Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, 2025
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Νέο αρνητικό «ρεκόρ» εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα – Οι χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο

Πρέπει να διαβάσετε

Κάθε προηγούμενο «ρεκόρ» αναμένεται να «σπάσουν» οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2024, που εκτιμάται πως θα φτάσουν στους 37,4 δισεκατομμύρια τόνους.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Global Carbon Project, αν προστεθούν οι προβλεπόμενες εκπομπές που οφείλονται στις μεταβολές της χρήσης γαιών και της αποψίλωσης των δασών, το σύνολό των εκπομπών αναμένεται να φθάσει στα 41,6 δισεκατομμύρια τόνους.

Δεν φτάνει σε κορύφωση το φαινόμενο

Παρά τα αρνητικά ευρήματα, όμως, το φαινόμενο δεν φαίνεται να φτάνει στην κορύφωσή του.

«Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ολοένα πιο δραματικές, όμως δεν βλέπουμε καμιά ένδειξη ότι η καύση ορυκτών καυσίμων έφθασε στο μέγιστο επίπεδό της» που σημαίνει ότι θα υποχωρεί, όπως σημείωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Έξετερ, Πιερ Φρίντλινγκσταϊν.

Από την πλευρά του, ο Γκλεν Πίτερς, του Κέντρου Διεθνούς Έρευνας για το Κλίμα, με έδρα το Όσλο, ανέφερε ο κόσμος βρίσκεται «κοντά» στην κορύφωση των εκπομπών που οφείλονται στην καύση ορυκτών καυσίμων, αλλά δεν μοιάζει να τη φθάνει.

Δεν είναι αρκετή η πρόοδος στην «πράσινη» ενέργεια

«Η χρήση ανανεώσιμων (πηγών ενέργειας) αυξάνεται σημαντικά», όπως και «τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα» μολαταύτα «αυτά δεν είναι αρκετά» υπογράμμισε σε δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι, το 2023, η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΔΟΕ) εκτιμούσε πως η παγκόσμια κορύφωση της κατανάλωσης ορυκτών μορφών ενέργειας (πετρέλαιο και υποπροϊόντα του, φυσικό αέριο, διάφορες μορφές άνθρακα) θα έχει επέλθει «πριν από το 2030».

Με τον τρέχοντα ρυθμό, η ομάδα των 120 επιστημόνων που συνέβαλαν στην εκπόνηση της μελέτης Global Carbon Budget εκτιμά πως είναι 50-50% η πιθανότητα να ξεπεραστεί το όριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5° Κελσίου «μόνιμα» μέσα σε «περίπου έξι χρόνια», με άλλα λόγια ο κόσμος να αποτύχει να τηρήσει τον πιο φιλόδοξο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα (2015).

Μολονότι η εκτίμηση αυτή συνδέεται με διάφορες «ανησυχίες», «είναι σαφές ότι ο προϋπολογισμός άνθρακα που απομένει —και άρα ο χρόνος που απομένει για την επίτευξη του στόχου του 1,5° Κελσίου και την αποφυγή των χειρότερων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής— έχει σχεδόν εξαντληθεί», τονίζεται στο δελτίο Τύπου του Global Carbon Project.

Οι μεγαλύτεροι ρυπαντές

Οι εκπομπές της Κίνας, όπου γίνονται οι ογκωδέστερες εκλύσεις CO2 παγκοσμίως (32% του συνόλου), αναμένεται να αυξηθούν οριακά (+0,2%), ωστόσο το φάσμα της πρόβλεψης περιλαμβάνει ενδεχόμενη μικρή μείωσή τους.

Οι εκπομπές των ΗΠΑ (13% του συνόλου) αναμένεται να μειωθούν κατά 0,6%, αυτές της Ινδίας (8% του συνόλου) να αυξηθούν κατά 4,6%, αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (7% του συνόλου) να μειωθούν κατά 3,8%.

India Air Pollution, aithelomixli
Αιθελομίχλη στην Ινδία, μία από τους μεγαλύτερους «ρυπαντές» παγκοσμίωςAP Photo

Η μελέτη επισημαίνει εξάλλου πως τα τρέχοντα επίπεδα εξάλειψης του διοξειδίου του άνθρακα με τεχνολογικά μέσα, εξαιρουμένων δηλαδή φυσικών μέσων όπως η αναδάσωση, δεν επιτρέπουν την εξισορρόπηση των εκπομπών εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων παρά κατά το ένα εκατομμυριοστό.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα