Προβληματισμό προκαλούν οι πνιγμοί στις θάλασσες της Κρήτης, με τους ειδικούς να συστήνουν σε επισκέπτες και ντόπιους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο εκπαιδευτής ναυαγοσωστών Μανώλης Μακριδάκης ανέφερε πως μπορεί οι περισσότερες θέσεις να έχουν καλυφθεί, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω της τουριστικής περιόδου. «Στη Σητεία χρειαζόμαστε ακόμη δύο άτομα και σε κάποια ξενοδοχεία. Μετά όμως που έκλεισαν οι σχολές, οι φοιτητές κάλυψαν τις θέσεις. Βέβαια, πάντα υπάρχει έλλειψη όπως τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος, φέρνουμε άτομα από Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ.».
Πρόσθεσε δε, πως μέχρι και τον Σεπτέμβριο είναι αναγκαστική η κάλυψη των παραλιών, όμως η εκπαίδευση ενός ναυαγοσώστη διαρκεί ένα μήνα, που σημαίνει ότι δεν θα προλάβει να εκπαιδευτεί εγκαίρως για την φετινή σεζόν.
«Ο χειμώνας φέτος ήταν πολύ δύσκολος, είχε πολλές βροχές. Έτσι και φέτος το καλοκαίρι έχουν αρχίσει νωρίς τα μελτέμια που αρχίζουν πάντα Αύγουστο και τώρα ένα μήνα σχεδόν έχουμε ανέμους. Πρέπει να γνωρίζουμε και τι διασώσεις γίνονται, καθημερινά συμβαίνουν. Μπορεί σε κάθε πόστο να γίνονται 5 – 6 διασώσεις. Στη Χερσόνησο έχουμε μεγάλο θέμα γιατί είναι διακεκομμένες οι παραλίες ή στο δήμο Μαλεβιζίου, εκεί οι αρμόδιοι μπορούν να κάνουν μια άλλη οργάνωση» σημείωσε ο κ. Μακριδάκης.
Μάλιστα, συνέστησε να υπάρξουν περισσότεροι ναυαγοσώστες ή περισσότερη περιπολία ακόμη και από πεζούς ναυαγοσώστες.
Την ίδια στιγμή όμως, ο ίδιος σημείωσε πως υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα στο δήμο Χερσονήσου. «Έπρεπε να βγάζει 35 θέσεις ναυαγοσωστών και βγάζει μόνο 11 αυτό δεν ξέρω γιατί συμβαίνει. Φέτος και πέρσι, έπρεπε σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, να βγάλει προεδρικές θέσεις, τις υπόλοιπες τις απασχολούν τα ξενοδοχεία, αλλά και ο ξενοδόχος κάποια στιγμή, θα τον βάλει να κάνει και κάποια άλλη δουλειά. Το πλαίσιο έχει γίνει πιο αυστηρό αλλά στο δήμο Χερσονήσου δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, κάθε χρόνο 11 θέσεις ενώ πρέπει να βγουν 35. Ποτέ δεν έβγαιναν μαζεμένες οι θέσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Μακριδάκη, ο προβληματισμός για τους πνιγμούς τουριστών το τελευταίο διάστημα σε θάλασσες της Κρήτης είναι έντονος. «Βλέπουν τον ναυαγοσώστη και αφήνουν καμία φορά τα παιδιά ελεύθερα να κάνουν κολύμβηση. Νομίζουν ότι μπορούμε να σώσουμε 500 άτομα, δεν είναι έτσι. Μετά είναι και η μορφολογία των ρευμάτων, υπάρχουν πολλοί κόλποι, μόλοι, παραλίες κλειστές, είμαστε ανοιχτό πέλαγος».
Κλείνοντας, ο κ. Μακριδάκης ανέφερε πως πολλές φορές υπάρχουν ταμπέλα που αναγράφει ότι στην εν λόγω παραλία υπάρχουν ρεύματα και οι πολίτες δεν θα πρέπει να κολυμπήσουν. «Όμως πολλές φορές τη βγάζει ο ίδιος ο επιχειρηματίας, καμία φορά αντιμετωπίζουμε και αυτό το θέμα από τους καταστηματάρχες, σπάνιο αλλά συμβαίνει».