Μια νέα ασθένεια που προκαλείται από τα πλαστικά που πετάνε οι άνθρωποι ανακαλύφθηκε σε θαλασσοπούλια.
Τα πτηνά που αναγνωρίστηκαν ως πάσχοντα από την ασθένεια, η οποία ονομάζεται «plasticosis», έχουν ουλές στο πεπτικό τους σύστημα από την κατάποση πλαστικών όπως αναφέρουν επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο.
Το επίπεδο της ρύπανσης με πλαστικά έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε η ασθένεια να είναι ευρέως διαδεδομένη σε διάφορες ηλικίες πτηνών, σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Hazardous Materials».
Τα νεαρά πτηνά που βρέθηκαν να έχουν την ασθένεια θεωρείται ότι κατανάλωναν πλαστικά από τους γονείς τους που τα έφερναν κατά λάθος με την τροφή τους.
Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο Άλεξ Μποντ και η Τζένιφερ Λέιβερς του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, μελέτησαν ένα συγκεκριμένο είδος θαλασσοπουλιού από το νησί Λόρντ Χάου της Αυστραλίας για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων του προσλαμβανόμενου πλαστικού και του πρώτου μέρος του στομάχου ενός πουλιού.
Διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο πλαστικό είχε καταπιεί ένα πουλί, τόσο περισσότερες ουλές είχε. Η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει στη σταδιακή διάσπαση των σωληνοειδών αδένων του αρχικού μέρους του στομάχου.
Η απώλεια αυτών των αδένων μπορεί να κάνει τα πτηνά να γίνουν πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και παράσιτα και να επηρεάσει την ικανότητά τους να χωνεύουν την τροφή και να απορροφούν ορισμένες βιταμίνες.