Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
12.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση αλλοδαπών εργατών στην Ελλάδα – Οι αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη Αυγενάκη στο CRΕΤΑ

Πρέπει να διαβάσετε

Τέλος στην παράνομη εργασία αλλοδαπών στον πρωτογενή τομέα και λύση στην έλλειψη εργατικών χεριών φιλοδοξεί να δώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσα από ένα νομοσχέδιο που υπό προϋποθέσεις, θα δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης των απασχολουμένων εργαζομένων για μακρά περίοδο στη χώρα μας. Αυτό αποκάλυψε στην Τηλεόραση CRETA ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις κι η διάθεση … απόρριψης των φακέλων

Ο κ. Αυγενάκης αναγνώρισε πως υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση φακέλων για την απασχόληση εργατών γης από τρίτες χώρες, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για εξέτασή τους μέχρι στιγμής με … διάθεση απόρριψης κι όχι πραγματικού ελέγχου! «Ζητήσαμε επιμόνως να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Εξωτερικών σε ενίσχυση των κατά τόπους πρεσβειών μας, γραφείων μας ώστε να εξετάζονται οι φάκελοι, αλλά όχι με διάθεση απόρριψης, γιατί αυτό συμβαίνει το τελευταίο διάστημα μονίμως, αλλά με πραγματική διάθεση ελέγχου του φακέλου του κάθε ενδιαφερόμενου να έρθει στην Ελλάδα για να εργαστεί κατόπιν αιτήματος συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία θα τον απασχολήσει για ορισμένο χρονικό διάστημα».

Έτσι λοιπόν ο κ. Αυγενάκης γνωστοποίησε πως την περασμένη Παρασκευή με τον αρμόδιο Υπουργό για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Καιρίδη συζητήθηκε το θέμα της παράνομης εργασίας αλλοδαπών. «Eίναι ένα θέμα το οποίο υπάρχει, νομίζουμε ότι δεν υπάρχει ή τουλάχιστον υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχει. Είναι γεγονός ότι έχουμε αρκετές χιλιάδες εργαζόμενους παρανόμως στη χώρα μας, που όμως για πάρα πολλά χρόνια ξέρουν τις ιδιαιτερότητες τις δυσκολίες εκτροφής αιγοπροβάτων στα βουνά ή σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες ή σε μεγάλες καλλιεργητικές μονάδες.»

“Κοινό μυστικό οι παράνομοι αλλοδαποί στη χώρα”

Η Γενική Διευθύντρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και Διευθύντρια Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αμαλία Μυρωνάκη, μιλώντας στο Creta24.gr, παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί μέχρι στιγμής σε ότι αφορά στις διαδικασίες που ακολουθούνται για τη μετάκληση αλλοδαπών εργατών και σημείωσε πως πρόκειται για πάγια θέση των Διευθύνσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η διαδικασία νομιμοποίησης – υπό προϋποθέσεις – ατόμων που διαμένουν στη χώρα κι εργάζονται παράνομα, δεδομένου ότι είναι “κοινό μυστικό” ότι αυτό συμβαίνει.

“Αυτήν τη στιγμή ο φόρτος εργασίας για τις αιτήσεις μετάκλησης που υποβάλλονται είναι τεράστιος. Θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν την αίτησή τους έξι μήνες πριν από την περίοδο που έχουν ανάγκη τους εργαζόμενους. Οι χώρες υψηλής ζήτησης είναι το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Ινδία. Στις Πρεσβείες αυτές 3 με 4 άτομα επιφορτίζονται με τον έλεγχο των φακέλων, όταν ημερησίως μπορεί να λαμβάνουν 700 αιτήματα σε επίπεδο χώρας. Το να μπορεί ο εργοδότης να απασχολήσει νόμιμα αλλοδαπούς που ήδη βρίσκονται εδώ, βοηθάει σημαντικά, διότι διαφορετικά σε περίπτωση ελέγχου το πρόστιμο για κάθε εργαζόμενο που απασχολείται παράνομα είναι 10.000 ευρώ.”

Ως προς το προφίλ των αλλοδαπών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας, η κ. Μυρωνάκη σημείωσε πως το 60% αυτών είναι άτομα που εισήλθαν με τουριστική βίζα και παρέμειναν και μετά τη λήξη της. Επίσης, πρόκειται και για άτομα που εισήλθαν εξ αρχής παράνομα στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη χρονιά έγινε πολλή συζήτηση για τις διακρατικές συμφωνίες με Αίγυπτο και Μπαγκλαντές, ωστόσο, όπως διευκρίνισε η κ. Μυρωνάκη, στην πράξη ήταν δύσκολο να προχωρήστουν, βάσει των προϋποθέσεων που είχαν οριστεί.

Οι αντιδράσεις των αγροτών

Από την πλευρά των αγροτών, το μέλος του Δ.Σ. της ομάδας αμπελουργών – ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Γιάννης Φουντουλάκης δήλωσε στο Creta24.gr θετικός ως προς την εξέλιξη αυτή, καθώς όπως είπε, τα χρονικά περιθώρια ισχύος των αδειών εργασίας στην παρούσα φάση δεν ικανοποιούν στις περισσότερες περιπτώσεις τις ανάγκες. Παράλληλα όμως ξεκαθάρισε πως οι παράνομα διαμένοντες στη χώρα δεν μπορούν να καλύψουν το κενό. “Η πλειονότητα των αλλοδαπών αποχωρεί μόλις λήξει η άδεια κι οι παραγωγοί δεν παίρνουν το ρίσκο της παράνομης απασχόλησης, λόγω των προστίμων. Επομένως, το ζήτημα είναι πώς θα υπάρχουν εργάτες τις σωστές χρονικές περιόδους. Και βέβαια, καλό θα ήταν να μη στηριζόμασταν μόνο στους αλλοδαπούς, αλλά και στους ίδιους τους Έλληνες.”

“Το πρόβλημα δεν έγκειται στους παράνομα διαμένοντες στη χώρα, καθώς αυτοί στην πλειονότητά τους έχουν φύγει, αλλά στις αργές διαδικασίες με τις οποίες εξετάζονται οι φάκελοι, στον αριθμό που εν τέλει εγκρίνεται, αλλά και στα χρονικά διαστήματα που μένουν στη χώρα” σχολίασε από την πλευρά του στο Creta24.gr ο Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλης Βιαννιτάκης. “Άλλωστε τα τελευταία χρόνια, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου του 2023, υπάρχει σχετική διαδικασία νομιμοποίησης αλλοδαπών εργαζομένων”.

Ο κ. Βιαννιτάκης τόνισε πως στο νομό Λασιθίου οι διαδικασίες εξέτασης των φακέλων προχωρούν πιο αργά σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη, λόγω μικρότερου αριθμού εργαζομένων στην αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. “Από πέρυσι έχουν κατατεθεί 1.500 αιτήσεις από παραγωγούς, έχουν πληρωθεί περί τις 200.000 ευρώ σε παράβολα κι έχουν έρθει γύρω στα 150-160 άτομα. Αυτήν τη στιγμή ανοίγονται οι φάκελοι που κατατέθηκαν το πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Ιουλίου.” Ο Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας υπογράμμισε πως λόγω αυτής της ανασφάλειας που υπάρχει, υπάρχουν συνάδελφοί του που δεν πρόκειται να καλλιεργήσουν, αν πρώτα δεν εξασφαλίσουν το απαραίτητο εργατικό δυναμικό.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, το νομοσχέδιο εξετάζεται να προχωρήσει υπό το συντονισμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τη συνεπικουρία των υπουργείων Εξωτερικών, Εργασίας και Εσωτερικών και φυσικά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. «Έτσι θα έχουμε σαφώς περισσότερο χρήμα στα ασφαλιστικά ταμεία, θα έχουμε διαφάνεια, θα έχουμε τάξη και κυρίως θα δώσουμε μια ανάσα σε ανθρώπους οι οποίοι απασχολούνται και σε εργοδότες οι οποίοι τους απασχολούν με την αγωνία πάντοτε να βρεθούν εκτεθειμένοι απέναντι στο νόμο».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα