Τετάρτη, 28 Μαΐου, 2025
21.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Nέο σχέδιο παραγωγής Made in China απέναντι στους δασμούς Τραμπ

Πρέπει να διαβάσετε

Η κυβέρνηση του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εξετάζει μια νέα έκδοση του γενικού σχεδίου της για την ενίσχυση της παραγωγής τεχνολογικών αγαθών υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, σηματοδοτώντας την πρόθεσή της να διατηρήσει σταθερό έλεγχο της μεταποίησης, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να φέρει περισσότερα εργοστάσια πίσω στις ΗΠΑ.

 

Οι αξιωματούχοι καταρτίζουν σχέδια για μια μελλοντική επανάληψη της εμβληματικής εκστρατείας του Σι Τζινπίνγκ Made in China 2025, σύμφωνα με τις πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας διαβουλεύσεις που δεν είναι δημόσιες. Το σχέδιο για την επόμενη δεκαετία θα δώσει προτεραιότητα στην τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού κατασκευής τσιπ, δήλωσαν ακόμη οι πηγές, προσθέτοντας ότι μπορεί να μην φέρει παρόμοιο όνομα για να μην προκαλέσει επικρίσεις από τις δυτικές χώρες.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που προετοιμάζουν ξεχωριστά το επόμενο πενταετές σχέδιο του Πεκίνου που ξεκινά το 2026 επιδιώκουν να διατηρήσουν το μερίδιο της μεταποίησης στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) σε σταθερό επίπεδο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αναφέρουν οι πηγές, υπογραμμίζοντας πως η επανεξισορρόπηση της οικονομίας της Κίνας που επιδιώκουν οι ΗΠΑ μπορεί να αποδειχθεί άπιαστη.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, οι αξιωματούχοι συζήτησαν αν το επόμενο πενταετές σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν αριθμητικό στόχο για την κατανάλωση όσον αφορά το μερίδιό της στο ΑΕΠ της Κίνας, σύμφωνα με τις πηγές. Προς το παρόν τείνουν εναντίον αυτού, καθώς οι αρχές ανησυχούν ότι δεν διαθέτουν αποτελεσματικά εργαλεία για την τόνωση των δαπανών των νοικοκυριών και διστάζουν να δεσμευτούν σε έναν συγκεκριμένο αριθμό, δήλωσε το άτομο.

Το περιεχόμενο αυτών των σχεδίων εξακολουθεί να συζητείται και θα μπορούσε να υποστεί σημαντικές αλλαγές πριν από τη δημοσιοποίησή τους. Το πενταετές σχέδιο θα δημοσιοποιηθεί κατά την επόμενη ετήσια νομοθετική σύνοδο τον Μάρτιο του 2026, ενώ το επόμενο κατασκευαστικό σχέδιο θα μπορούσε να αποκαλυφθεί ανά πάσα στιγμή, είτε πριν από αυτή τη σύνοδο είτε μετά, τονίζουν οι πηγές. Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, η κορυφαία υπηρεσία οικονομικού σχεδιασμού της Κίνας, γνωστή ως NDRC, δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Bloomberg σχετικά με τα σχέδια.

Ακόμα κι έτσι, οι τρέχουσες συζητήσεις στο Πεκίνο δείχνουν ότι η Κίνα σχεδιάζει να επιμείνει σε μεγάλο βαθμό σε μια συνολική στρατηγική που επικρίνεται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για την τροφοδότηση των εμπορικών ανισορροπιών. Αυτό ήταν ένα χαρακτηριστικό των εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ, οι οποίες αύξησαν τους δασμούς στην Κίνα σε 145% τον Απρίλιο πριν μειώσουν το μέσο ποσοστό σε περίπου 40% μετά από συνομιλίες στη Γενεύη νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να ωθήσει την Κίνα προς μεγαλύτερη κατανάλωση, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί τους ελέγχους των εξαγωγών και τους δασμούς για να προβεί σε μια «στρατηγική αποσύνδεση» στο πλαίσιο των προσπαθειών να καταστήσει τις ΗΠΑ αυτόνομες σε τομείς όπως ο χάλυβας, τα φάρμακα και οι ημιαγωγοί. Η αντίσταση του Πεκίνου σε αυτά τα αιτήματα – μεταξύ άλλων με τη διατήρηση των ελέγχων στις προμήθειες σπάνιων γαιών – αντανακλά τις δικές του ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εμποδίσουν την Κίνα να λάβει προηγμένα τσιπ και άλλη τεχνολογία.

