Σε μια νέα πραγματικότητα θα «ξημερώσουν» την προσεχή Τρίτη οι περιοχές αυξημένου κινδύνου, για τις οποίες ανακοινώθηκαν νέα μέτρα.
Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο διάγγελμα που απηύθυνε με θέμα τόσο την έξαρση του κορωνοϊού, όσο και το μεγάλο σεισμό που έπληξε τη Σάμο και τα τουρκικά παράλια.
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι από την Τρίτη κλείνουν εστιατόρια, μπαρ, καφέ, θέατρα, σινεμά και γυμναστήρια, σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από το πρωί της Τρίτης και θα έχουν ισχύ για έναν μήνα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κλείσιμο της εστίασης και στην Αττική, όπως και σε όλες τις «πορτοκαλί» περιοχές, που πλέον λογίζονται ως μία ζώνη «Αυξημένου Κινδύνου».
Γιατί κλείνουν εστίαση, θεάματα και γυμναστήρια
Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά μέτρων, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, στις περιοχές όπου καταγράφεται «έκρηξη» κρουσμάτων. Ακόμη πιο «βαρύ» -για τις ίδιες ζώνες- ήταν το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ στις 24 Οκτωβρίου.
Παρά ταύτα, ακόμη και σε αυτό το διάστημα παρατηρήθηκαν άτυπα πάρτι ή και σωρεία παραβάσεων ωραρίων από την πλευρά των μπαρ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κέντρου διασκέδασης όπου συνέχισε να «παρτάρει» και μετά το πρόστιμο που τού επιβλήθηκε.
Την ίδια στιγμή, παρά τα ισχύοντα μέτρα, τα κρούσματα κορωνοϊού εξακολουθούσαν να πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Το αποκορύφωμα, ωστόσο, ήταν ο χθεσινός απολογισμός – ρεκόρ των 1.690 κρουσμάτων.
Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος υποστήριξε ότι αν η επιδημία «αφεθεί ελεύθερη, τότε μπορεί να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις εκτινάσσοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στα ύψη». Στη συνέχει τόνισε πως η κεντρική ιδέα είναι να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης και δεν βλέπει εναλλακτικές λύσεις για το πώς μπορεί να γίνει αυτό. Τόνισε πως η κύρια εστία μετάδοσης του ιού είναι εκεί όπου ο καθένας έχει την πιθανότητα να έρθει σε επαφή με σταγονίδια που εκπέμπει ένας άλλος άνθρωπος, όπου, δηλαδή, υπάρχει συνωστισμός και κυρίως εκεί που δε γίνεται χρήση μάσκας. Είναι λογικό, υποστήριξε, να διακοπούν οι μη αναγκαίες συγκεντρώσεις, όπως στη διασκέδαση.
Γιατί εξαιρέθηκαν επιχειρήσεις από την αναστολή λειτουργίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε στο διάγγελμά του ότι «τα νέα μέτρα επικεντρώνονται στις δυο εστίες που διαπιστωμένα ευνοούν τη μετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών. Ενώ διατηρούν σε ολόκληρη την επικράτεια τη λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων. Και παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια. Γιατί εκεί τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα ελέγχεται» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε μια σειρά από νέα μέτρα στήριξης τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους που πλήττονται.
Τα 9 μέτρα στήριξης που παρουσίασε είναι τα εξής:
1ον. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.
Συνεπώς είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως.
Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.
Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων.
Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες.
Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.
2ον. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.
Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.
3ον. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο.
Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.
4ον. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.
5ον. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.
6ον. Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.
7ον. Επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία ανά την επικράτεια σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας.
Επεκτείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην εργασία τους, με αντίστοιχη προσαρμογή του ωραρίου τους για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου.
8ον. Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.
Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.
Για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο επίπεδο «Επιτήρησης», ισχύει η προαιρετική μείωση ενοικίου, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ.
Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας τους με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
9ον. Χορηγείται Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.
Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.
Επιπλέον, θα χορηγηθεί 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου.
Και στις 2 καινούργιες Επιστρεπτέες Προκαταβολές, το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.
Πηγή: iefimerida.gr