Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) θα παρέχει το Εθνικό Μητρώο Ασθενών από τον κορωνοϊό από εδώ και στο εξής τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) όλων των πολιτών που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό, προκειμένου να είναι αποτελεσματικότερη η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων του Covid – 19.
Η παροχή του ΑΜΚΑ των κρουσμάτων προς τη ΓΓΠΠ προβλέπεται σε τροπολογία των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία θα ψηφιστεί σήμερα μαζί με το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 20 Μαρτίου.
Πώς θα μεταβιβάζεται ο ΑΜΚΑ
Όπως προβλέπει η τροπολογία, η ΓΓΠΠ θα μπορεί να λαμβάνει από το Εθνικό Μητρώο Ασθενών από τον κορωνοϊό, το οποίο συστάθηκε για την άμεση καταγραφή των κρουσμάτων του Covid – 19, τον ΑΜΚΑ κάθε κρούσματος της ασθένειας προκειμένου να έχει σαφή εικόνα των φορέων του ιού και να προσαρμόζει άμεσα τα σχέδιά της για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Η αιτιολογική έκθεση για τη νομοθετική ρύθμιση αναφέρει ότι η καταγραφή του ΑΜΚΑ είναι αναγκαία «για την επιχειρησιακή δράση της ΓΓΠΠ δεδομένου ότι μόνο με αυτό τον τρόπο είναι δυνατή η ακριβής καταγραφή των κρουσμάτων, αν δηλαδή αυτά βρίσκονται εντός η έκτος νοσοκομειακής δομής».
Ο ΑΜΚΑ των πολιτών που είναι θετικοί στον ιό θα τηρείται από τη ΓΓΠΠ για το αναγκαίο χρονικό διάστημα, δηλαδή έως την επιδημιολογική υποχώρηση του Covid – 19 σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα.
Στη ΓΓΠΠ παρέχονται ήδη από τον ΕΟΔΥ προσωπικά δεδομένα πολιτών επιδημιολογικού συσχετισμού, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τα πρώτα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 14 Μαρτίου.
Μεταξύ αυτών είναι το ονοματεπώνυμο πολιτών που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό, το φύλλο, η ηλικία, το τηλέφωνο επικοινωνίας, η διεύθυνση κατοικίας, η εισαγωγή ή μη σε νοσοκομείο, το νοσοκομείο εισαγωγής και η διεύθυνση προσωρινού περιορισμού αν δεν είναι ίδια με τη διεύθυνση κατοικίας.
Η διαδικασία διαβίβασης των στοιχείων
Σκοπός της συγκεκριμένης επεξεργασίας είναι η επιχειρησιακή προετοιμασία και ο συντονισμός μεταξύ του ΕΟΔΥ και της ΓΓΠΠ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού και την καταγραφή της διασποράς των κρουσμάτων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
Τα δεδομένα διαβιβάζονται μεταξύ ΕΟΔΥ και ΓΓΠΠ με κρυπτογράφηση, είναι ψευδωνυμοποιημένα και η πρόσβαση σε αυτά επιτρέπεται μόνο με χρήση διαπιστευτηρίων από προσωπικό που διαθέτει τις κατάλληλες εξουσιοδοτήσεις.
Η καταγραφή του ΑΜΚΑ από τη ΓΓΠΠ κρίθηκε αναγκαία και γιατί τα στοιχεία των κρουσμάτων συλλέγονται ανωνυμοποιημένα από διάφορες πηγές όπως τον ΕΟΔΥ, νοσοκομεία και αστυνομικές διευθύνσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ανακρίβειες και επικαλύψεις.
Το Εθνικό Μητρώο Ασθενών
Η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών από τον κορωνοϊό με απόφαση του υπουργού Υγείας, προβλέπεται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 30 Μαρτίου. Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που καταγράφονται στο μητρώο εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 9 του Συντάγματος, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ.
Οι σκοποί λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Ασθενών είναι οι εξής:
- Η άμεση και ταχεία καταγραφή των κρουσμάτων στα νοσοκομεία αναφοράς, στα ειδικά κέντρα υγείας της χώρας και σε κάθε φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.
- Η άμεση καταγραφή και ιατρική παρακολούθηση της εξέλιξης των κρουσμάτων που εντοπίζονται ή και παρακολουθούνται από τις κινητές ομάδες υγείας ειδικού σκοπού.
- Η αυτοματοποίηση της διαδικασίας έκδοσης παραπεμπτικών για την εξέταση του Covid – 19.
- H διαμόρφωση επαρκών επιδημιολογικών δεδομένων για την αποστολή των δειγμάτων από τον ΕΟΔΥ προς τα διαπιστευμένα εθνικά και άλλα εργαστήρια.
Πηγή: economistas.gr