Δευτέρα, 21 Ιουλίου, 2025
25.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Νέα στοιχεία στο «φως» για την καθίζηση στο δρόμο Ηράκλειο-Μεσαρά – Στο σημείο και ο Γ. Καρνέσης

Πρέπει να διαβάσετε

Απαντήσεις για την καθίζηση στον δρόμο Ηράκλειο – Μεσαρά, επιχείρησε να δώσει μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ Γιώργος Αγαπάκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Αγαπάκης πρόκειται για ένα γεωλογικό φαινόμενο και στην περιοχή υπάρχουν πολλά τέτοια φαινόμενα. «Έχουμε συναντήσει πολλές φορές τέτοια φαινόμενα που στις προηγούμενες περιπτώσεις, ήταν υπό κατασκευή το έργο, τώρα είμαστε στη φάση της λειτουργίας και είναι ότι χειρότερο να συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι σε εξέλιξη το θέμα της κατολίσθησης, δεν είναι μια απλή καθίζηση είναι μια ολίσθηση μιας εδαφικής μάζας, μεγαλύτερη από τη ζώνη κατάληψης του δρόμου, είναι περίπου 3 στρέμματα η ζώνη, 70 μέτρα μήκος, 30-35 μέτρα πλάτος. Οπότε κρίναμε ότι υπάρχει μια επικινδυνότητα ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να έρθει, διότι αυτά τα φαινόμενα επιβαρύνονται και επιταχύνονται με τις βροχοπτώσεις. Αυτό που κάνει τη ζημιά είναι το νερό και στην προκειμένη περίπτωση, δυστυχώς η μεγάλη υδροφορία της εδαφικής μάζας της περιοχής δημιούργησε και αυτό το πρόβλημα. Για το λόγο αυτό εισηγηθήκαμε να μη γίνεται η κυκλοφορία μέχρι 15 του μήνα, τότε θα εξεταστεί το θέμα και θα δούμε αν πάμε σε μερική κυκλοφορία θα συνεχίσει η καθολική απαγόρευση».

Ο κ. Αγαπάκης ζήτησε την κατανόηση τόσο των πολιτών όσο και των οδηγών, λέγοντας επίσης πως πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των διερχομένων και να εξεταστούν οι δυνατότητες αποκατάστασης που πρέπει να γίνουν. 

Ο Διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ έκανε λόγο για ένα σοβαρό θέμα σημειώνοντας, πως αν δεν ήταν μείζον σημασίας δεν θα έκλεινε και ο δρόμος. «Την κατολίσθηση αυτή την παρομοιάζω με ένα μισοφέγγαρο. Έτσι, λειτουργούν οι κατολισθήσεις. Δημιουργείται μια επιφάνεια ολίσθησης που επιταχύνεται από την ύπαρξη του νερού. Το νερό λειτουργεί ως μέσο ολίσθησης, ουσιαστικά τα πετρώματα στην περιοχή είναι πολύ σαθρά τύπου μάργας, και με την ύπαρξη του νερού γίνονται λασπώδη και στην συνέχεια διαρρέουν και ολισθαίνουν. Αυτά συμβαίνουν και σε άλλα σημεία αλλά εκεί είναι αυξημένα. Εκτιμήθηκε το φαινόμενο, κρίθηκε ότι είναι επικίνδυνο για την κυκλοφορία, ήδη έχουμε μια τοπική καθίζηση που δεν είναι αυτή μόνο αλλά έχει προεκτάσεις και σε παρακείμενες ιδιοκτησίες. Σήμερα παρά το ότι την καλύψαμε τη ρωγμή για να μη μπαίνουν τα νερά, μεγάλωσε ακόμη περισσότερο. Αυτό δείχνει ότι το φαινόμενο θα συνεχίσει και θα πιθανότατα να επιδεινωθούν τα πράγματα. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τα διερευνητικά θέματα για το τι ακριβώς συνέβη και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν».

Σύμφωνα με τον κ. Αγαπάκη, το κυρίαρχο θέμα είναι αυτό που ονομάζεται στρατηγικό σχέδιο. «Όταν σχεδιάστηκε ο άξονας αυτός, πριν από 20 – 25 χρόνια, σχεδιάστηκε με κριτήρια όχι γεωλογικά, όχι γεωτεχνικά. Ήταν περισσότερο κοινωνικά και είχε να κάνει με τις επιπτώσεις σε γη υψηλής παραγωγικότητας, η χάραξη του άξονα αυτού δεν ήταν να γίνει δυτικά της Αγίας Βαρβάρας αλλά ανατολικά. Τα κριτήρια που μπήκαν τότε, ήταν όχι γεωλογικής φύσης που έπρεπε να είναι κυρίαρχο. Οι μελέτες αυτές ούτε καν που είχαν ιδιαίτερη προσέγγιση στα γεωλογικά και γεωτεχνικά φαινόμενα. Η περιοχή που πέρασε ο δρόμος ήταν ότι χειρότερο μπορούσε να περάσει, χειρότερο ίσως και να μην υπάρχει. Διότι τα εδάφη είναι σαθρά και παράλληλα έχουν νερό. Σαθρά εδάφη με νερό είναι ολισθαίνουσα μάζα».

Ο κ. Αγαπάκης επεσήμανε πως όταν έγιναν οι μελέτες πριν από 20 – 25 χρόνια, δεν είχαν μπει σε βαθύτερες έννοιες, των γεωλογικών και γεωτεχνικών προβλημάτων. «Πιθανότητα δε γνώριζαν αυτά τα συγκεκριμένα προβλήματα που αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε και δημιουργούν τα θέματα. Η περιοχή διέλευσης του δρόμου ειδικά από την Αγ. Βαρβάρα μέχρι τον Απομαρμά, είναι μια περιοχή που έχει μάργες σαθρές και πολλά νερά. Το συμπέρασμα είναι ότι πραγματικά περάσαμε από μια δύσκολη περιοχή και τα προβλήματα τα συναντήσαμε στη φάση κατασκευής αλλά και τώρα. Πάνω από 10 κατολισθήσεις έχουμε αντιμετωπίσει στην περιοχή δεν είναι η μοναδική ούτε η χειρότερη, απλώς το timing που μας έπιασε ήταν σε δυσμενές χρόνο, σε φάση λειτουργίας και ήταν τέτοιας διαμόρφωσης που επηρεάζει την κυκλοφορία. Προφανώς μπαίνει ένα θέμα μελετών, το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι μελέτες δεν είχαν γεωτεχνική και γεωλογική πληρότητα. Τα επόμενα χρόνια να είναι ένα μάθημα σχεδιασμού μεγάλων έργων ότι το πρώτο θέμα που πρέπει να βλέπει κανείς εκτός τα θέματα τα κοινωνιολογικά και επιβαρύνσεων αγροτικών περιοχών, είναι τα γεωλογικά και γεωτεχνικά ζητήματα. Το συγκεκριμένο έργο, δεν είχε καθόλου γεωτεχνική και γεωλογική μελέτη στην πρώτη φάση, στη συνέχεια έγιναν κάποιες μελέτες, αλλά δεν κάλυψαν όλα τα ζητήματα, όπως ότι οι κατασκευές των επιχωμάτων δεν είχαν γεωτεχνική μελέτη έδρασης με λίγα λόγια, το έδαφος δεν μπορούσε να σηκώσει το επίχωμα».

Σημείωσε δε, πως τα γεωτεχνικά προβλήματα δεν φαίνονται στη φάση της κατασκευής, αλλά μετά. «Προφανώς είχε εκτιμηθεί ότι δεν αναμένονται προβλήματα, υπήρχαν μελετητικές εκτιμήσεις. Όμως οι γεωτεχνικοί παράμετροι που έχουν να κάνουν με τη χρήση του εδάφους, την ύπαρξη νερού, δηλαδή ο δρόμος το καλοκαίρι δεν είχε κανένα θέμα. Διότι τα εδάφη όταν είναι στεγνά δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα. Όταν όμως για κάποιο λόγο η περιοχή, έχει υπόγειο νερό αρκετό, τότε φανερώνονται τα προβλήματα. Αυτά δεν ήταν γνωστά από πριν παντού, οπότε δημιουργήθηκε το ζήτημα στη συγκεκριμένη περιοχή,  αλλά και σε άλλα σημεία που υπήρξαν προβλήματα, αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς». 

Κλείνοντας, ο κ. Αγαπάκης τόνισε πως ήδη έχει εξεταστεί το θέμα και έχουν ξεκινήσει οι γεωτεχνικές έρευνες που απαιτούνται. «Πρέπει να δούμε το επίπεδο ολισθήσεως πόσο βαθιά είναι, γιατί αυτό θα καθορίσει τα μέτρα αντιστήριξης και προστασίας. Αύριο θα έχουμε μια επίσκεψη επί τόπου στο έργο, παρουσία του Γενικού Διευθυντή του υπουργείου Υποδομών του κ. Καρνέση, που έχει ενημερωθεί για το θέμα και συμμετέχει μαζί μας στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Νομίζω ότι θα καταλήξουμε την επόμενη βδομάδα τι μέτρα ακριβώς θα ληφθούν. Προφανώς θα επανεξετάσουμε τα ζητήματα κυκλοφορίας σε συνεργασία με την Τροχαία και στην Αστυνομική Διεύθυνση. Το σίγουρο είναι ένα, ότι πρόκειται για μια επέμβαση που δεν θα είναι δύο και τριών ημερών. Επίσης, η φύση του προβλήματος, που δείχνει ότι έχουμε σε εξέλιξη μια κατολίσθηση είναι ότι φορτηγά εργοταξιακά, δεν θα μπορούν να περνούν διότι επιβαρύνουν το πρόβλημα, όσο φορτίζεται το επίχωμα τόσο χειρότερα είναι. Θα εξεταστεί η δυνατότητα αν οι συνθήκες το επιτρέψουν για τη διέλευση των Ι.Χ. αλλά σε επόμενη φάση. Εκτιμώ ότι αφού καταλήξουμε στα μέτρα αντιμετώπισης την επόμενη βδομάδα, ότι σε ένα διάστημα εύλογο, που δεν μπορώ να πω με ακρίβεια αλλά η προσπάθεια μας θα είναι να προλάβουμε την καλοκαιρινή περίοδο, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Με βάση την εμπειρία μας σε παρόμοια θέματα, εκτιμούμε ότι θα το αντιμετωπίσουμε».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα