Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου: Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και ανησυχία για τα απογευματινά χειρουργεία

Πρέπει να διαβάσετε

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη διενέργεια απογευματινών δωρεάν χειρουργείων στο νοσοκομείο, επισημαίνοντας τη δραματική μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων λόγω έλλειψης προσωπικού.

Από το 2015, ο αριθμός των χειρουργείων έχει μειωθεί κατά 50%, ενώ το 2024 αναμένεται να πραγματοποιηθούν 300 λιγότερα χειρουργεία σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Επιπλέον, αναφέρουν τις ελλείψεις αναισθησιολόγων, οι οποίες προκαλούν σοβαρές δυσκολίες στη λειτουργία του νοσοκομείου και περιορίζουν την ικανότητα να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η διενέργεια απογευματινών χειρουργείων είναι μια αναποτελεσματική και ανεπαρκής λύση, τονίζοντας ότι η μόνη λύση για την εξάλειψη των αναμονών είναι η ενίσχυση του προσωπικού και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε σχέση με τη διενέργεια απογευματινών  δωρεάν χειρουργείων στο νοσοκομείου Αγ. Νικολάου θα θέλαμε να αναφέρουμε τα παρακάτω:

–Από τη δεκαετία του 1990 ως το 2015 στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου λειτουργούσαν 2 χειρουργικές αίθουσες για τακτικά χειρουργεία,(δηλαδή 10 χειρουργικά τραπέζια την εβδομάδα) και γινόταν περισσότερες από 2000 χειρουργικές επεμβάσεις ανά έτος.

Από το 2015 λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού οι αίθουσες μειώθηκαν σε  μιάμιση (δηλαδή 7 χειρουργικά τραπέζια την εβδομάδα) και γινόταν περίπου 1700 χειρουργικές επεμβάσεις το έτος.

Από το τελευταίο τρίμηνο του 2023 λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων οι αίθουσες μειώθηκαν σε μία την εβδομάδα (5 χειρουργικά τραπέζια την εβδομάδα) ενώ υπάρχουν και εβδομάδες που τα χειρουργικά τραπέζια είναι 4 την εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής, το 2024 έχουν γίνει 1070 χειρουργεία και ο τελικός αριθμός για το 2024 δεν θα ξεπεράσει τα 1150. Σε σχέση με το 2023 έχουν γίνει 300 χειρουργικές επεμβάσεις λιγότερες και σε σχέση με τα έτη πριν το 2015, ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων ανά έτος έχει μειωθεί κατά 1000, δηλαδή περίπου στο μισό, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το αν θα γίνουν 15 απογευματινά οφθαλμολογικά χειρουργεία στο ΓΝΑΝ στο σύνολο, δεν θα δώσει καμία ουσιαστική λύση.

–Περισσότερες από 12 ημέρες το μήνα στο ΓΝΑΝ δεν εφημερεύει αναισθησιολόγος και δεν γίνονται έκτακτες χειρουργικές επεμβάσεις. Επίσης υπάρχουν πλέον κάποιες ημέρες που στο ΓΝΑΝ δεν υπάρχει αναισθησιολόγος ούτε το πρωί και δεν γίνονται ούτε πρωινά τακτικά χειρουργεία.

Δηλαδή γίνονται πλέον τακτικά απογευματινά χειρουργεία παρουσία αναισθησιολόγου σε ένα νοσοκομείο στο οποίο στο 1/3 των ημερών δεν  μπορούν να γίνονται επείγοντα  χειρουργεία επειδή δεν εφημερεύει αναισθησιολόγος και στο οποίο  κάποιες ημέρες   (2-4 κάθε μήνα) δεν γίνονται ούτε πρωινά τακτικά χειρουργεία!!!

–Ο κίνδυνος από τα απογευματινά δωρεάν χειρουργεία είναι ότι η κυβέρνηση τα χρησιμοποιεί ως δόλωμα, ως τυράκι για να προωθήσει τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στις 27/11/24  μιλώντας στη Βουλή ανέφερε  “τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία θεσμοθετήθηκαν ως εργαλείο για να μειώσουμε τις μεγάλες αναμονές και για να κάνουμε τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, ως όχημα για ξεκινήσουμε τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία”. Αυτός είναι ο κίνδυνος από τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ότι χρησιμοποιούνται ως όχημα από την κυβέρνηση για να προχωρήσουν τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία.

–Η μόνη λύση για να μην υπάρχουν μεγάλες αναμονές ασθενών  για χειρουργεία στο ΓΝΑΝ είναι να δοθούν αυξήσεις στις αποδοχές και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, έτσι ώστε να σταματήσουν να βγαίνουν άγονες οι θέσεις που προκηρύσσονται.  Αν στο ΓΝΑΝ προσληφθούν 3 αναισθησιολόγοι και επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό, τότε θα μπορούσε να επανέλθει η λειτουργία του χειρουργείου τα πρωινά στις δύο χειρουργικές αίθουσες ( 10 χειρουργικά τραπέζια την εβδομάδα) και να διπλασιαστεί ο αριθμός των επεμβάσεων που γίνονται χωρίς να χρειάζονται απογευματινά χειρουργεία.

Όμως η κυβέρνηση δεν το θέλει αυτό, δεν αλλάζει πολιτική και προωθεί τις πληρωμές από τους ασθενείς, τη στιγμή που στην Ελλάδα υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών για την υγεία από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύοντας στην πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα