test

Νέες κυρώσεις κατά τις Ρωσίας από την Ε.Ε – Για πρώτη φορά στο στόχαστρο το LNG

Πρέπει να διαβάσετε

Σε συμφωνία για την επιβολή μία νέας σειράς κυρώσεων κατά της Ρωσίας κατέληξαν οι πρεσβευτές των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάζοντας στο στόχαστρο για πρώτη φορά τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η πρόθεση των Βρυξελλών έχει σημασία καθώς πολλά κράτη μέλη συνεχίζουν να το αγοράζουν παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία διανύει αισίως τον τρίτο χρόνο του.

Το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ισπανία είναι τα κύρια σημεία εισόδου για το ρωσικό LNG.

Οι κυρώσεις,όπως αναφέρει το Euronews αποτελούν το 14ο πακέτο που επιβάλλεται από τον Φεβρουάριο του 2022 και έρχονται σε μια στιγμή που τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πρόοδο που έχουν κάνει στο μέτωπο στην Ουκρανία και να επιτύχουν περαιτέρω εδαφικά κέρδη.

Το πακέτο είναι το αποτέλεσμα παρατεταμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ πρεσβευτών, οι οποίοι πέρασαν εβδομάδες παζαρεύοντας για εξαιρετικά τεχνικές λεπτομέρειες. Η έγκριση καθυστέρησε αρκετές φορές λόγω των επιφυλάξεων που διατύπωσαν αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, η οποία είχε ορκιστεί να εμποδίσει τυχόν κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας.

Ωστόσο, το τελευταίο εμπόδιο ήταν η Γερμανία.

Οι Βρυξέλλες έχασαν δύο αυτοεπιβαλλόμενες προθεσμίες – τη σύνοδο της G7 στην Ιταλία και τη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ελβετία – για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας όπως και έγινε.

Η απαγόρευση του LNG, ωστόσο, υπολείπεται μιας ολοκληρωτικής απαγόρευσης των εισαγωγών, όπως έκαναν οι Ευρωαπαίοι προηγουμένως με τον άνθρακα και το θαλάσσιο πετρέλαιο, δύο από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων της Μόσχας.

Αντιθέτως, οι εταιρείες της Ε.Ε. θα εξακολουθήσουν να μπορούν να αγοράζουν ρωσικό LNG, αλλά θα απαγορεύεται η επανεξαγωγή του σε άλλες χώρες, μια πρακτική γνωστή ως μεταφόρτωση.

Οι νέες κυρώσεις της Ε.Ε. έχουν ως στόχο να περιορίσουν αυτή την επικερδή επιχείρηση και να περιορίσουν τη δυνατότητα της Ρωσίας να αντλεί χρηματοδότηση για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις στοχεύουν επίσης σε τρία έργα LNG που εδρεύουν στη Ρωσία και δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία, τα οποία το Reuters έχει προηγουμένως εντοπίσει ως Arctic LNG 2, Ust Luga και Murmansk.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα