Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
19.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Νέα «εποχή» στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Ο ρόλος του αμερικανού πρέσβη που ανέλαβε καθήκοντα

Πρέπει να διαβάσετε

Ένας… παλιός γνώριμος της Άγκυρας ανέλαβε σήμερα τα νέα καθήκοντά του, αφού επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τζεφ Φλέικ, πρώην Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Αριζόνας, έγινε και επίσημα πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, σε μια κρίσιμη περίοδο για τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ με φόντο την ουκρανική κρίση, όπου η Αγκυρα διατηρεί στενούς δεσμούς με Κίεβο και Μόσχα, προσφέρεται να μεσολαβήσει και αντιτίθεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική προεδρία δείχνει τον Φλέικ να παραδίδει τα διπλωματικά του διαπιστευτήρια στον τούρκο ηγέτη προτού οι δυο τους ποζάρουν στο φωτογραφικό φακό.

«Γνωρίζουμε ότι ο νέος πρέσβης δεν είναι πολύ κατά της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ωστόσο ο απεσταλμένος των ΗΠΑ υιοθέτησε πρόσφατα εχθρική στάση έναντι της Άγκυρας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε στενά με τον νέο πρέσβη για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας» σημείωσε ο τούρκος διπλωμάτης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο νέος πρέσβης θα δείξει κατανόηση σε μια σειρά ζητημάτων.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω ζητημάτων όπως η αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία, δικαστικές υποθέσεις, υποθέσεις που αφορούν σε ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και οι διαφορετικές πολιτικές σε Συρία και Ανατολική Μεσόγειο.

Το προφίλ του νέου πρέσβη

Ο Φλέικ, παρότι παλαίμαχος Ρεπουμπλικανός, με μακρά σταδιοδρομία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, μετατράπηκε σε υποστηρικτή του Μπάιντεν, ασκώντας δριμύτατη κριτική στον τέως πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Υπήρξε, επίσης, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της αντίστοιχης Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ο Φλέικ, σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει μετά την επιλογή Μπάιντεν να τον ορίσει νέο απεσταλμένο των ΗΠΑ, τόνιζε ότι νιώθει υπερηφάνεια για την τιμή που του έκανε ο αμερικανός πρόεδρος και ικανοποίηση που θα συμμετάσχει σε μια έμπειρη, ισχυρή και ικανή ομάδα η οποία εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στο εξωτερικό.

«Αφού θήτευσα τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία, κατανοώ και εκτιμώ τον ρόλο που διαδραματίζει το Κογκρέσο στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και περιμένω με ανυπομονησία αυτή τη συνεργασία.

» Με την επιλογή μου, η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν επαναβεβαιώνει την καλύτερη παράδοση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας: την πεποίθηση ότι οι κομματικές προσεγγίσεις πρέπει να σταματούν στα όρια της επικράτειας. Η αμερικανική εξωτερική πολιτική πρέπει και μπορεί να είναι αποτέλεσμα δικομματισμού. Αυτή είναι η πεποίθηση και η δέσμευσή μου» κατέληγε η ανακοίνωση. 

Όταν ο νέος πρέσβης «ενοχλούσε» την Αγκυρα

Η Αγκυρα και ο Τζεφ Φλέικ, πάντως, είναι παλιοί γνώριμοι. Κατά την παρουσία του στη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, προς έγκριση του διορισμού του, το καλοκαίρι του 2021, ο αμερικανός διπλωμάτης είχε κάνει ξεκάθαρες τις αμερικανικές προθέσεις για μια σειρά ζητημάτων, προκαλώντας την αντίδραση της γείτονος.

Ο -υποψήφιος τότε- αμερικανός πρέσβης δήλωσε ξεκάθαρα πως, εάν η Τουρκία αγοράσει ρωσικά όπλα στο μέλλον, ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόσθετες κυρώσεις, υπερασπίστηκε τη γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ υποστήριξε πως ο Ερντογάν είναι «καταπιεστικός και δεν ταιριάζει με το ΝΑΤΟ».

«Λαμβάνοντας υπόψιν τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή και τις κατασταλτικές τακτικές του καθεστώτος Ερντογάν που προς τον λαό του, έχουμε ανάγκη από έναν πρέσβη που δεν θα διστάσει να κατηγορήσει την Τουρκία. Η καταπίεση που ασκεί ο Ερντογάν δεν ταιριάζει σε μία δημοκρατία και σε ένα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Οι δημοκρατίες δεν φυλακίζουν δημοσιογράφους, δεν τρομοκρατούν ακαδημαϊκούς και δεν παραβιάζουν την θρησκευτική ελευθερία. Δεν αποσύρουν τις δεσμεύσεις τους για τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και δεν φυλακίζουν τους πολιτικούς του αντιπάλους» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, είχε κάνει αναφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων που αναγνώρισε η κυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό είχε ξεκαθαρίσει πως δεν υφίσταται λύση δύο κρατών, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις και ενέργειες για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα