Στο θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρθηκε εκ νέου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία καινούρια επίθεση φιλίας προς την Αθήνα.
Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε σε Ιφτάρ που έγινε στο πλαίσιο του Ραμαζανιού, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Μιλώντας στους Τούρκους πρεσβευτές, ο Ερντογάν τόνισε ότι η θετική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί με την Ελλάδα σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο θα αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για την επίλυση προβλημάτων.
Παράλληλα, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία στηρίζει τα βήματα που συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια. Μάλιστα, υποστήριξε επίσης ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος για τη χώρα του, παρά τις αδικίες που έχει υποστεί.
Δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα
Το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει εμφανώς αλλάξει, καθώς από τις ευθείες απειλές, μετά και τους σεισμούς στην Τουρκία υπάρχει διάθεση επαναπροσέγγισης, για μείωση της έντασης. Η αλλαγή στάσης ήταν εμφανής και στην επέτειο της 25ης Μαρτίου, οπότε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ευχετήρια επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η διαδικασία ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων κινείται σε τρεις άξονες, με τα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής των δύο χωρών να επιχειρούν να διευρύνουν τους μεταξύ τους διαύλους επικοινωνίας με στόχο τη μείωση της έντασης στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, διερευνώντας συνάμα τις μεταξύ τους δυνατότητες συνεργασίας σε ζητήματα «χαμηλής πολιτικής». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται τόσο η χθεσινή επίσκεψη των υπουργών Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη στην Τουρκία, όσο και το σύντομο τετ α τετ που είχαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας κ.κ Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούτσογλου στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Αθήνα και Άγκυρα εμφανίζονται άλλωστε, ήδη από τα τέλη του προηγούμενου έτους, να υιοθετούν στις μεταξύ τους σχέσεις τη λογική του κοινού οφέλους. Πρόκειται για μία συνισταμένη η οποία επιβεβαιώνεται πλέον τόσο από τη συχνότητα των συναντήσεων που έχουν το τελευταίο δίμηνο κυβερνητικοί αξιωματούχοι των δύο χωρών όσο και από τον μηδενισμό της έντασης στο Αιγαίο, στο πλαίσιο και του κλίματος αλληλοκατανόησης που έχει δημιουργηθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έπειτα από τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου που έπληξαν τις νότιες επαρχίες της Τουρκίας, αλλά και της τραγωδίας των Τεμπών.
Ιδιαίτερα καθοριστικός προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ο ρόλος που διαδραματίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο να αξιοποιεί την πολύ καλή προσωπική σχέση που έχει «χτίσει» με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, με στόχο την δημιουργία ενός πλαισίου πολιτικού διαλόγου αλλά και την επαναλειτουργία των μηχανισμών πρόληψης ενός θερμού επεισοδίου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Υλοποιώντας τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας στην περιοχή και ειλικρινούς διαλόγου με την τουρκική πλευρά, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε χθες, Τρίτη (4/4) το μεσημέρι το σεισμόπληκτο Χατάι της Τουρκίας, όπου και είχε συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, κ. Χουλουσί Ακάρ. Συνεπιβάτης στο αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη γειτονική χώρα, ήταν επίσης και ο υπουργός Μετανάστευσης κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος ακολουθώντας ξεχωριστό πρόγραμμα συναντήθηκε μεταξύ άλλων και με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας , Σουλεϊμάν Σοϊλού, με τον οποίο και συζήτησε, μεταξύ άλλων και θέματα που αφορούν τη συνεργασία στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας.