Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, 2025
7.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Νιγηρία: Οι μύγες μεταφέρουν «σούπερ ιούς» ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά – Τι έδειξε νέα έρευνα

Πρέπει να διαβάσετε

Οι μύγες που βουίζουν μεταξύ των κρεβατιών μπορεί να μεταδίδουν ανθεκτικούς στα φάρμακα ιούς στους ασθενείς στα νοσοκομεία, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Αντιμικροβιακής Έρευνας Ineos Oxford (IOI) διαπίστωσαν ότι οι μύγες στα νοσοκομεία της Νιγηρίας μεταφέρουν βακτήρια ανθεκτικά σε ορισμένα βασικά αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιούνται μόνο ως έσχατη λύση.

Η μικροβιακή αντοχή (AMR) -όταν δηλαδή παθογόνα όπως βακτήρια και ιοί αναπτύσσουν αντοχή στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή τους- είναι μια παγκόσμια απειλή που προβλέπεται να σκοτώσει περισσότερους από 39 εκατομμύρια ανθρώπους πριν από το 2050. Οι λοιμώξεις σε ασθενείς ενώ βρίσκονται στο νοσοκομείο για άλλες θεραπείες αποτελούν επίσης λόγο αυξανόμενης ανησυχίας.

Οι επιστήμονες του IOI συνεργάστηκαν με ερευνητές στη Νιγηρία για να συλλέξουν 1.396 μύγες από οκτώ νοσοκομεία σε έξι πόλεις, χρησιμοποιώντας κολλώδεις παγίδες. Οι δοκιμές αποκάλυψαν ότι οι μύγες έφεραν 17 διαφορετικά είδη βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του Staphylococcus aureus, μιας κοινής αιτίας νοσοκομειακών λοιμώξεων. Ένα μεγάλο ποσοστό των βακτηρίων που ελήφθησαν είχαν γονίδια που συνδέονται με τη μικροβιακή αντοχή.

Η φύση της μελέτης σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποδείξει ότι οι μύγες εξάπλωναν τα βακτήρια, αλλά ο Δρ Τσιόμα Άτσι, επικεφαλής του έργου και συν-συγγραφέας της εργασίας, είπε ότι ήταν ένας «πολύ ανησυχητικός» δείκτης. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι μύγες «θα μπορούσαν να είναι φορείς για τη μικροβιακή αντοχή» σε νοσοκομεία σε τροπικές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου είναι «άφθονες», είπε.

Ο Άτσι είπε: «Οι μύγες είναι κοπροφαγικές – τρώνε κόπρανα, τρώνε κοπριά. Όσοι έχουν λοίμωξη τη μεταφέρουν με τα κόπρανα, οι μύγες την προσλαμβάνουν και μπορούν να κουρνιάσουν στις επιφάνειες του νοσοκομείου ή ακόμα και στα τρόφιμα, σε περιβάλλοντα που αγγίζουν οι άνθρωποι – έτσι αυτό θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας [για την εξάπλωση της μόλυνσης]».

Η Δρ Κίρστι Χαντς, επιστημονική επικεφαλής στο Ινστιτούτο Ineos Oxford για την αντιμικροβιακή έρευνα, και συν-συγγραφέας της εργασίας, είπε ότι τα ευρήματα «υποδηλώνουν ότι οι μύγες που κυκλοφορούν στους θαλάμους του νοσοκομείου θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για ασθενείς που είναι ευάλωτοι στη μόλυνση κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, ειδικά καθώς οι μύγες προσγειώνονται συνήθως σε ασθενείς».

 

Η Νιγηρία κατατάσσεται στην 20η θέση μεταξύ 204 χωρών για τα ποσοστά θνησιμότητας AMR, με 263.400 θανάτους να συνδέονται με την AMR το 2019. Η εργασία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environment International, βασίζεται στην προηγούμενη έρευνα της ομάδας σε νοσοκομείο του Πακιστάν. Αυτή η μελέτη βρήκε μυρμήγκια, αράχνες, μύγες και κατσαρίδες που φέρουν πολυανθεκτικά βακτήρια και συνδέσεις μεταξύ αυτών των βακτηρίων και εκείνων που βρέθηκαν στις λοιμώξεις του χειρουργικού σημείου των ασθενών.

Η έρευνα κατέδειξε τη σημασία της σύνδεσης μεταξύ του περιβάλλοντος ανθρώπου και ζώων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της AMR. Η ομάδα σχεδιάζει περαιτέρω έρευνα για να ανακαλύψει εάν οι μέθοδοι ελέγχου των εντόμων, όπως τα παράθυρα και τα δίχτυα, μπορούν να μειώσουν τα ποσοστά AMR στα νοσοκομεία.

Πηγήnewsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα