Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
11.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

NATO: Έκτακτο συνέδριο κυβερνοασφάλειας στο Λονδίνο – Ανησυχία για ηλεκτρονικές επιθέσεις

Πρέπει να διαβάσετε

Κεκλεισμένων των θυρών διεξάγεται η δεύτερη διάσκεψη του ΝΑΤΟ για την κυβερνοάμυνα και η πρώτη που πραγματοποιείται στο Λονδίνο. Στη Διάσκεψη συμμετέχουν αντιπροσωπείες και από τους 32 Συμμάχους οι οποίοι συζητούν θέματα κυβερνοασφάλειας αλλά και άμυνας από επιθέσεις τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν φέρεται ως άμεση απειλή και μάλιστα ο υπουργός Πατ ΜακΦάντεν είπε ότι “οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη σε καθημερινό κυβερνοπόλεμο” μαζί του.

Η διάσκεψη του NATO για την κυβερνοάμυνα κυριαρχείται από τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και την απειλή Πούτιν για επίθεση στις χώρες της δυτικής συμμαχίας. Οι σύνεδροι, ανάμεσα τους κλιμάκιο των ελληνικών υπουργείων εξωτερικών και άμυνας, συζητούν τις απαιτήσεις της κυβερνοάμυνας όπως αυτή διαμορφώνεται υπό την απειλή υβριδικού πολέμου και επιθέσεις σε νευραλγικές υπηρεσίες που εξυπηρετούν την καθημερινότητα των πολιτών. Ως άμεση απειλή αναφέρεται ο Πούτιν που αποτελεί ορατό κίνδυνο για να καταστρέψει ενεργειακές δομές και να βυθίσει στο σκοτάδι και το χάος χώρες της συμμαχίας όπως κάνει στην Ουκρανία.

Το καινούριο που αναδεικνύεται είναι η απειλή επιθέσεων με τεχνητή νοημοσύνη όπως έκανε πρόσφατα η Βόρεια Κορέα, και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός που φιλοξενεί τη διάσκεψη Πατ ΜακΦάντεν, άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου και τόνισε σε εμπειρογνώμονες του κυβερνοχώρου και της άμυνας ότι ο κυβερνοπόλεμος με τη Ρωσία είναι καθημερινή πραγματικότητα και τους συμμάχους.

Εργαστήριο Υψηλής Τεχνολογίας για ΤΝ και Κυβερνοάμυνα

Ο καγκελάριος του Δουκάτου του Λάνκαστερ Πατ ΜακΦάντεν ανακοίνωσε την δημιουργία ενός νέου Εργαστηρίου Έρευνας για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (LASR) που θα απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες παγκόσμιας κλάσης, με σκοπό την προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου και των συμμάχων του από τις νέες απειλές.

Οι εταίροι στο εργαστήριο υψηλής τεχνολογίας θα περιλαμβάνουν το Υπουργείο Εξωτερικών (FCDO), το Υπουργείο Επιστημονικής Καινοτομίας και Τεχνολογίας, την Υπηρεσία Πληροφοριών της Κυβέρνησης (GCHQ), το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας, το Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας, το Ινστιτούτο Alan Turing, το Ινστιτούτο Ασφάλειας ΤΝ, τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπέλφαστ, και την Plexal. Το εργαστήριο θα επιδιώξει τη συνεργασία με ομοϊδεάτες εταίρους, ξεκινώντας από τις χώρες Five Eyes και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

«Αν και κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη ρωσική επιθετική και απερίσκεπτη απειλή στον κυβερνοχώρο για το ΝΑΤΟ, δεν θα τρομοκρατηθούμε από αυτήν και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να υπαγορεύει τις αποφάσεις ή τις πολιτικές μας. Και θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τις χώρες μας από αυτό.

Και, φυσικά, δεν είναι μόνο η Ρωσία. Μερικές από τις μεγαλύτερες απειλές στον κυβερνοχώρο προέρχονται από την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Οι επιτιθέμενοι στον κυβερνοχώρο που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν έχουν οργανώσει μια συνεπή εκστρατεία εναντίον ατόμων εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων, δημοσιογράφων και λομπίστες.

Ο Κυβερνοπόλεμος είναι πλέον καθημερινή πραγματικότητα. Εκεί όπου οι άμυνές μας δοκιμάζονται συνεχώς.

Και η έκταση της απειλής πρέπει να συνδυάζεται με τη δύναμη της αποφασιστικότητάς μας να την καταπολεμήσουμε, να προστατεύσουμε τους πολίτες και τα συστήματά μας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. ΜακΦάντεν.

Πηγήertnews.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα