Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Νόσος Αλτσχάιμερ: Τα χάπια που προστατεύουν τη μνήμη

Πρέπει να διαβάσετε

O ποιοτικός ύπνος θεωρείται πλέον απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, καθώς, μεταξύ άλλων, συμβάλλει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Σε περίπτωση, όμως, που κάποια στιγμή εμφανίσετε διαταραχές ύπνου και χρειαστεί να πάρετε ένα υπναγωγά χάπια, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία, η μνήμη σας θα σας ευγνωμονεί.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Annals of Neurology, η λήψη αγωγής για την καταπολέμηση της αυπνίας θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή.

Ειδικότερα, οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που εκπόνησαν τη μελέτη, συμπέραναν ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες που έπαιρναν υπναγωγά σκευάσματα με σουβορεξάντη πριν την κατάκλιση, μείωσαν τα επίπεδα δύο βασικών πρωτεϊνών που συνδέονται με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Το πείραμα δύο ημερών

Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε ένα πείραμα διάρκειας δύο νυχτών, εξετάζοντας 38 άτομα ηλικίας μεταξύ 45 και 65 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η μια ομάδα έλαβε χαμηλή δόση της σουβορεξάντης (10 mg), η άλλη ομάδα υψηλή δόση (20 mg) και η τελευταία έλαβε ένα εικονικό φάρμακο πριν τον ύπνο.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες πήραν δείγματα του εγκεφαλονωτιαίου υγρού κάθε δύο ώρες για συνολικά 36 ώρες. Όπως αποκάλυψαν τα αποτελέσματα, οι συμμετέχοντες που έλαβαν την υψηλότερη δόση του φαρμάκου παρουσίασαν σημαντική πτώση και στις δύο πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ – το βήτα αμυλοειδές (β-αμυλοειδές) και το tau, από 10% έως 20%. Η χαμηλότερη δόση, από την άλλη, δεν προσέφερε κανένα πλεονέκτημα.

Παρόλα αυτά, τα επίπεδα της πρωτεΐνης tau ξεκίνησαν να αυξάνονται και πάλι 24 ώρες, αφότου η ομάδα με την υψηλή δόση πήρε το πρώτο χάπι. Tα αποτελέσματα της πρώτης νύχτας επαναλήφθηκαν και το δεύτερο βράδυ του πειράματος.

Παρά τα θετικά αυτά αποτελέσματα, θεωρούνται πρόωρα και θα πρέπει να επαναληφθούν και στο μέλλον από εκτενέστερη διερεύνηση: «Πρόκειται για μια μικρή μελέτη και θα ήταν πρώιμο να ερμηνευτεί το γεγονός ότι η σουβορεξάντη μπορεί όντως να οδηγήσει στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ» σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας δρ. Brendan Lucey, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας και διευθυντής του Κέντρου Ιατρικής του Ύπνου του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Όπως εξηγεί, «αν και είναι ενθαρρυντικά, δεν είμαστε ακόμα βέβαιοι ότι η μακροχρόνια χρήση είναι αποτελεσματική στην αποτροπή της γνωστικής εξασθένισης, και αν ναι, ποια θα ήταν η βέλτιστη δόση αλλά και ποιους θα μπορούσε να ωφελήσει. Το φάρμακο είναι ήδη διαθέσιμο και ασφαλές».

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η λήψη των υπνωτικών θα πρέπει να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού, καθώς εκτός από παρενέργειες -ζάλη, πονοκέφαλο και ναυτία- θα μπορούσαν να γίνουν εθιστικά. Συγκεκριμένα, η σουβορεξάντη ανήκει στην κατηγορία υπνωτικών, που ονομάζονται διπλοί ανταγωνιστές του υποδοχέα της ορεξίνης. Η ορεξίνη είναι ένα φυσικό βιομόριο που προάγει την εγρήγορση. Όταν τα φάρμακα μπλοκάρουν την ορεξίνη, ο οργανισμός αποκοιμιέται ευκολότερα.

«Στην παρούσα φάση, η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω είναι να κοιμάστε καλά, αν μπορείτε, και αν δεν μπορείτε, να επισκεφθείτε έναν ειδικό ύπνου και να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα ύπνου» καταλήγει ο δρ. Lucey.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα