Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

NASA: Μικρός αστεροειδής πέρασε σχεδόν «ξυστά» από τη Γη – Στο μέγεθος ενός… ελέφαντα

Πρέπει να διαβάσετε

Ένας αστεροειδής στο μέγεθος ενός φορτηγού ή ελέφαντα έκανε ένα από τα κοντινότερα περάσματα από τον πλανήτη Γη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ο μικρός αστεροειδής, που ονομάζεται 2023 BU, πέρασε πάνω από το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής στις 7:27 μ.μ. τοπική ώρα την Πέμπτη (26/1), σε απόσταση περίπου 3.540 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης, εντός της τροχιάς των παγκόσμιων δορυφόρων.

Σύμφωνα με τη NASAδεν υπήρχε κίνδυνος να χτυπήσει ο αστεροειδής τη Γη.

Εάν ο διαστημικός βράχος, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει πλάτος 3,5 έως 8,5 μέτρα, είχε κατευθυνθεί προς τη Γη, θα είχε μεταμορφωθεί σε βολίδα μόλις εισερχόταν στην ατμόσφαιρα και θα διαλυόταν. Οποιαδήποτε εναπομείναντα συντρίμμια θα είχαν πέσει στο έδαφος ως μικροί μετεωρίτες, σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία.

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος Gennadiy Borisov εντόπισε τον αστεροειδή από το αστεροσκοπείο MARGO στο Nauchnyi της Κριμαίας, το Σάββατο. Ο Μπορίσοφ είχε ανακαλύψει προηγουμένως τον διαστρικό κομήτη 2I/Borisov το 2019.

Το Minor Planet Center, το οποίο παρακολουθεί τις θέσεις των δευτερευόντων πλανητών, των κομητών και των διαστημικών πετρωμάτων, έλαβε επίσης πρόσφατες αναφορές για παρατηρήσεις του αστεροειδούς 2023 BU. Μόλις καταγράφηκαν αρκετές παρατηρήσεις, το κέντρο ανακοίνωσε την ανακάλυψη του αστεροειδούς. Υπό την αιγίδα της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, ο οργανισμός είναι υπεύθυνος για την αναγνώριση, τον προσδιορισμό και τα τροχιακά δεδομένα για τέτοια ουράνια αντικείμενα.

Παρατηρητήρια σε όλο τον κόσμο έκαναν περαιτέρω παρατηρήσεις μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψης την Κυριακή, επιτρέποντας την ακριβή μέτρηση της τροχιάς του 2023 BU.

Το σύστημα αξιολόγησης κινδύνου πρόσκρουσης Scout στο Κέντρο Μελετών Αντικειμένων κοντά στη Γη της NASA ανέλυσε τα δεδομένα από το Κέντρο Μικρών Πλανητών και προέβλεψε ότι ο αστεροειδής δεν θα χτυπούσε τη Γη.

Το Κέντρο Μελετών Αντικειμένων κοντά στη Γη, που βρίσκεται στο Εργαστήριο Jet Propulsion στην Πασαντένα της Καλιφόρνια, υπολογίζει την τροχιά όλων των γνωστών αστεροειδών κοντά στη Γη για να αξιολογήσει την πιθανή τους επίδραση στον πλανήτη μας.

«Ο Scout απέκλεισε γρήγορα το ενδεχόμενο ο 2023 BU να προσκρούσει στη Γη, αλλά παρά τις πολύ λίγες παρατηρήσεις, ήταν ωστόσο σε θέση να προβλέψει ότι ο αστεροειδής θα έκανε μια εξαιρετικά στενή προσέγγιση με τη Γη», δήλωσε ο Davide Farnocchia, μηχανικός πλοήγησης στο JPL που ανέπτυξε το Scout. «Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια από τις πιο κοντινές προσεγγίσεις από γνωστό αντικείμενο κοντά στη Γη που έχει καταγραφεί ποτέ», πρόσθεσε.

Η βαρύτητα της Γης αλλάζει την τροχιά των αστεροειδών, αλλά ο 2023 BU έφτασε τόσο κοντά στον πλανήτη μας, που η τροχιά του γύρω από τον ήλιο άλλαξε μετά τη συνάντηση.

Πριν από το κοντινό πέρασμα της Πέμπτης, ο αστεροειδής είχε μια κυκλική τροχιά γύρω από τον ήλιο που χρειαζόταν περίπου 359 ημέρες για να ολοκληρωθεί. Τώρα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η τροχιά του αστεροειδούς υπέστη επιμήκυνση, με αποτέλεσμα να χρειάζονται πλέον 425 ημέρες για μια πλήρη περιστροφή του γύρω από τον ήλιο.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα