Οι αλλαγές, που έρχονται στις επικείμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλάζουν τα δεδομένα όπως τα γνωρίσαμε στις αντίστοιχες του 2019.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετέτρεψε τον εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ σε παρένθεση και έφερε έναν νέο, που διαφοροποιεί πλήρως το σκηνικό.
Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που έρχονται με τον νέο νόμο σε σχέση με τον Κλεισθένη:
- Επανέρχεται η 5ετής θητεία για τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.
- Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου.
- Το όριο εκλογής του Δημάρχου από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%.
- Ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων δημοτικών, κοινοτικών και περιφερειακών συμβούλων σε κάθε ψηφοδέλτιο διαμορφώνεται στο 150% του αριθμού των εδρών κάθε εκλογικής Περιφέρειας.
- Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
- Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές.
- Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών Αρχών» – Ενιαίο, κεντρικό ψηφοδέλτιο για δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια.
- Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του Δημάρχου στα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 300 κατοίκων.
- Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου 2023 για την κατάρτιση και ηλεκτρονική υποβολή των συνδυασμών και υποψηφιοτήτων.
Ο Γενικός Γραμματέας ΟΤΑ Γαβριήλ Κουρής μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα για τις αλλαγές που έρχονται και το πόσο θα αλλάξουν τα δεδομένα στις κάλπες του 2023.
«Έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων ο νόμος 4804 τον Ιούνιο του 2021 όπου ουσιαστικά μέσω αυτού διαμορφώνεται ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο θα έχει άμεση εφαρμογή στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 και το οποίο αντικατέστησε το πλαίσιο της απλής αναλογικής που εφαρμόστηκε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Ερχόμαστε σε ένα μοντέλο επί Καλλικράτη. Στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που υπήρχε στις εκλογές του 2019. Υπεδιπλασιάζεται δηλαδή ο αριθμός των υποψηφίων. Εισάγεται κι ένα θεσμικό όριο, το οποίο είναι το 3% επί του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων κατά τον α’ γύρο, για να μπει μια δημοτική παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο», ανέφερε ο κ. Κουρής.
Ουσιαστικά ο νέος νόμος θα δημιουργήσει ισχυρές Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές, αφού το μπόνους εδρών στα συμβούλια θα τις καταστήσουν κυρίαρχες σε σχέση με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, δημιουργεί αντικίνητρα για τους εκλογικά πιο αδύναμους, άρα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο πως οι συνδυασμοί που θα δημιουργηθούν θα είναι λιγότεροι σε σχέση με το 2019.
«Νομίζω ότι ουσιαστικά το πολύ σημαντικό είναι το 43%, δηλαδή αυτή η αλλαγή του 50% στο 43% αλλάζει πλήρως το πως θα κινηθούν οι υποψήφιοι, δηλαδή αλλάζει τη στρατηγική. Δεν έχουμε στρατηγική β’ γύρου αλλά α’ γύρου. Οι δυνατοί θα θέλουν να πάρουν τις εκλογές από την πρώτη Κυριακή και νομίζω θα είναι εφικτό με ισχυρά ψηφοδέλτια, να συμβεί αυτό. Και φυσικά ο αριθμός των υποψηφίων που θα έχει ως συνέπεια να έχουμε λιγότερα ψηφοδέλτια, αν βέβαια παραμείνει αυτό ως αλλαγή και δεν υποκύψει στις πιέσεις της ΚΕΔΕ η κυβέρνηση και το αλλάξει», σχολίασε ο διευθυντής του Ομίλου CRETA Mανωλης Aλεξάκης στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα.
«Θα απαιτηθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός υποψηφίων, το οποίο αν θέλετε την άποψή μου, δημιουργεί και ένα ζήτημα ποιοτικό, πέρα από το ποσοτικό, γιατί ξέρετε ειδικά σε μικρές κοινωνίες οι άνθρωποι που εμπλέκονται κι ασχολούνται με τα κοινά δεν είναι αρκετοί. Προφανώς θα πάμε σε ένα μικρότερο αριθμό συνδυασμών, δεδομένου ότι με δυσκολία θα μπορούν να καταρτιστούν πολλοί συνδυασμοί όπως έγινε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Κι ενώ αυξάνεται ο αριθμός των υποψηφίων, ο αριθμός των εδρών στα νέα Δημοτικά Συμβούλια μειώνεται. Με το καινούριο νομοσχέδιο τα δημοτικά συμβούλια θα χάσουν δύο έδρες», πρόσθεσε ο κ. Κουρής.