«Θα μπορούσαμε ενδεχομένως, μακριά από τα στρατηγικά υλικά, να το κάνουμε αυτό μαζί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ στο CNBC στις 12 Μαΐου. «Εμείς χρειαζόμαστε περισσότερη παραγωγή, αυτοί χρειάζονται περισσότερη κατανάλωση. Υπάρχει λοιπόν η ευκαιρία να επαναφέρουμε την ισορροπία μαζί, οπότε θα δούμε αν αυτό είναι εφικτό».

Οι Κινέζοι ηγέτες έχουν μιλήσει για την ανάγκη τόνωσης της κατανάλωσης, καθώς προσπαθούν να αποφύγουν ένα αποπληθωριστικό σπιράλ και να αντισταθμίσουν την αναμενόμενη πτώση των εξαγωγών από τους δασμούς του Τραμπ. Κατά τη φετινή σύνοδο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου τον Μάρτιο, ο πρωθυπουργός Li Qiang δήλωσε ότι η «σθεναρή ενίσχυση της κατανάλωσης» ήταν η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης φέτος και προέτρεψε τους αξιωματούχους να κάνουν περισσότερα για να «καταστήσουν την εγχώρια ζήτηση τον κύριο μοχλό και την άγκυρα της οικονομικής ανάπτυξης».

Ωστόσο, από τότε, οι αξιωματούχοι έχουν λάβει λίγα νέα συγκεκριμένα μέτρα για την τόνωση της κατανάλωσης, καθώς περιμένουν να δουν αν τα σχέδια δαπανών τους είναι επαρκή για να πετύχουν τον στόχο ανάπτυξης «περίπου 5%» για φέτος. Οι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίζουν να θεωρούν τον τομέα της μεταποίησης ως πυρήνα της εθνικής ασφάλειας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, και το επίτευγμα της DeepSeek στην τεχνητή νοημοσύνη νωρίτερα φέτος αύξησε την εμπιστοσύνη ότι η στρατηγική τους λειτουργεί.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον τομέα της μεταποίησης, να τηρούμε τις αρχές της αυτοδυναμίας και της αυτοβελτίωσης και να κατακτήσουμε βασικές βασικές τεχνολογίες», δήλωσε ο Σι στις 19 Μαΐου κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εργοστάσιο ρουλεμάν στην επαρχία Henan. Η κατανάλωση αποτελεί περίπου το 40% του ΑΕΠ της Κίνας, σε σύγκριση με το 50% έως 70% στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, γεγονός που οδηγεί σε επίμονες ανισορροπίες και εμπορικές εντάσεις.

Οι επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στον τομέα της μεταποίησης, αποτελούν επίσης περίπου το 40% της οικονομίας – περίπου διπλάσιες από ό,τι στις ΗΠΑ και σε ιστορικό επίπεδο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο. Η κυβέρνηση του Σι δημοσίευσε το σχέδιο Made in China 2025 το 2015, το οποίο επικεντρώνεται στο να καταστεί η Κίνα ηγέτης σε όλα, από τα ηλεκτρικά οχήματα και τα εμπορικά αεροσκάφη μέχρι τους ημιαγωγούς και τα ρομπότ.

Το Κρατικό Συμβούλιο, ουσιαστικά το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας, έθεσε τότε ως στόχο τη μετατροπή του έθνους σε «μεσαίου επιπέδου» παγκόσμια μεταποιητική δύναμη μέχρι το 2035 και σε «μεγάλη μεταποιητική δύναμη» μέχρι το 2049 – την εκατονταετηρίδα από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Πηγήnewsit.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα