Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, 2025
7.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Νέα Σύνοδος Κορυφής σήμερα στο Παρίσι με την συμμετοχή της Ελλάδας – Κοινή η θέση των Ευρωπαίων για την Ουκρανία

Πρέπει να διαβάσετε

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες Τρίτη, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε γαλλικές περιφερειακές ημερήσιες εφημερίδες, ότι διοργανώνει σήμερα Τετάρτη νέα συνάντηση κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο Παρίσι.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι μεταξύ των προσκεκλημένων είναι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ελλάδας, της Φινλανδίας, της Ρουμανίας, της Σουηδίας, του Βελγίου, της Τσεχίας, των τριών χωρών της Βαλτικής, καθώς και της Νορβηγίας και του Καναδά. Κατά τις ίδιες πηγές, κάποιες χώρες θα συμμετάσχουν στην συνάντηση μέσω βιντεοσύνδεσης. Ως το τέλος της εβδομάδας, ο πρόεδρος Μακρόν θα έχει συζητήσει με το σύνολο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις για την Ουκρανία, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε ότι οι διαπραγματεύσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ίσως αποδειχθούν «χρήσιμες». «Δημιουργεί ξανά στρατηγική ασάφεια για τον πρόεδρο Πούτιν» χρησιμοποιώντας «πολύ σταθερά λόγια» και η «αβεβαιότητα» θα μπορούσε «να βοηθήσει στην άσκηση πίεσης», έκρινε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μιλήσει κι ο ίδιος με τον πρόεδρο της Ρωσίας. Υπογράμμισε ωστόσο ότι για να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι παρόντες οι Ουκρανοί στις διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος Μακρόν ανέφερε ακόμη πως η Γαλλία δεν προτίθεται να στείλει χερσαία στρατεύματα σε εμπόλεμη ζώνη, επισημαίνοντας πως στόχος όλων είναι όχι μια απλή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά «πλήρης ειρήνη, με συνθήκες ασφάλειας, κοινωνικής, οικονομικής» καθώς και «πολιτικής σταθερότητας». Στην περίπτωση αυτή, και στο πλαίσιο πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Μόσχα, η Γαλλία και η Βρετανία θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής κάποιων δυνάμεων, εν είδει παροχής εγγυήσεων στο Κίεβο, εξήγησε ο πρόεδρος Μακρόν, επισημαίνοντας ότι μια άλλη λύση θα ήταν η προσχώρηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα «να αποφασιστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων να υπάρξει, υπό την εντολή των Ηνωμένων Εθνών, μια ειρηνευτική επιχείρηση» κατά μήκος «της πρώτης γραμμής». Ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε ωστόσο ότι πίσω από τις όποιες εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία θα πρέπει να βρίσκονται οι ΗΠΑ, λαμβανομένου υπόψη ότι η Ρωσία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε τη Ρωσία του προέδρου Πούτιν απειλή υπαρξιακού χαρακτήρα για την Ευρώπη, λαμβανομένων υπόψη των δραστηριοτήτων της στα σύνορα με την Πολωνία, των κυβερνοεπιθέσεων εναντίον κρατών της ΕΕ, των εκστρατειών παραπληροφόρησης που εξαπολύει, των προσπαθειών της να επηρεάσει εκλογικά αποτελέσματα, όπως στην περίπτωση της Ρουμανίας κ.ά..

Το Παρίσι ανακοίνωσε χθες ότι ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Ζαν-Nοέλ Μπαρό συμμετείχε, μαζί με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας, σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι σε συνέχεια της προχθεσινής συνάντησης κορυφής στο Παρίσι, η ευρωπαϊκή πλευρά έχει πλέον κοινές θέσεις: ιδίως ότι καμιά λύση για την Ουκρανία δεν είναι δυνατόν να συμφωνηθεί χωρίς την Ουκρανία, ότι καμιά απόφαση που αφορά την ασφάλεια της Ευρώπης δεν μπορεί να υιοθετηθεί χωρίς τους Ευρωπαίους και ότι πρέπει να διαφυλαχτεί η συμμαχία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ των ΗΠΑ με την Ευρώπη.

Το Παρίσι εκτιμά ότι εξασφάλισε κοινή θέση των Ευρωπαίων για την Ουκρανία

Οι ευρωπαϊκές χώρες που συνεδρίασαν στο Παρίσι τη Δευτέρα για την Ουκρανία εξέφρασαν ομόφωνα την ανάγκη για μια “βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία που θα βασίζεται σε εγγυήσεις ασφάλειας” για το Κίεβο και την “πρόθεσή” τους να “αυξήσουν τις επενδύσεις τους” στην άμυνα, σύμφωνα με μια περίληψη που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείο από κοινοβουλευτικές πηγές.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε εκτάκτως τη Δευτέρα δέκα ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Στόχος: “Να παρουσιάσουμε πνεύμα ευθύνης και την ικανότητά μας να δράσουμε, για να στηρίξουμε την Ουκρανία και να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια“, σύμφωνα με δήλωση συμπερασμάτων των γαλλικών αρχών.

Αυτό το μήνυμα ενότητας μπορεί να μην είναι σαφές λόγω των αντιθέσεων ως προς την ενδεχόμενη ανάπτυξη, μελλοντικά, ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι είναι έτοιμος γι αυτό “αν επιτευχθεί μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία“, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε το θέμα “πρόωρο” και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε την επιλογή αυτή “την πιο περίπλοκη και τη λιγότερο αποτελεσματική“.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες δείχνουν επίσης να έχουν βρει σημεία συμφωνίας απέναντι στη βούληση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διαπραγματευτεί γρήγορα το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Υπήρξε αρκετά ευρεία συμφωνία” για τις “ακόλουθες βασικές αρχές“: “τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία“, “τίποτα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τους Ευρωπαίους“, “ανάγκη για την υποστήριξη της πλήρους κυριαρχίας της Ουκρανίας” και “ανάγκη προάσπισης της ενότητας” της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μεταξύ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων. “Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν επίσης την υποστήριξή τους στην προσέγγιση της “ειρήνης μέσω της ισχύος” που προωθούν οι ΗΠΑ“, αναφέρεται στο κείμενο, ένας τρόπος για να ενθαρρύνουν τον Ντόναλντ Τραμπ να μην χαλαρώσει την πίεση στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Υπογραμμίζουν ότι μια κατάπαυση των εχθροπραξιών θα είναι βιώσιμη μόνο αν συνοδεύεται από μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, η οποία θα βασίζεται σε εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία“, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Δηλαδή, δεν θα υπάρξει εκεχειρία “χωρίς ταυτόχρονη ειρηνευτική συμφωνία“.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν επομένως ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν αυτές τις εγγυήσεις στο Κίεβο “σε συνάρτηση με το επίπεδο της αμερικανικής υποστήριξης“. Μόνο σε αυτό το πλαίσιο, αυτό της βιώσιμης ειρηνευτικής συμφωνίας, “μερικοί συμμετέχοντες εξέφρασαν τη διάθεση, για τις εγγυήσεις ασφαλείας, να διερευνήσουν τη δυνατότητα της άμεσης εμπλοκής επί του πεδίου“, υπογραμμίζοντας παράλληλα “τη σημασία της αμερικανικής υποστήριξης σε αυτό το πλαίσιο“, σύμφωνα με το έγγραφο.

Επιπλέον, στη συνάντηση επιτεύχθηκε συμφωνία “για την ενίσχυση των προσπαθειών για την αύξηση” της υποστήριξης προς την Ουκρανία. Και για την κοινή πρόθεση για αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών, “τόσο μεμονωμένα οι χώρες όσο και στους κόλπους της ΕΕ“.

Πηγήertnews.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα