Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Νοσοκομείο της Κρήτης εκπέμπει SOS – Δεν γίνονται τακτικά χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

Πρέπει να διαβάσετε

Στο Σπίτι του Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης, η εκδήλωση για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, η οποία διοργανώνεται από τόσο από τους γιατρούς του νοσηλευτικού ιδρύματος όσο και από την ομάδα «Συντονιστικό για τη Δημόσια Υγεία».

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η Λοιμωξιολόγος και Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Ελένη Ιωαννίδου, απηύθυνε κάλεσμα σε όλο τον κόσμο, να παραβρεθεί στην εκδήλωση, για να μοιραστεί την αγωνία και την γνώμη του. «Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ανήκει στους πολίτες, είναι βασικό να καταλάβει ο κόσμος ότι η οποιαδήποτε αρνητική αλλαγή, κίνηση προς την κατεύθυνση την αρνητική, έχει αντίκτυπο στην φροντίδα του ίδιου του πολίτη. Άρα είναι πολύ σημαντικό, ο κόσμος να καταλάβει ότι το νοσοκομείο είναι δικό του και να το στηρίξει. Οι εργαζόμενοι προσπαθούμε να μεταδώσουμε αυτή την αγωνία, γιατί πολλά πράγματα συμβαίνουν και με την πανδημία και με τις επερχόμενες αλλαγές στην νομοθεσία, που πιστεύουμε ότι υποβαθμίζουν σοβαρά την λειτουργία και έχουν φέρει στους εργαζόμενους μεγάλη αναταραχή».

Όπως ανέφερε η κα. Ιωαννίδου, ένα από αυτά τα θέματα είναι οι διακομιδές των βαρέων πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών. «Οι διακομιδές αυτές μέχρι τώρα γινόταν από εξειδικευμένο προσωπικό όμως με την υποστελέχωση που υπάρχει και την έλλειψη αναισθησιολόγων σε όλη την Ελλάδα, βγήκε μια ΚΥΑ, η οποία λέει ότι ναι μεν θα πήγαιναν με εξειδικευμένους ανθρώπους αλλά τώρα θα μπορούσε να γίνει η διακομιδή με τον οποιοδήποτε ιατρό που έχει κάνει 6 μήνες ειδικότητας. Δεν βασίστηκε στην γνωμοδότηση κανενός επιστημονικού οργάνου και εφαρμόστηκε από το νοσοκομείο μας όπως και σε άλλα νοσοκομεία. Αντιμετωπίζουμε τεράστια διλλήματα σε σχέση με το τι πρέπει να κάνει κάποιος και από την άλλη οι ειδικοί, εξιδεικευμένοι γι’αυτό το πράγμα είναι λιγοστοί στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, έχουμε 3 αναισθησιολόγους και 5 εντατικολόγους που δεν μπορούν ούτε τα τμήματα τους να καλύψουν. Άρα και εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα τεράστιο και έτσι υπάρχει το αδιέξοδο στο να εφαρμοστεί αυτή η λίστα. Έχουμε προτείνει λύσεις όπως το να δοθούν κίνητρα στο Ρέθυμνο για να σταματήσουν να φεύγουν οι άνθρωποι στο εξωτερικό».

Η κα. Ιωαννίδου σημείωσε πως οι συνθήκες των ιατρών είναι πολύ δύσκολες ενώ αρκετός κόσμος φεύγει από το σύστημα υγείας και παραιτείται. «Αν δεν αλλάξει κάτι στα κίνητρα στο να γίνουν οι θέσεις πιο ανελαστικές και οι συνθήκες εργασίες, καταλαβαίνουμε ότι κανένας γιατρός δεν θα θέλει να δουλέψει σε τέτοιες συνθήκες».

Σύμφωνα με την κα. Ιωαννίδου, λόγω της έλλειψης των αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, δεν πραγματοποιούνται τακτικά χειρουργεία, με αποτέλεσμα να έχει συρρικνωθεί η Χειρουργική Κλινική. «Ειδικευόμενοι γιατροί δεν έρχονται, γιατί ποιος γιατρός νέος θα έρθει να εκπαιδευθεί σε μια κλινική που δεν γίνονται χειρουργεία, οι χειρουργοί που υπάρχουν αισθάνονται ότι τους υποτιμά και τους αφήνει αναξιοποίητους το σύστημα, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται και να υποβαθμίζεται τρομερά η φροντίδα που προσφέρει το νοσοκομείο».

Κλείνοντας, η κα. Ιωαννίδου σχολίασε πως το νοσοκομείο Ρεθύμνου, έχει πολύ κόσμο ενώ η Παθολογική Κλινική και τα ΤΕΠ, έχουν ανάλογη δουλειά με τα αντίστοιχα τμήματα του ΠΑΓΝΗ. «Εμείς εφημερεύουμε κάθε μέρα, έχουμε να εξυπηρετήσουμε ένα ολόκληρο νομό χωρίς ιδιωτικό νοσοκομείο, έχουμε τους τουρίστες κλπ. Παρόλα αυτά η στελέχωση μας είναι όχι απλά μισή αλλά το 1/10 στην αντίστοιχη στελέχωση του ΠΑΓΝΗ».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα