Η νέα υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 και η έξαρση της Covid-19 στην Κίνα ανησυχούν τους επιστήμονες – Τι λέει ο Ν. Τζανάκης

Πρέπει να διαβάσετε

Η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή του SARS-CoV-2 που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα, η ΧΒΒ.1.5 και το νέο σφοδρό κύμα κορωνοϊού στην Κίνα ανησυχούν τους επιστήμονες. Οι κυβερνήσεις λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης Covid-19 στην Κίνα και οι επιστήμονες παρακολουθούν τις εξελίξεις, καθώς η πιθανότητα να προκύψει νέα μετάλλαξη του SARS-CoV-2 από την μόλυνση εκατομμυρίων ανθρώπων στην Κίνα δεν είναι μηδαμινή, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Τζανάκης καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Από την έξαρση των μολύνσεων στην Κίνα αυτό που προβληματίζει είναι το ενδεχόμενο εμφάνισης νέου στελέχους του SARS-CoV-2, η πιθανότητα είναι μικρή αλλά όχι μηδενική» λέει ο κ. Τζανάκης, ο οποίος θεωρεί δικαιολογημένη την αυξημένη επιτήρηση που επιδιώκεται από διάφορες χώρες, τονίζοντας όμως ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην γονιδιωματική επιτήρηση του SARS-CoV-2 σε λύματα αεροπλάνων που αφορούν απευθείας πτήσεις από την Κίνα. Εκτιμά ότι ο διαγνωστικός έλεγχος (αντιγονικό τεστ ταχείας ανίχνευσης, ή μοριακού ελέγχου) όλων των ταξιδιωτών των απευθείας πτήσεων από Κίνα, 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους δεν θα προσφέρουν κάτι, καθώς μπορεί να επωάζουν, το τεστ να βγει αρνητικό και στη συνέχεια να νοσήσουν.

«Η τακτική των “μηδενικών κρουσμάτων” που εφάρμοσε η Κίνα ήταν αποτυχία και αυτή δημιούργησε το πρόβλημα που υπάρχει τώρα στη χώρα», σημειώνει ο καθηγητής. Σχετικά με την ανοσία που πρόσφερε το κινέζικο εμβόλιο αναφέρει ότι εξαιτίας της έλλειψης επιδημιολογικών στοιχείων, νοσηλείες, διασωληνώσεις, θάνατοι, δεν μπορούμε να πιθανολογήσουμε τι συμβαίνει και πόσο αποτελεσματικό είναι. «Φαίνεται όμως ότι ήταν χαμηλής αποτελεσματικότητας. Δεν έχει υποστεί τη βάσανο των υπολοίπων εμβολίων που κάναμε εμείς».

  Η υπερ-μεταδοτική υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5

Τους επιστήμονες προβληματίζει και ανησυχεί η νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης «Όμικρον», η ΧΒΒ.1.5, η οποία εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό. Εκτιμάται ότι, εξαιτίας της ΧΒΒ.1.5, οι μολύνσεις στις ΗΠΑ διπλασιάζονται κάθε περίπου δύο εβδομάδες. Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει ήδη ανιχνευθεί σε 29 χώρες και πιθανώς υπάρχει σε ακόμη περισσότερες στην πραγματικότητα. «Και στην Ελλάδα έχουμε απλά δεν το έχουμε εντοπίσει ακόμη», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

Το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 προέρχεται από την μετάλλαξη ΧΒΒ, που εμφανίστηκε στη Σιγκαπούρη και στην Ινία πριν από αρκετούς μήνες και εισήχθη στην Αμερική και όπως λέει ο κ. Τζανάκης, ενώ έδειχνε να ξεφεύγει από την ανοσία έχασε μέρος της μεταδοτικότητας του. «Το ΧΒΒ.1.5, έχει ιδιότητες και μεγαλύτερης διαφυγής από την ανοσία, αλλά είναι και περισσότερο μεταδοτικό από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος. Αυτή η μετάλλαξη ανήκει στην οικογένεια των στελεχών της “Ομικρον” και εικάζουμε ότι τουλάχιστον από πλευράς βαρύτητας και τοξικότητας θα είναι ότι και οι άλλες μεταλλάξεις που ανήκουν στην ίδια οικογένεια». Το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 απασχολεί αυτή τη στιγμή την επιστημονική κοινότητα, αφού περίπου τα μισά κρούσματα στις ΗΠΑ έχουν μολυνθεί από το ΧΒΒ.1.5.

Ο κ. Τζανάκης, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την προειδοποίηση από τον ΠΟΥ, ότι ενδεχομένως, θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων SARS-CoV-2 και στις υπόλοιπες χώρες τους επόμενους μήνες εξαιτίας αυτής της μετάλλαξης. Υπογραμμίζει ότι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι άνω των 65 ετών, οι ανεμβολίαστοι και άτομα με νοσήματα. «Προσωπικά συστήνω ενθέρμως τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο σε όλους, χρήση μάσκας και αντισηψία χεριών και επιφανειών», καταλήγει.

Πηγήamna.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα