Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
8.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Νέα μελέτη δείχνει ποιες περιοχές είναι λιγότερο προετοιμασμένες για τους ακραίους καύσωνες

Πρέπει να διαβάσετε

Οι ακραίοι καύσωνες πρόκειται να αυξηθούν καθώς εντείνεται η κλιματική κρίση και θα πλήξουν περιοχές του πλανήτη που είναι λιγότερο προετοιμασμένες, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ εντόπισαν περιοχές σε όλο τον κόσμο που είναι πιο ευάλωτες στις καταστροφικές συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η πρωτοφανής ζέστη σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού ή τους περιορισμένους πόρους υγειονομικής περίθαλψης και ενέργειας, θέτει ορισμένα μέρη του κόσμου σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως το Αφγανιστάν, η Παπούα Νέα Γουινέα και χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι θερμοκρασίες ρεκόρ θα μπορούσαν να συμβούν οπουδήποτε. Ωστόσο οι χώρες που δεν έχουν βιώσει ακραία κύματα καύσωνα μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, δήλωσε η κλιματολόγος και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης Βίκυ Τόμσον. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι μπορεί να είναι λιγότερο προετοιμασμένες και τα μέτρα προσαρμογής λαμβάνονται συχνά μόνο εκ των υστέρων, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications».

Οι επιστήμονες βασίστηκαν στην ανάλυσή τους σε σύνολα δεδομένων που χρονολογούνται εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, καθώς και σε κλιματικά μοντέλα, για να αξιολογήσουν την πιθανότητα ακραίων θερμοκρασιών.

Νέα μελέτη δείχνει ποιες περιοχές είναι λιγότερο προετοιμασμένες για τους ακραίους καύσωνες
(University of Bristol)

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο

Αφγανιστάν

Το Αφγανιστάν είναι η περιοχή που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία, σύμφωνα με τους ερευνητές, εξαιτίας της έλλειψης πόρων, της απότομης προβλεπόμενης αύξησης του πληθυσμού. Η εξάρτηση από τα γεωργικά μέσα διαβίωσης, η κακή κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και οι δεκαετίες πολέμου έχουν συμβάλει στο να καταστεί το Αφγανιστάν ιδιαίτερα ευάλωτο στην κλιματική αλλαγή, η οποία θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η φτώχεια και η πείνα έχουν αυξηθεί από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία το 2021 και η χαοτική στρατιωτική αποχώρηση των ΗΠΑ ανέτρεψε την οικονομία και τη ροή της βοήθειας.

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Κλιματικού Κινδύνου του 2021 κατέταξε το Αφγανιστάν ως την έκτη χώρα που επηρεάζεται περισσότερο από την κλιματική κρίση και μία από τις λιγότερο προετοιμασμένες.

Κεντρική Αμερική

Οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής είναι ευάλωτες και είναι πιθανό να βιώσουν νέες υψηλές θερμοκρασίες, αν και ο πληθυσμός δεν αναμένεται να αυξηθεί τόσο πολύ όσο σε άλλες περιοχές.

«Το σημερινό ρεκόρ είναι πιο κάτω από το στατιστικό μέγιστο – γεγονός που υποδηλώνει ότι η περιοχή θα μπορούσε να βιώσει ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, αναφέρει η μελέτη.

Η ξηρασία σε τμήματα της Κόστα Ρίκα, του Ελ Σαλβαδόρ, της Γουατεμάλας, της Ονδούρας, της Νικαράγουας και του Παναμά έχει καταστρέψει τις γεωργικές εκτάσεις με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να αντιμετωπίζουν επείγουσα επισιτιστική ανασφάλεια, για αυτό και ο ΟΗΕ συστήνει την αποκατάσταση των δασών σε τμήματα της περιοχής.

Πεκίνο και Κεντρική Ευρώπη

Τμήματα της Κίνας και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης βρίσκονται επίσης στη λίστα, επειδή οι καύσωνες-ρεκόρ στις πυκνοκατοικημένες περιοχές θα μπορούσαν να επηρεάσουν εκατομμύρια ανθρώπους – αν και είναι πιο πιθανό να έχουν τα σχέδια και τους πόρους για τον μετριασμό των επιπτώσεων.

Ενώ η μελέτη αναφέρει το Πεκίνο, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο, ως ευάλωτες από άποψη πληθυσμού, οι επιστήμονες λένε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για ακραίους καύσωνες, με μέτρα όπως η δημιουργία κέντρων ψύξης και η μείωση των ωρών εργασίας για όσους εργάζονται έξω.

«Η προετοιμασία σώζει ζωές», δήλωσε ο Νταν Μίτσελ, καθηγητής ατμοσφαιρικών επιστημών και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Σε αυτή τη μελέτη, δείχνουμε ότι τέτοια γεγονότα-ρεκόρ θα μπορούσαν να συμβούν οπουδήποτε. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να είναι προετοιμασμένες», κατέληξε ο ερευνητής.

ΠηγήΕΡΤ

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα