Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
19.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Νεκρό βρέφος: Αντιδράσεις και αιχμές για τους χειρισμούς του ιατροδικαστή -Ξεκινά πειθαρχική έρευνα

Πρέπει να διαβάσετε

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του 11 μηνών βρέφους που μεταφέρθηκε την περασμένη Κυριακή νεκρό στο Παιδών, μετά και την πειθαρχική έρευνα για τον ιατροδικαστή που ζήτησε από τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νικόλαο Καρακούκη, ο υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης ο κ. Τσιάρας ζήτησε από τον κ. Καρακούκη τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 125 του ν. 3528/2007. Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί η τέλεση ή μη πειθαρχικού παραπτώματος εκ μέρους του ιατροδικαστή που διενήργησε την ιατροδικαστική εξέταση στο άψυχο κορμάκι του παιδιού και ο οποίος διαπίστωσε κακοποίησή του.

Αντιδράσεις για τον ιατροδικαστή

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση του θανάτου του 11 μηνών βρέφους πήρε διαστάσεις θρίλερ καθώς οι ιατροδικαστές μετά την εξέταση στη σορό ανέφεραν ότι το παιδί φέρουν σημάδια κακοποίησης που παραπέμπουν σε σεξουαλική κακοποίηση παρά φύσιν. Η μητέρα από την πλευρά της είχε αποδώσει τις κακώσεις στο γεγονός ότι χορηγούσε αγωγή με υπόθετα στο παιδί.

Τελικά, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, η έκθεση νεκροτομής, δεν αναφέρει πουθενά για σεξουαλική κακοποίηση, αλλά ότι στην πρωκτική και την περιπρωκτική περιοχή του βρέφους παρατηρήθηκαν σαφή στοιχεία εισόδου αμβλέος οργάνου, γεγονός που είναι απόλυτα συμβατό με τη θεραπεία με υποκλυσμό που γινόταν στο μωράκι.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, αρχικά αφέθηκε ελεύθερος ο πατέρας και ο εξάδελφός του, που κρατούντα στο αστυνομικό τμήμα και ήταν πλήρως συνεργάσιμοι με τις αρχές.

Ωστόσο, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις για τον χειρισμό της υπόθεσης από την πλευρά των ιατροδικαστών, τόσο από τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, κ. Γρηγόρη Λέων, όσο και από τον δικηγόρο των γονιών του βρέφους.

Ειδικότερα, ο κ. Λέων έκανε λόγο αρχικά για «βιαστικό» πρώτο πόρισμα, τονίζοντας τονίζοντας ότι «δεν τηρήθηκαν οι κανόνες, δηλαδή το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης και δεν γνωρίζω γιατί συνέβη αυτό». «Στη συγκεκριμένη υπόθεση έγινε μια βεβιασμένη αρχική πρώτη εκτίμηση, πρώτα ανεπίσημα και μετά επίσημα, χωρίς οι συνάδελφοι να έχουν ολοκληρώσει το σύνολο της ιατροδικαστικής εξέτασης», είπε και εξήγησε ότι «αν κριθεί, ότι υπήρξε παράπτωμα μπορεί να έχουν κάποια πειθαρχική ποινή».

Παράλληλα, ο κ. Λέων έκανε λόγο χθες για «τραγικό σφάλμα», ενώ σήμερα και μετά την εντολή για πειθαρχική έρευνα ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει συναδελφική αλληλεγγύη σε τέτοια λάθη».

«Θα ζητούσα συγγνώμη»

«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι συνάδελφοι γνώριζαν τη θεραπεία που ελάμβανε το παιδί, τον τρόπο θεραπείας και χορήγησης και δεν το αξιολόγησαν στην αρχική τους κρίση που, αν θέλετε, ήταν και το τραγικό λάθος της υπόθεσης στην αρχική κρίση που μετέδωσαν δημόσια», δήλωσε σήμερα ο κ. Λέων μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και εξήγησε ότι αν και γνωρίζει προσωπικά και εκτιμά τον ιατροδικαστή που έκανε την εξέταση, αυτό δεν σημαίνει ότι θα τον στηρίξει.

«Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι σε ένα τέτοιο τραγικό λάθος -και το επαναλαμβάνω σε όλους τους τόνους τραγικό λάθος, δεν μπορούμε ως κλάδος ιατροδικαστικός αλλά ούτε και προσωπικά ως φίλος αυτού του ανθρώπου να τον στηρίξω», είπε συγκεκριμένα.

Όσον αφορά στην οικογένεια που διασύρθηκε από αυτή την τραγική ιστορία, ο κ. Λέων είπε ότι «δείχνει πραγματικά ένα μεγαλείο ψυχής και είναι ένα παράδειγμα για όλους μας». Είπε επίσης πως εάν εκείνος βρισκόταν στην θέση του συναδέλφου του ιατροδικαστή, το πρώτο πράγμα που θα έκανε θα ήταν να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

Στη Δικαιοσύνη ο Σύνδεσμος Σύρων αν δεν ζητήσει συγγνώμη ο ιατροδικαστής

Παράλληλα, χθες, μιλώντας στο iefimerida.gr ο δικηγόρος των γονιών του βρέφους επιβεβαίωσε ότι παρά το γεγονός ότι ο πατέρας δεν σκοπεύει να κινηθεί νομικά εναντίον του ιατροδικαστή Σπύρου Μπουζιάνη ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα, ο Σύνδεσμος Σύρων στην Ελλάδα, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αν δεν ζητήσει συγγνώμη.

«Του δώσαμε διορία 3-4 ημερών το πολύ για να ζητήσει δημόσια συγγνώμη», δήλωσε ο κ. Ανουάρ Μπάκρι και εξηγώντας τους λόγους προσφυγής στη Δικαιοσύνη τόνισε: «Αυτό που συνέβη με αυτόν τον ιατροδικαστή ήταν δολοφονικό. Αυτή η δήλωση ήταν δολοφονική. Να λέει ότι υπάρχουν αδιάβλητες αποδείξεις ότι βιάστηκε το κοριτσάκι και ότι ουσιαστικά δολοφονήθηκε από τον πατέρα του». «Αυτά είναι υπόθεση Χάνιμπαλ. Δεν μπορούμε να το σκεφτούμε. Δεν το χωράει ανθρώπινος νους», πρόσθεσε.

«Ο πατέρας τον έχει συγχωρέσει και το δήλωσε δημόσια για όλη αυτή την ταλαιπωρία που υπέστη, για όλη αυτή την επίθεση που έκανε ο ιατροδικαστής γιατί ήταν άδικη, τον αφήνει να λογαριαστεί με τον Θεό, με τον Αλλάχ. Ο πατέρας ήταν πολύ καλός, έδειξε τη μεγάλη του καρδιά σαν κάθε Σύρος και τον συγχώρεσε. Εγώ επέμενα ότι εμείς σαν Σύνδεσμος των Σύρων στην Ελλάδα θα προσφύγουμε και θα του δώσουμε ένα μάθημα το οποίο δεν θα ξεχάσει ποτέ», είπε επίσης και κατέληξε: «Του δίνω τρεις μέρες, 72 ώρες, να ζητήσει συγγνώμη δημόσια για το κακό που έχει δημιουργήσει και για το λάθος, αν θέλετε απροσεξία. Αν δεν το κάνει αυτή την εβδομάδα, την άλλη εβδομάδα (σ.σ.: θα υπάρξει) φουλ επίθεση, να του δοθεί το μάθημα».

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα