Τα «αποκαλυπτήρια» του νέου ασφαλιστικού θα γίνουν μέσα στον επόμενο μήνα με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Η πλέον σημαντική αλλαγή είναι η αποσύνδεση των ασφαλιστικών κρατήσεων των μη μισθωτών από το φορολογητέο εισόδημά τους και η θέσπιση ασφαλιστικών κατηγοριών. Συγκεκριμένα, με το νέο σύστημα θα σταματήσει ο υφιστάμενος υπολογισμός των εισφορών με βάση το πιο πρόσφατα εκκαθαρισμένο φορολογητέο εισόδημα από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, το οποίο ισχύει από 1/1/2017.
Η αλλαγή αυτή ανατρέπει τη λογική του Νόμου Κατρούγκαλου και έχει ως στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητας των εισφορών, αλλά και τη μείωση της φοροαποφυγής. Αυτό που έχει παρατηρηθεί από το 2017 είναι πως η σύνδεση του φορολογητέου εισοδήματος µε το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών οδήγησε την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων στη μείωση του δηλωθέντος εισοδήματος, άρα και στην καταβολή των ελάχιστων εισφορών.
Συγκεκριμένα το 2017 εισπράχθηκαν συνολικά 1,7 δισ. από τους µη μισθωτούς. Το 2018 οι εισπράξεις έπεσαν στα 1,5 δισ. ενώ τα έσοδα φέτος αναμένεται να ανέλθουν περίπου στα 1,3 δισ. ευρώ.
Εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως οι παρεμβάσεις στις εισφορές μαζί με τη φορολογική επίδραση της μείωσης του φόρου της πρώτης κλίμακας των 10.000 ευρώ στο 9% από 22% από το 2020 θα έχουν ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών.
Με τον τρόπο αυτό θα «ξεκολλήσει» η εισπραξιµότητα εισφορών και φόρων. Με το νέο σύστημα των σταθερών ποσών, στο υπουργείο Εργασίας προσδοκούν πως η εισπραξιμότητα από τις εισφορές των μη μισθωτών θα αυξηθεί στο 80%-85% από μόλις 56%-60% που είναι σήμερα.
Αυτό συμβαίνει διότι η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών σε ποσοστό κοντά στο 80% δηλώνει ετήσιο εισόδημα έως 7.800 ευρώ, καταβάλλοντας τις ελάχιστες εισφορές των 185,18 ευρώ τον μήνα.
Πηγή: cnn.gr