Μπορεί να είναι πολιτικά και διπλωματικά αδόκιμο, ωστόσο το γεγονός ότι δεν προέκυψαν άσχημα νέα από τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στο «Λευκό Παλάτι», αυτό μεταφράζεται σε θετικά νέα.

Αθήνα και Άγκυρα, σε μία συγκυρία συνεχώς κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, επέλεξαν να αναδείξουν τα σημεία που τις ενώνουν και όχι αυτά που τις χωρίζουν.

Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου κινήθηκε στο δόγμα της «μη κλιμάκωσης» έστω και αν τα μηνύματα από τους γείτονες, στο «παρά ένα» της επίσκεψης Τσίπρα, με την επικήρυξη των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, να αποτελούσε προάγγελο … ρήξης.

Το πλέον ρεαλιστικό θετικό σενάριο λοιπόν ήταν να μην υπάρξει όξυνση των σχέσεων και να μπουν οι βάσεις για διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το ότι υπήρξε μία σαφής ιεράρχηση των θεμάτων στη μεθοδολογία της … προσέγγισης είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ταγίπ Ερντογάν προέταξαν ελάσσονα ζητήματα όπως η οικονομική συνεργασία και οι εμπορικές σχέσεις, για τα οποία υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης και περιορίστηκαν στην ανίχνευση προθέσεων στα μείζονα ζητήματα όπως είναι όπως είναι η ένταση στο Αιγαίο, το κυπριακό και οι εξελίξεις στην ενεργειακή «σκακιέρα».

Μπορεί λοιπόν η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν να μην άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές θέσεις ωστόσο δημιουργεί μία προοπτική αποκλιμάκωσης και διαμορφώνει μία στέρεα αφετηρία για την επόμενη ημέρα.

Σωτήρης Μεταξάς

Ο Σωτήρης Μεταξάς είναι δημοσιογράφος στην Τηλεόραση Creta.