Ερευνητές στον Καναδά ανακάλυψαν ένα νέο φαρμακευτικό μόριο, το οποίο δεν είναι τοξικό για τα ανθρώπινα κύτταρα και φαίνεται πως μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και μερικά από τα πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, βακτήρια του πλανήτη.
Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, πρόκειται για το μόριο lariocidin, το οποίο εντάσσεται σε μια νέα κατηγορία αντιβιοτικών. Η ανακάλυψη ανταποκρίνεται στην κρίσιμη ανάγκη για νέα φάρμακα που θα καταπολεμήσουν τη μικροβιακή αντοχή, μια από τις σημαντικότερες απειλές για τη δημόσια υγεία. Όπως επισημαίνουν, το νέο μόριο είναι ελπιδοφόρο ως ένα πρώιμο φαρμακευτικό μόριο, επειδή επιτίθεται στα βακτήρια με τρόπο διαφορετικό από τα άλλα αντιβιοτικά.
Το μόριο ανακαλύφθηκε σε δείγματα χώματος που συλλέχθηκαν από τον κήπο ενός τεχνικού εργαστηρίου. Η ανακάλυψη δείχνει ότι «υπάρχουν τρομερά ενδιαφέροντα πράγματα που κρύβονται σε κοινή θέα», λέει στο Nature ο Kim Lewis, μικροβιολόγος στο Northeastern University στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. «Συγχαρητήρια σε αυτούς που ήξεραν, πού να ψάξουν».
«Πρόκειται για ένα νέο μόριο με νέο τρόπο δράσης», επισημαίνει ο Τζέρι Ράιτ, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο McMaster. «Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για εμάς», προσθέτει.
Οι ερευνητές επικεντρώνονται τώρα στην εξεύρεση τρόπων τροποποίησης του μορίου και παραγωγής του σε ποσότητες αρκετά μεγάλες, ώστε να καταστεί δυνατή η κλινική ανάπτυξη. Σημειώνεται ότι έχουν περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες από τότε που μια νέα κατηγορία αντιβιοτικών κυκλοφόρησε στην αγορά.
Η αναζήτηση νέων αντιβιοτικών είναι κρίσιμη γιατί τα βακτήρια αποκτούν ανθεκτικότητα στα υπάρχοντα φάρμακα με τη συνεχή χρήση. «Η κρίση της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά είναι μια υπαρξιακή απειλή για την ιατρική», λέει ο Gerry Wright, χημικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο McMaster στο Χάμιλτον του Καναδά, και συν-συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο Nature. Το 2021, η μικροβιακή αντοχή συνδέθηκε με 1,1 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, αριθμός που θα μπορούσε να αυξηθεί σε 1,9 εκατομμύρια έως το 2050.