Νέα καταγγελία για το ορφανοτροφείο -κολαστήριο της Αττικής παρουσιάζει σήμερα το iefimerida.gr.
«Όσο μένει εκεί μέσα το παιδί μου κινδυνεύει. Δεν έπρεπε να επιστρέψει στο ίδρυμα, όπως βεβαίως και τα υπόλοιπα παιδιά. Δεν ενδιαφέρει κανέναν που αυτά τα παιδιά κακοποιήθηκαν; Το κράτος το πήρε από μένα γιατί έκρινε ότι ζούσε σε ακατάλληλες συνθήκες. Ρωτάω, είναι κατάλληλες οι συνθήκες εκεί μέσα; Πώς αποφάσισε τέτοιο πράγμα η δικαιοσύνη;».
Ο πατέρας ενός εκ των μικρών θυμάτων στο ορφανοτροφείο- κολαστήριο της Αττικής, που κατήγγειλε η ίδια η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ξεχειλίζει από οργή. Εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης που συγκλόνισε το πανελλήνιο, όταν αποκαλύφθηκε ότι πέντε ανήλικα παιδιά είχαν σεξουαλικές επαφές μεταξύ τους παρουσία των εργαζομένων της δομής και ο ίδιος δεν έχει καταφέρει ακόμη, όπως ισχυρίζεται στο iefimerida.gr, να δει το παιδί του.
Καταγγέλλει κακοποίηση και βασανιστήρια στο ορφανοτροφείο-κολαστήριο
Ο άντρας, ο οποίος έχει ήδη δώσει κατάθεση στην αστυνομία για τα όσα βασανιστικά και αποτρόπαια το παιδί του τού εκμυστηρεύτηκε ότι έχει βιώσει στο ίδρυμα, καταγγέλλει, όπως έχει πράξει και στις αρμόδιες αρχές, ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια καθώς και τη σεξουαλική κακοποίηση του γιου του από μεγαλύτερα παιδιά της δομής.
Το όνομά του δεν αποκαλύπτεται για ευνόητους λόγους που αφορούν στην προστασία του παιδιού του. «Νιώθω μεγάλη ανησυχία και έχω προσπαθήσει πολλές φορές έκτοτε να δω το παιδί και να βεβαιωθώ ότι είναι καλά αλλά δυστυχώς δεν τα έχω καταφέρει. Ανησυχώ για την υγεία του, καθώς μετά την εξέτασή από ειδικούς στο νοσοκομείο Παίδων τα παιδιά επέστρεψαν και πάλι στο συγκεκριμένο ίδρυμα, όπου βρίσκονται και οι κακοποιητές τους. Είναι απίστευτο. Πώς το έκαναν αυτό; Αν είχε συμβεί αυτό σε κάποιο σπίτι, τα παιδιά θα επέστρεφαν εκεί;».
Ο ίδιος και η σύζυγός του έχασαν την επιμέλεια του παιδιού τους όταν ήταν σε μικρή ηλικία. Έκτοτε περιορίστηκαν να βλέπουν το παιδί μόνο στις γιορτές και κάποια Σαββατοκύριακα. Κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά από τις ειδήσεις στην τηλεόραση καθώς δεν είχαν καμία απολύτως, όπως ισχυρίζονται, ενημέρωση. Τα Χριστούγεννα, όταν πήγε στο νοσοκομείο Παίδων, όπου είχαν μεταφερθεί για εξεταστούν τα παιδιά από 7 έως 11 ετών που διαμένουν στη δομή, ο γιος του έτρεξε κλαίγοντας στην αγκαλιά του.
Το παιδί ήταν τρομαγμένο και φοβόταν να μιλήσει για τα όσα υπέστη
«Το παιδί ήταν τρομαγμένο. Φοβόταν να μου μιλήσει. Όταν του είπα να μου πει την αλήθεια και ότι θα το βοηθούσα μου αποκάλυψε ότι μεγαλύτερα παιδιά τον απειλούσαν ότι θα τον δείρουν και ότι δεν μπορούσε να πει κουβέντα», λέει ο πατέρας του παιδιού. «Τον ρώτησα αν του έκαναν κάτι στα γεννητικά όργανα και τότε τον έπιασαν τα κλάματα. «Μπαμπά μην πεις τίποτα θα με βαρέσουν», είπε και αποκάλυψε ότι ήταν κάποια μεγαλύτερα παιδιά. Τρελάθηκα… Πήγα στην εισαγγελία και μου ζήτησαν να δώσω κατάθεση στην αστυνομία», συνεχίζει ο πατέρας. Δυο μέρες μετά κλήθηκε και το παιδί να δώσει κατάθεση.
Με έκπληξη στη συνέχεια πληροφορήθηκε ότι τα παιδιά επέστρεψαν στο ίδιο ίδρυμα. «Είναι αδιανόητο… Το παιδί κακοποιήθηκε και δεν ήταν η πρώτη φορά. Εκεί μέσα είναι σαν φυλακή. Κατά καιρούς τον έχω βρει χτυπημένο στο πρόσωπο, στο λαιμό. Μου είχε πει ότι κάποια παιδιά θέλησαν να τον πνίξουν με σκοινί στον ύπνο του. Πόσο ακόμη πρέπει να υποφέρει;», αναρωτιέται και ζητά την άμεση παρέμβαση της πολιτείας ώστε τα παιδιά να μεταφερθούν σε άλλη δομή ή να πάνε σε ανάδοχες οικογένειες. «Όσο μένουν εκεί μέσα κινδυνεύουν. Είναι απαράδεκτο. Ανησυχώ πολύ. Πρέπει το κράτος να κάνει κάτι πριν να είναι αργά», καταλήγει.
ΙΥΠ: Η ιδρυματική φροντίδα είναι εξ ορισμού κακοποιητική
Σημειώνεται ότι έρευνες του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, που μελετά τη θυματοποίηση των παιδιών, δείχνουν ότι η ιδρυματική φροντίδα είναι εξ ορισμού κακοποιητική κι επιφέρει συντριπτικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα ανάπτυξης ενός παιδιού. Κι αυτό ισχύει για όλων των ειδών τα πλαίσια κλειστής φροντίδας παιδιών ανεξαρτήτως της «καλής» ή «κακής» εξωτερικής τους εικόνας.
«Θα έπρεπε να είναι πλέον αυτονόητο και για όλους όσοι δεν έχουν εγγύτητα με τον χώρο της παιδικής προστασίας ότι η τοποθέτηση ενός κακοποιημένου παιδιού μέσα στο χαοτικό περιβάλλον ενός ιδρύματος δεν συνιστά προστασία του παιδιού αλλά μάλλον έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο. Τα παιδιά που μπαίνουν στο «σύστημα» παιδικής προστασίας (σσ σε ίδρυμα!) ακόμα κι αν δεν κακοποιηθούν από την ίδια την οργάνωση του περιβάλλοντός τους και τους ενήλικες που σχετίζονται με τη δομή που ζουν θα εκτεθούν πρόωρα και ακατέργαστα σε αρνητικές -συχνά φριχτές- εμπειρίες και παραβιάσεις από τα υπόλοιπα παιδιά», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Ένα παιδί έχει περίπου 85% πιθανότητες να κακοποιηθεί σωματικά και 30% να κακοποιηθεί σεξουαλικά στα ιδρύματα
Σύμφωνα με τις διεθνείς στατιστικές της UNICEF από την στιγμή που θα τοποθετηθεί σε ένα ίδρυμα ένα παιδί έχει περίπου 85% πιθανότητες να κακοποιηθεί σωματικά και 30% να κακοποιηθεί σεξουαλικά μόνο και μόνο από τα άλλα παιδιά με τα οποία συνοικεί. Αν σε αυτό προστεθούν τα περιστατικά κακοποίησης παιδιών από φροντιστές και παράγοντες των ιδρυματικών δομών και η θυματοποίησή τους από το ίδιο το μοντέλο λειτουργίας των ιδρυμάτων προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως δεν υπάρχει καλό για τα παιδιά ίδρυμα.
«Το γεγονός ότι εν έτι 2022 στην χώρα μας εξακολουθούν να λειτουργούν ιδρύματα για παιδιά όταν αυτά έχουν κλείσει στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης (συμπεριλαμβανόμενης της Μεσογειακής, Ανατολικής και Βαλκανικής) αποτελεί μια ιστορική ανοθρογραφία του συστήματος παιδικής προστασίας στην χώρα μας και ταυτοχρόνως ένδειξη μιας δυστυχώς αυξανόμενης υστέρησης της Ελλάδας σε σχέση με τα διεθνή στάνταρντ στην κοινωνική πολιτική – και ως τέτοιο αποτελεί μια πρόκληση για άμεση ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών αποϊδρυματοποίησης του συστήματος παιδικής προστασίας στην Ελλάδα», καταλήγει σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.
Πηγή: iefimerida.gr