, μυαλγίες, ενώ μπορεί να κάνει επιπλοκές όπως λαρυγίτιδα, ή πνευμονία που οφείλεται είτε στην γρίπη, είτε στον πνευμονιόκοκκο. Επομένως για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία είναι σκόπιμο όταν ξεκινά ο πυρετός οι γονείς να κάνουν το τεστ για την γρίπη και να αρχίσουν να δίνουν το αντιικό φάρμακο το πρώτο ή το δεύτερο 24ωρο- σε χαπάκια 30, 40 ή 75mlg- πρωί και βράδυ, συμπληρώνει.
Ο άγνωστος ιός των… σχολείων
Όμως όπως όλα δείχνουν, υπάρχει ένας ακόμη ιός, ο οποίος ο οποίος φαίνεται θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα έντονα εφέτος και ο οποίος ξεκινά συνήθως από τα σχολεία. Ένας ιός, ο οποίος από κλινικής πλευράς, έχει τα εξής συμπτώματα, σύμφωνα με τον καθηγητή: υψηλός πυρετός για δύο ή 4 ημέρες, έντονος και παρατεταμένος βήχας. Δεν γνωρίζουμε ποιος ιός είναι, ωστόσο συμπτωματικά, μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε με ενυδάτωση και αναλγητικά. Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρει ακόμη, ότι ο συγκεκριμένος ιός απαιτεί προσοχή, διότι μπορεί να προκαλέσει βρογχίτιδα, ή βρογχοπνευμονία, ή λαρυγγίτιδα και σπανιότερα ωτίτιδα.
Η μάσκα προφυλάσσει από όλες τις ιογενείς λοιμώξεις, για τον λόγο αυτό, ο καθηγητής συστήνει να χρησιμοποιείται και στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον, ενώ συστήνει και τον αντιγριπικό εμβολιασμό, καθώς και τον εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκκοκκου, και σε παιδιά, εκτός από τους ενήλικες.