Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
16.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Νέα φυσική θεραπεία για την ενδομητρίωση από συστατικό που υπάρχει στα φύλλα της ελιάς

Πρέπει να διαβάσετε

Όπως εξηγεί ο Δρ. Παράσχος Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, η ενδομητρίωση αναπτύσσεται όταν ιστός, όπως η επένδυση στο εσωτερικό της μήτρας, αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πυελικό πόνο, έντονες κράμπες της εμμήνου ρύσεως και πιθανή υπογονιμότητα. Αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, ανάλογα με τη σοβαρότητά της είτε με απλή παρακολούθηση και χορήγηση παυσίπονων, είτε με ορμονοθεραπεία ή αντισυλληπτική θεραπεία, είτε με λαπαροσκοπική επέμβαση για την αφαίρεση των εστιών της.

Μελέτη ωστόσο που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης Eunice Kennedy Shriver, έριξε περισσότερο φως στα ορμονικά αίτια της ενδομητρίωσης. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι οι υποδοχείς οιστρογόνων (ERs) ER-alpha και ER-beta, οι οποίοι μεσολαβούν στις επιδράσεις των ορμονών στα κύτταρα, φαίνεται ότι παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της πάθησης. Με βάση αυτό το εύρημα, εξετάστηκε στο πλαίσιο της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Biomedical Science ένα φυσικό προϊόν ως εναλλακτική μη ορμονικής θεραπείας, με στόχο να αποφευχθούν οι παρενέργειες που παρουσιάζουν οι ορμονοθεραπείες. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η ελευρωπαΐνη, μια φυσική φαινολική ουσία που βρίσκεται στα φύλλα ελιάς, αναστέλλει επιλεκτικά τη δραστηριότητα ER-beta, και καταστέλλει αποτελεσματικά την ανάπτυξη βλαβών ενδομητρίωσης.

Ο Δρ. Θ. Παράσχος σχολιάζει πάνω σε αυτό: «Ότι η ενδομητρίωση επηρεάζεται από τα επίπεδα των ορμονών αναπαραγωγής είναι κάτι που ήδη γνωρίζουμε. Όπως επίσης γνωρίζουμε ότι η πάθηση αυτή συχνά αποτελεί αίτιο υπογονιμότητας και είναι ένα πρόβλημα σύνθετο που δεν έχει οριστική θεραπεία. Οι θεραπείες που βασίζονται στη μείωση των οιστρογόνων και στη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων είναι η φαρμακευτική επιλογή που χρησιμοποιούμε για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις συστήνουμε τον καθαρισμό των εστιών ενδομητρίωσης με λαπαροσκόπηση. Συνήθως συστήνουμε την λαπαροσκόπηση, για να γίνει σωστή διάγνωση της ενδομητρίωσης και, αν κατά τη διάρκεια της εντοπιστούν εστίες, προχωράμε στην αφαίρεσή τους (διαβάστε περισσότερα). Με μια λαπαροσκοπική επέμβαση δηλαδή έχουμε και έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση αν χρειαστεί.

«Είμαι επιφυλακτικός για το αν η θεραπεία με ελευρωπαΐνη στην οποία αναφέρεται η εν λόγω έρευνα θα αποτελέσει μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την ενδομητρίωση», τονίζει ο Δρ. Παράσχος. «Φυσικά, θεωρητικά είναι πιο φιλική για τον οργανισμό, γιατί είναι φυτικό σκεύασμα. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι η έρευνα με ελευρωπαϊνη διεξήχθη με ποντίκια και όχι σε ανθρώπους. Οπότε σίγουρα απαιτούνται περεταίρω μελέτες και σε ανθρώπους για να αποφανθούμε αν πράγματι μπορεί να φανεί χρήσιμη στη θεραπεία της ενδομητρίωσης στις γυναίκες».

Όπως εξηγεί ο Δρ. Παράσχος, οι τρέχουσες θεραπείες ενδομητρίωσης έχουν κάποια αποτελεσματικότητα, όμως σε αρκετές περιπτώσεις δεν δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα. Είναι ωστόσο εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι ακόμα και οι γυναίκες με σοβαρή ενδομητρίωση με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης καταφέρνουν να αποκτήσουν παιδιά.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος

Διαβάστε όλα όσα θέλετε να μάθετε για την ενδομητρίωση εδώ:

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα