Το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας 30 ημερών με ακόμη πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τις δυο ξεχωριστές υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα όπως είπε και να μειώσουμε την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.
Δυστυχώς η έξαρση της επιδημίας στην Ελλάδα και κυρίως στην Ευρώπη δείχνει ότι ούτε αυτά τα επιβαλλόμενα μέτρα δεν ήταν ικανά να περιορίσουν τον φονικό ιό.
Χθες ο πρωθυπουργός επανερχόμενος με νέο διάγγελμά του ανακοίνωσε πανεθνικό lockdown τριών εβδομάδων αρχομένου από Σάββατο 07-11-2020.
Η αδιαφορία και η επιπολαιότητα μιας μερίδας της κοινωνίας και η άγνοια του κινδύνου που εξακολουθεί να υπάρχει, είτε σε διάφορες συναθροίσεις, είτε στις μετακινήσεις, στη διασκέδαση ή άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, έχουν δημιουργήσει δύσκολες καταστάσεις επιδημιολογικής επιβάρυνσης με συνέπεια να πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα ο αριθμός των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση. Παρά ταύτα και το γεγονός ότι έχουμε ποσοστά κρουσμάτων ρεκόρ, φαίνεται ότι η Ελλάδα ευρίσκεται σε καλύτερη θέση από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η Ευρώπη στη διαχείριση της επιδημιολογικής κρίσης πίστεψε ότι με την τακτική των καθυστερήσεων, δηλαδή μέχρι να διατεθεί το εμβόλιο, θα μπορούσε να ελέγξει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Η καθυστέρηση αυτή εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται λανθασμένη, καθώς ο κορωνοϊός έχει τέτοια επιθετική δυναμική που αντιμετωπίζεται μόνο με συστηματικά περιοριστικά μέτρα.
Ενώ στη σύνοδο κορυφής που έγινε αρχές Οκτωβρίου η βασική αρχή της ηγεσίας της κομισιόν ήταν να μην επιβληθεί νέο lockdown, μετά τη διάσκεψη μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. την περασμένη Πέμπτη, παραδέχτηκαν την καθυστέρηση στη λήψη των μέτρων και η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης προχωρούν στην αυστηροποίησή τους.
Οι ανακοινώσεις των νέων αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι το τελευταίο βήμα προκειμένου να αποφευχθεί ένα καθολικό lockdown διαρκείας, που θα σταματήσει την ανάπτυξη, τη λειτουργία της αγοράς και θα παραλύσει την οικονομία. Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα ήταν καλύτερη αν τα μέτρα αυτά είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα, όμως εκείνο που προέχει περισσότερο τώρα ως πραγματικά ενδεδειγμένη λύση είναι η πιστή εφαρμογή των νέων μέτρων.
Σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή μόνο με αυτό τον τρόπο υπάρχει περίπτωση η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο αφού βέβαια τηρηθούν απαρέγκλιτα οι παρακάτω προϋποθέσεις:
Να εφαρμόζονται τα μέτρα απ’ όλους δηλαδή να γίνεται η χρήση της μάσκας παντού, χωρίς συγκεντρώσεις, καταλήψεις, πάρτι και συναθροίσεις.
Να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα επιβλέπουν την τήρηση των μέτρων και να επιβάλλουν πρόστιμα όχι με τιμωρητική διάθεση, αλλά για την ανάγκη να προστατευθεί η Δημόσια υγεία.
Να ενισχυθούν αντικειμενικά και αποτελεσματικά οι κλάδοι της οικονομίας, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που θα πληγούν από τα νέα περιοριστικά μέτρα.
Ο μήνας Νοέμβριος θεωρείται ο κρισιμότερος μήνας από τότε που ξεκίνησε η μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Είναι το μετέωρο και τελευταίο βήμα για τη σωτηρία της κοινωνίας πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή. Υπάρχει ελπίδα για τον έλεγχο της κατάστασης τώρα για να περάσουμε στην επόμενη φάση με τις λιγότερες απώλειες. Μπορούμε να ελπίζουμε στη συνέχεια σε μια άλλη αισιόδοξη περίοδο σε αναμονή των πρώτων εμβολίων που υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να είναι έτοιμα στις αρχές του νέου έτους.
Θα πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα εφαρμόζοντας πιστά τα μέτρα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας υγείας και της Εθνικής οικονομίας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την τήρηση των νέων περιοριστικών μέτρων, γι’ αυτό δίκαια αυτά θεωρούνται ως τελευταία ευκαιρία να αποφύγουμε την καραντίνα διαρκείας που έρχεται απειλητικά για δεύτερη φορά να καταδυναστεύσει τους Έλληνες.