Σε 4 χρόνια αντί για 7, που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, συμφώνησε τελικώς η κυβέρνηση να εξοφλήσει στις τράπεζες τις καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου σε δάνεια ιδιωτών, που υπολογίζονται σε 2,1 δισ. ευρώ.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθούν οι τράπεζες σε ορίζοντα 4ετίας, αλλά θα επιβαρυνθεί αντίστοιχα ο κρατικός προϋπολογισμός, τη στιγμή μάλιστα που αναζητείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από την κυβέρνηση για να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει η εξόφληση να είναι κλιμακούμενη, με τα μεγαλύτερα ποσά να καταβάλλονται στο τέλος της περιόδου. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η αρμόδια υπηρεσία κρατικών εγγυήσεων θα ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό και θα εργαστεί εντατικά το προσεχές διάστημα προκειμένου να εξετάσει μία μία τις περιπτώσεις.
Το θέμα αποτελεί μια από τις σημαντικές εκκρεμότητες των μεταμνημονιακών αξιολογήσεων από τους θεσμούς. Αρχικώς η κυβέρνηση είχε υποβάλει ένα σχέδιο 7ετούς διάρκειας. Ωστόσο, οι θεσμοί πίεζαν για σύντμηση του χρόνου, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση οι τράπεζες θα έπρεπε να πάρουν ανάλογες προβλέψεις, επιβαρύνοντας την κεφαλαιακή τους κατάσταση, κάτι που ίσως δημιουργούσε νέα ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης. Τελικώς η κυβέρνηση αποδέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να περιοριστεί η χρονική περίοδος σε 4 χρόνια. Μετά την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση προσβλέπει σε μια ευνοϊκότερη έκθεση για την 5η αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να γίνει γνωστή στις 26 Φεβρουαρίου.
Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί ότι ο προϋπολογισμός δεν θα επιβαρυνθεί με το συγκεκριμένο ποσό στο σύνολό του. Κι αυτό γιατί οι υποχρεώσεις των δανειστών θα μεταφερθούν στις εφορίες, από τις τράπεζες, οπότε προσβλέπει σε κάποια ρύθμισή τους που θα αποφέρει έσοδα στο Δημόσιο. Ωστόσο, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους γνωρίζουν ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν χρεοκοπήσει, οπότε δεν τρέφουν ελπίδες για μεγάλες ανακτήσεις.
Πρόκειται για δάνεια που χορηγήθηκαν από το 2005 κυρίως για κοινωνικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους σε σεισμόπληκτους, πυρόπληκτους και άλλες τέτοιες κατηγορίες. Οι δανειολήπτες δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους, κάτι που επιδεινώθηκε στην περίοδο της κρίσης, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να συσσωρεύει καταπτώσεις που δεν εξοφλούσε από την πλευρά του, εν μέσω μνημονίων.
Η κυβέρνηση «καίγεται» για μια θετική έκθεση των θεσμών για την 5η αξιολόγηση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να προωθήσει τα αιτήματά της για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Οι εκτιμήσεις που μεταφέρουν στελέχη της είναι ότι πράγματι η έκθεση θα είναι σε γενικές γραμμές θετική, με επισημάνσεις για συνεχιζόμενες εκκρεμότητες, όπως οι καταπτώσεις, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάνω απ’ όλα η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το οποίο όμως θα αποτελέσει αντικείμενο κυρίως της επόμενης, 6ης αξιολόγησης. Αυτή τοποθετείται τον Απρίλιο, χωρίς να έχουν συγκεκριμενοποιηθεί ακόμη οι ημερομηνίες.
Ωθηση στο αίτημα για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο αναμένεται να δώσουν σήμερα οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, οι οποίες θα αναθεωρούν προς τα πάνω την πρόβλεψη του φθινοπώρου για ανάπτυξη της Ελλάδας από το 2,3% στην περιοχή του 2,5%, όπως είπε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.
Πηγή: kathimerini.gr