Τι κάνει ένας νοσηλευτής όταν η σύζυγός του και τα πεθερικά του κολλούν κορωνοϊό εν μέσω της πανδημίας;
Ο Γαβριήλ Ταχτατζόγλου, αναπληρωτής προϊστάμενος νοσηλευτών ΜΕΘ, δεν ένιωθε και πολύ καλά με τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας στην Θεσσαλονίκη, όταν η σύζυγός του, οι γονείς της και ο αδερφός της κόλλησαν κορωνοϊό τον Νοέμβριο. Η Θεσσαλονίκη συγκαταλέγεται μεταξύ των περιοχών με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι μονάδες εντατικής θεραπείας προς στιγμή ήταν πλήρεις.
Ο Ταχτατζόγλου, ο οποίος βρισκόταν σε καραντίνα και δεν μπορούσε να πάει στην δουλειά του όταν οι συγγενείς του βρέθηκαν θετικοί στον ιό, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την εμπειρία του στη ΜΕΘ, φροντίζοντας ο ίδιος τους δικούς του ανθρώπους.
Όπως λέει η οικογένειά του, αυτή η απόφαση, πιθανότατα έσωσε την ζωή τους. «Αν είχαμε πάει στο νοσοκομείο, δεν ξέρω πού θα καταλήγαμε» λέει η Πολύχνη Στεργίου, η 64χρονη πεθερά του νοσηλευτή. «Κι αυτό δεν συνέβη, χάρη στον γαμπρό μου».
Μετέτρεψε το σπίτι του σε… νοσοκομείο
Ο Ταχτατζόγλου δημιούργησε μια προσωρινή μονάδα Covid στο ισόγειο του διώροφου σπιτιού της οικογένειας στον Άγιο Αθανάσιο, που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από την Θεσσαλονίκη. Νοίκιασε, δανείστηκε και τροποποίησε τα μόνιτορ, τα μηχανήματα οξυγόνου και άλλο εξοπλισμό που ίσως χρειαζόταν τα αγαπημένα του πρόσωπα.
Επίσης αυτοσχεδίασε. Έναν καλόγερο τον μετέτρεψε σε σταντ για τον ορό. Μάλιστα, κάποια στιγμή είχε κρεμάσει σε αυτόν 4 σακούλες με αντιβιοτικά, υγρά για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης και φάρμακο για να πέσει ο πυρετός.
«Εργάζομαι σε ΜΕΘ εδώ και 20 χρόνια και δεν ήθελα τα πεθερικά μου να βιώσουν την ψυχολογική πίεση του χωρισμού. Επιπλέον, υπήρχε ήδη μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας» δήλωσε ο νοσηλευτής σε συνέντευξή του στο AP.
Στις περισσότερες χώρες, οι γιατροί και οι νοσηλευτές αποθαρρύνονται από την θεραπεία στενών συγγενών και φίλων με την λογική ότι οι συναισθηματικοί δεσμοί θα μπορούσαν να θολώσουν την κρίση τους και να επηρεάσουν τις δεξιότητές τους.
Έτοιμος ανά πάσα στιγμή, για να τους μεταφέρει στο νοσοκομείο
Ο Ταχτατζόγλου όμως, λέει ότι παρέμεινε σε καθημερινή επαφή με γιατρούς στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου εργάζεται, και πως εάν υπήρξε τόσο μεγάλη ανάγκη, θα πήγαινε όποιον από τους συγγενείς του χρειαζόταν να διασωληνωθεί στο νοσοκομείο. «Τους φρόντισα μέχρι το σημείο όπου δεν θα έθετα κανέναν σε κίνδυνο» είπε. «Ανά πάσα στιγμή, ήμουν έτοιμος να τους μεταφέρω στο νοσοκομείο, εάν χρειαζόταν».
Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ήταν πολύ κρίσιμη, με κάποιους ασθενείς μάλιστα να μεταφέρονται με ειδικές πτήσεις σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Σε κάποια στιγμή, μάλιστα, η κατάσταση της υγείας της γυναίκας του και των πεθερικών του επιδεινώθηκε.
Ο νοσηλευτής είπε ότι αγωνιούσε συνεχώς και ήταν προβληματισμένος σχετικά με το εάν θα μετέφερε τους συγγενείς του σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, γνωρίζοντας ότι αυτό θα σήμαινε πως δεν θα μπορούσαν να δουν ο ένας τον άλλον και μάλιστα, ίσως χρειαζόταν να μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.
«Κλαίγαμε. Υπήρχαν στιγμής που ήμουν απελπισμένος και φοβόμουν πραγματικά ότι θα τους χάσω» είπε ο Ταχτατζόγλου. Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά, αν και ο νοσηλευτής κόλλησε κι αυτός κορωνοϊό. «Πήρα προφυλάξεις όσο ήμουν δίπλα τους και τους φρόντιζα, αλλά δεν είχα τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας που υπάρχει στα νοσοκομεία» είπε. «Ίσως έτσι κόλλησα».
Πηγή: iefimerida.gr