Το παρασκήνιο πίσω από τη συμμαχία του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν που έφερε στρατιώτες της Πιονγκγιάνγκ στο μέτωπο με την Ουκρανία αποκαλύπτουν οι New York Times.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, προχώρησε στο πιο τολμηρό διπλωματικό του στοίχημα, παρέχοντας περίπου 11.000 στρατιώτες και αποθέματα όπλων στη Ρωσία για να υποστηρίξει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.
Η συνεργασία αυτή παρέχει έγκαιρη εξωτερική βοήθεια για τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας, με τα βορειοκορεατικά στρατεύματα να πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ για να τις βοηθήσουν να ανακαταλάβουν εδάφη που έχασαν από την Ουκρανία.
Τη Δευτέρα (16/12), ο υποστράτηγος Πατ Ράιντερ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο έχει «ενδείξεις» ότι ένας απροσδιόριστος αριθμός βορειοκορεατών στρατιωτών είχε σκοτωθεί και τραυματιστεί εκεί.
Τα κέρδη για τη Βόρεια Κορέα
Η αποστολή των στρατευμάτων επιφέρει μια σειρά από οφέλη για τη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων μετρητών και της διπλωματικής επιρροής. Ο Κιμ λαμβάνει ως αμοιβή τρόφιμα, πετρέλαιο, μετρητά και προηγμένα οπλικά συστήματα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία, τα οποία θα βοηθήσουν το καθεστώς του να αντέξει τις διεθνείς κυρώσεις και να αναβαθμίσει τις συμβατικές ένοπλες δυνάμεις του, λένε αναλυτές.
Ο Κιμ είχε απόλυτη ανάγκη από μια τέτοια ενίσχυση. Την τελευταία δεκαετία το καθεστώς του έχει κλονιστεί από μια σειρά από γεγονότα. Πρώτον, οι, υπό αμερικανική ηγεσία, κυρώσεις του ΟΗΕ κατέστρεψαν την οικονομία της Βόρειας Κορέας απαγορεύοντας όλες τις σημαντικές εξαγωγές της, όπως άνθρακα, θαλασσινά, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και εργάτες, καθώς και περιορίζοντας απότομα τις εισαγωγές πετρελαίου. Ο Κιμ προσπάθησε να άρει τις κυρώσεις μέσω της άμεσης διπλωματίας με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Όμως οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν χωρίς συμφωνία το 2019, αμαυρώνοντας την εγχώρια εικόνα του Κιμ ως αλάνθαστου ηγέτη. Στη συνέχεια, η πανδημία ακρωτηρίασε περαιτέρω την οικονομία του Βορρά.
Η Πιονγκγιάνγκ παρέχει στρατεύματα, πυραύλους και όπλα
Η Βόρεια Κορέα φαινόταν πιο απομονωμένη από ποτέ, όταν είδε ευκαιρίες να ανοίγονται καθώς η εισβολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία τραβούσε σε μάκρος. Η Ρωσία χρησιμοποιούσε στρατεύματα και πυρομαχικά και η Βόρεια Κορέα είχε πολλά από τα δύο να προσφέρει. Ο στρατός της είναι μία από τις μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις στον κόσμο, με 1,3 εκατομμύρια μέλη. Διατηρούσε τεράστια αποθέματα βλημάτων πυροβολικού, πυραύλων και άλλων συμβατικών όπλων -πολλά από αυτά ξεπερασμένα- καθώς και νέους βαλλιστικούς πυραύλους που ανέπτυξε στο πλαίσιο του φιλόδοξου προγράμματος ανάπτυξης οπλικών συστημάτων του Κιμ.
Το φλερτ μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησε όταν η Βόρεια Κορέα προσκάλεσε τον τότε υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοιγκού, σε μια παρέλαση οπλικών συστημάτων στην Πιονγκγιάνγκ τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Τα βορειοκορεατικά όπλα άρχισαν να εισρέουν στη Ρωσία αμέσως μετά. Όταν ο Πούτιν προσκάλεσε τον Κιμ σε μια συνάντηση κορυφής στη ρωσική Άπω Ανατολή τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ρωσία έδειξε τι μπορούσε να προσφέρει στη Βόρεια Κορέα σε αντάλλαγμα, ξεναγώντας τον Κιμ σε μια εγκατάσταση διαστημικής εκτόξευσης, ένα εργοστάσιο αεροσκαφών και ένα ναυτικό λιμάνι.
Τον Ιούνιο, ο Κιμ και ο Πούτιν υπέγραψαν συνθήκη αμοιβαίας άμυνας και συνεργασίας στην Πιονγκγιάνγκ. Η Βόρεια Κορέα άρχισε να στέλνει στρατεύματα στη Ρωσία στη συνέχεια.
Η Βόρεια Κορέα έχει επίσης προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων βλημάτων πυροβολικού, πρόσφατα αναπτυγμένων βαλλιστικών πυραύλων, πυραυλικών συστημάτων πολλαπλών εκτοξεύσεων και οβιδοβόλων μεγάλου βεληνεκούς, δήλωσαν αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας.
Ο Κιμ συναντήθηκε με τον νέο υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Αντρέι Μπελούσοφ, στην Πιονγκγιάνγκ στις 29 Νοεμβρίου, υποσχόμενος να συνεχίσει να υποστηρίζει τη Ρωσία και να «επεκτείνει δυναμικά» τους δεσμούς.
Η συνάντηση αυτή προανήγγειλε περισσότερα στρατεύματα και προμήθειες όπλων από τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο Γιανγκ Μου Τζιν, πρόεδρος του Πανεπιστημίου Βορειοκορεατικών Σπουδών στη Σεούλ.
Οι αυξημένες εξαγωγές όπλων προς τη Ρωσία δίνουν ζωή στη βιομηχανία πυρομαχικών της Βόρειας Κορέας. Ο Κιμ ζήτησε αύξηση της παραγωγής όταν επισκέφθηκε εργοστάσια όπλων τους τελευταίους μήνες και μαζική κατασκευή επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η Βόρεια Κορέα επεκτείνει επίσης ένα εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων σε μια προφανή προσπάθεια να παράγει περισσότερους πυραύλους KN-23, τους οποίους έχει προμηθεύσει στη Ρωσία για να τους χρησιμοποιήσει εναντίον της Ουκρανίας, σύμφωνα με ερευνητές μιας αμερικανικής think tank.
Η Ρωσία πληρώνει με πετρέλαιο, τρόφιμα και αναβαθμίσεις όπλων
Σύμφωνα με την Ολένα Γκουσείνοβα, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Εξωτερικών Σπουδών Χανκούκ στη Σεούλ, ο Βορράς έχει κερδίσει έως και 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τις συμφωνίες με τη Ρωσία για όπλα. Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο, η ίδια υπολόγισε επίσης ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να εισπράττει έως και 572 εκατομμύρια δολάρια ετησίως μέσω της ανάπτυξης στρατευμάτων – ένα τεράστιο ποσό για τα δεδομένα του Βορρά. Οι επίσημες εξαγωγές της χώρας ανήλθαν σε 330 εκατομμύρια δολάρια μόνο πέρυσι.
Ούτε η Ρωσία ούτε η Βόρεια Κορέα έχουν αποκαλύψει πώς η Μόσχα πλήρωνε τη Πιονγκγιάνγκ. Αλλά τα βορειοκορεατικά πετρελαιοφόρα έφερναν πολύ περισσότερο πετρέλαιο από τη Ρωσία από ό,τι επιτρέπεται βάσει των κυρώσεων του ΟΗΕ, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από το βρετανικό Open Source Center και το BBC.
Παράλληλα ο στρατός της Βόρειας Κορέας αποκτά επίσης πολύτιμες γνώσεις στο πεδίο της μάχης για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων καινοτομιών στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών που αλλάζουν τον σύγχρονο πόλεμο. Ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας παρέχει στη Βόρεια Κορέα την πρώτη ευκαιρία να δοκιμάσει τους νεότερους βαλλιστικούς πυραύλους KN-23 και KN-24 εναντίον δυτικών συστημάτων αεράμυνας σε πραγματική μάχη. Οι τεχνικοί της ταξίδεψαν με τους πυραύλους για να εντοπίσουν τις ελλείψεις και να συλλέξουν δεδομένα για να τα πάρουν μαζί τους, σύμφωνα με αξιωματούχους στη Νότια Κορέα.
Ένας φόβος στη Σεούλ είναι ότι στο μέλλον ο Κιμ μπορεί να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με τη ρωσική βοήθεια για να κατακτήσει τις τεχνολογίες που απαιτούνται για πυρηνικούς πυραύλους που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους σε όλη την περιοχή του Ειρηνικού.
«Δεν νομίζω ότι έχουν φτάσει ακόμη στο στάδιο όπου η Ρωσία θα παρέχει ευαίσθητες πυρηνικές και πυραυλικές τεχνολογίες και εξαρτήματα», δήλωσε ο Τζανγκ Σεχό, αναλυτής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας με έδρα τη Σεούλ.
Η νέα ροή εσόδων και οπλικών τεχνολογιών από τη Ρωσία θα απαλύνει τη Βόρεια Κορέα από τις κυρώσεις του ΟΗΕ και θα ενθαρρύνει τη στάση του Κιμ απέναντι στην Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της. Μένει να δούμε αν ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ επιδιώκει να συνεχίσει την προσωπική του διπλωματία με τον Κιμ.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τον κ. Κιμ;
Αλλά η ανάπτυξη ενέχει επίσης αρκετούς κινδύνους για τον Κιμ. Οι βορειοκορεατικές ειδικές δυνάμεις πολεμούν μαζί με Ρώσους αλεξιπτωτιστές και πεζοναύτες για να βοηθήσουν τη Ρωσία να ανακαταλάβει εδάφη που έχασε από την Ουκρανία στην περιοχή του Κουρσκ, δήλωσαν αξιωματούχοι των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών.
Εκπαιδεύτηκαν να διεισδύουν από τη θάλασσα και τα ποτάμια και να διασχίζουν το λοφώδες έδαφος της Κορέας. Δεν ήταν σαφές πόσο καλά είχαν προετοιμαστεί για έναν πόλεμο φθοράς που θα διεξαγόταν σε χαρακώματα και σε πεδινές περιοχές με πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είπαν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες.
Οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας παρακολουθούν στενά το πώς τα όπλα και τα στρατεύματα του Βορρά τα καταφέρνουν στον πόλεμο -με το ενδεχόμενο λιποταξιών στο πεδίο της μάχης- για να αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με την ετοιμότητα του στρατού της. Πολλά από τα βορειοκορεατικά βλήματα πυροβολικού ήταν δεκαετιών και έχουν αποδειχθεί άχρηστα.
Η αποστράγγιση των προμηθειών της μπορεί να αποδυναμώσει τη Βόρεια Κορέα στο εσωτερικό της. Η Βόρεια Κορέα έχει ήδη στείλει τόσα πολλά συμβατικά όπλα και πυρομαχικά στη Ρωσία «που δεν μπορεί να διεξάγει πόλεμο στην Κορέα αυτή τη στιγμή ακόμη και αν το ήθελε», δήλωσε ο Ντου Τζιν Χο, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων της Κορέας στη Σεούλ.
«Αυτό μπορεί να είναι το μεγαλύτερο τρωτό σημείο του Κιμ Γιονγκ Ουν τώρα», προσθέτει.
Ορισμένοι Νοτιοκορεάτες αναλυτές αμφιβάλλουν ότι η συνεργασία μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Μόσχας θα διαρκέσει. Οι δύο οικονομίες έχουν τόσο λίγα να προσφέρουν η μία στην άλλη, ώστε η Ρωσία θα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% του διεθνούς εμπορίου της Βόρειας Κορέας εκτός από τις συμφωνίες όπλων, ενώ η Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90%, σύμφωνα με έκθεση ερευνητών του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής της Κορέας.
Αλλά ακόμη και το διμερές εμπόριο μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Κίνας επιβραδύνθηκε στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.
Αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει ένα άλλο στοίχημα του Κιμ. Η Βόρεια Κορέα προσπαθεί εδώ και καιρό να παίξει παχνίδια βάζοντας το Πεκίνο απέναντι στη Μόσχα, αλλά ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η εμβάθυνση των στρατιωτικών δεσμών της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις της με την Κίνα.