Ολο και περισσότερα «όπλα» προστίθενται στη «φαρέτρα» κατά του κορωνοϊού, αφού πολύ σύντομα η Ελλάδα θα εξοπλιστεί με τα δύο πρωτεϊνικά εμβόλια, αυτά της Sanofi και της Novavax.
Μετά την ανακοίνωση ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα φτάσουν στη χώρα μας τα αμερικανικά εμβόλια της Novavax, η χθεσινή ενημέρωση επιφύλασσε ακόμη μία σημαντική είδηση, αφού στη «μάχη» κατά της πανδημίας θα μπει ακόμη ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο, εκείνο της Sanofi.
Τον Απρίλιο στην Ελλάδα τα εμβόλια Sanofi
Στην εν λόγω ανακοίνωση προέβη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, αποκαλύπτοντας ότι τα εμβόλια της Sanofi αναμένονται εντός του Απριλίου.
Τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου ξεκινούν εμβολιασμοί με Novavax
Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, οι πρώτοι εμβολιασμοί με πρωτεϊνικά σκευάσματα θα ξεκινήσουν από τα τέλη του τρέχοντος μήνα.
«Η πρώτη παράδοση (σ.σ. των εμβολίων Novavax) αναμένεται 21 Φεβρουαρίου, και το εμβόλιο θα ενταχθεί στο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, σε όλη τη χώρα», επισήμανε μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο κ. Θεμιστοκλέους.
Πρωτεϊνικά εμβόλια: Ευκαιρία εμβολιασμού για τους διστακτικούς με τα mRNA
Έτσι, η Ελλάδα ενισχύει τη λίστα με τα εμβόλια που έχει στη διάθεσή της και όλα μαζί μπαίνουν στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και οι πιο διστακτικοί που δεν εμβολιάζονται κατά του ιού, σκεπτόμενοι τις παρενέργειες των mRNA εμβολίων, τώρα έχουν δύο επιπλέον επιλογές για να εμβολιαστούν.
«Αυτό είναι σημαντικό νέο για τους ανθρώπους που φοβούνται τα mRNA εμβόλια και θέλουν ένα πρωτεϊνικό. Προσπαθούμε να έχουμε κάθε θεραπευτικό μέτρο, κάθε καινούργιο σκεύασμα στην Ελλάδα», τόνισε η Μίνα Γκάγκα.
Σημειώνεται πως στις 21 Φεβρουαρίου η Ελλάδα παραλαμβάνει 168.000 εμβόλια Novavax και μέχρι τα μέσα Μαρτίου εκτιμάται ότι θα έχουν έρθει συνολικά 474.000 δόσεις.
Τι ισχύει αν οι δύο πρώτες δόσεις είναι με mRNA εμβόλιο και η τρίτη με πρωτεϊνικό
Στο μεταξύ, προκύπτει η ερώτηση για το τι ισχύει αν οι πρώτες δύο δόσεις που έχει κάνει κάποιος είναι με mRNA εμβόλιο και επιθυμεί να κάνει την αναμνηστική δόση με ένα εκ των δύο πρωτεϊνικών.
Σε αυτό απάντησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης.
«Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί στην ενημέρωση για τους εμβολιασμούς, τη Δευτέρα. Έχω διαβάσει τη βιβλιογραφία για αναμνηστική δόση με Novavax, όπου έχουν γίνει και οι πρώτες δύο με Novavax. Δεν θυμάμαι κάποια μελέτη που να είναι μετά από δύο δόσεις mRNA, αλλά σίγουρα θα υπάρχει και μπορούμε να το δούμε. Αλλά δεν βλέπω για ποιον λόγο δεν θα μπορούσε. Πάντως, ακόμα δεν έχει μπει στον αλγόριθμο των δικών μας οδηγιών. Βέβαια, δεν έχει έρθει ακόμα το εμβόλιο και, όταν έρθει, θα το συζητήσουμε σίγουρα και όταν ανοίξει η πλατφόρμα θα το τεκμηριώσουμε», εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Η διαφορά των πρωτεϊνικών από τα mRNA εμβόλια
Πλέον, λοιπόν, πέρα από τα mRNA εμβόλια, θα έχουμε στη διάθεσή μας και τα πρωτεϊνικά, με τις δύο κατηγορίες εμβολίων να έχουν και μια διαφορά.
Τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA στοχεύουν στο να δώσουν εντολή στα κύτταρά μας να φτιάξουν εκείνα τον μηχανισμό προστασίας του οργανισμού, λειτουργώντας με τον εξής τρόπο: μόλις δεχθούν εντολή, τα κύτταρα παράγουν την S-πρωτεΐνη του ιού, που αποτελεί το αντιγόνο εναντίον του οποίου στη συνέχεια τα Β-κύτταρα του οργανισμού φτιάχνουν αντισώματα και ενεργοποιούν τα κυτταροτοξικά Τ-κύτταρα.
Τα πρωτεϊνικά εμβόλια είναι τα λεγόμενα «κλασικής λογικής», αλλά, αντί για ολόκληρο τον ιό, χρησιμοποιείται μόνον η πρωτεΐνη εναντίον της οποίας πρέπει να προκληθεί η παραγωγή αντισωμάτων, ενισχυμένη με την προσθήκη ανοσοενισχυτικού, προκειμένου να μπορεί να χορηγηθεί.
Πηγή: iefimerida.gr