Οι νοτιοκορεάτες έχουν καταφέρει να κερδίσουν ορισμένα εμβληματικά έργα επί ευρωπαϊκού εδάφους πρόσφατα, επικρατώντας ακόμα και του γαλλικού πυρηνικού κολοσσού EDF. Ωστόσο, οι δυτικοί ανταγωνιστές δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν την είσοδο ενός παίκτη τόσο εύκολα.
Η πυρηνική ενέργεια καθίσταται όλο και πιο δημοφιλής, με πολλές κυβερνήσεις να τη θεωρούν ως την ιδανική λύση για την ενεργειακή μετάβαση. Σχετικά φθηνή και με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, η πυρηνική ενέργεια εγγυάται ότι μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των ηλεκτρικών δικτύων ακόμα και όταν οι ΑΠΕ δεν αποδίδουν. Ειδικά για τα κράτη της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, τα οποία βασίζονταν στις ρωσικές εισαγωγές καυσίμων, η κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων αποτελεί την πιο βιώσιμη εναλλακτική. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς επιτρέπει στη Νότια Κορέα να εισέλθει με σοβαρές φιλοδοξίες.
Τον Ιούλιο, οι διεθνείς αναλυτές εξεπλάγησαν όταν η νοτιοκορεατική Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) επικράτησε της EDF και της αμερικανικής Westinghouse στον διαγωνισμό για την κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων στην Τσεχία. Το έργο, η αξία του οποίου αγγίζει τα 17 δις δολάρια, είναι η πρώτη μεγάλη έξοδος της KHNP στην παγκόσμια μετά το 2009. Το βασικό πλεονέκτημα των νοτιοκορεατών ήταν το κόστος, καθώς η δική τους κατασκευή θα κοστίσει περί τα 3500 δολάρια ανά KW, ενώ των αμερικανών θα κόστιζε άνω των 5800 δολαρίων/KW και των γάλλων πάνω από 7900/KW.
Εκτός της Τσεχίας, η KHNP έχει και ένα έργο που εκκρεμεί από το 2022 στην Πολωνία, αναμένοντας την έγκριση της κυβέρνησης Τουσκ. Υπάρχουν, επίσης, σχέδια για έναν επερχόμενο διαγωνισμό στη Σλοβακία, έρευνες στην Ολλανδία, καθώς και διαπραγματεύσεις στη Σουηδία και τη Φιλανδία. Συνολικά, οι νοτιοκορεάτες στοχεύουν να εξάγουν τουλάχιστον 10 νέους αντιδραστήρες μέχρι το 2030.
Από την άλλη πλευρά, οι ανταγωνιστές της KHNP δεν μένουν άπραγοι. Το 2023, η Westinghouse είχε μηνύσει την KHNP για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων με αφορμή την τεχνολογία των αντιδραστήρων APR1400. Η υπόθεση εκκρεμεί στα αμερικανικά δικαστήρια, ενώ η Westinghouse κατέθεσε και ένσταση στα τσεχικά δικαστήρια για τον διαγωνισμό του Ιουλίου.
Η μεγάλη χαμένη της υπόθεσης είναι η EDF. Μέχρι πρόσφατα ο απόλυτος κυρίαρχος στην αγορά πυρηνικής ενέργειας της Ευρώπης, ο γαλλικός όμιλος αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στις νέες του επενδύσεις στον τομέα. Σύμφωνα με πηγές, οι γάλλοι κατασκευαστές δεν έχουν ούτε τους πόρους, ούτε το ανθρώπινο δυναμικό για μία μαζική έξοδο στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Αντιθέτως, ακόμα και τα έργα που έχουν αναλάβει εντός Γαλλίας μαστίζονται από μακροχρόνιες καθυστερήσεις.