Καμπανάκι κινδύνου εξέδωσε η NASA όσον αφορά τις πηγές γλυκού νερού του πλανήτη μας, προειδοποιώντας πως έχουν καταγράψει απότομη υποχώρηση την τελευταία δεκαετία.
Διεθνής ομάδα επιστημόνων από το εργαστήριο αεριώθησης (JPL) του αμερικανικού διαστημικού οργανισμού εντόπισε την εξαφάνιση του γλυκού νερού χρησιμοποιώντας τους δίδυμους δορυφόρους καταγραφής διαφόρων δεδομένων της Γης της αποστολής GRACE που αποτελεί μια συνεργασία της NASA με τη κρατική υπηρεσία Διαστήματος της Γερμανίας (DLR).
Αναλύοντας δεδομένα που συνέλεξαν από τις παρατηρήσεις των δορυφόρων οι ερευνητές εντόπισαν στοιχεία για την απότομη πτώση των επιπέδων του γλυκού νερού το Μάιο του 2014. Έτσι, από το 2015 έως το 2023, οι μετρήσεις έδειξαν ότι η μέση ποσότητα γλυκού νερού στην ξηρά ήταν 290 κυβικά μίλια χαμηλότερη από τα μέσα επίπεδα μεταξύ 2002 και 2014.
«Αυτός είναι δυόμιση φορές ο όγκος της λίμνης Έρι που χάθηκε» αναφέρει ο Μάθιου Ρόντελ, υδρολόγος στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκοντάρντ της NASA.
Η απώλεια γλυκού νερού μπορεί να σημαίνει μια μετατόπιση, υποδεικνύοντας ότι οι ήπειροι της Γης έχουν εισέλθει σε μια επίμονα πιο ξηρή φάση.
Οι δορυφόροι μετρούν τις διακυμάνσεις της βαρύτητας της Γης σε μηνιαία χρονική κλίμακα αποκαλύπτοντας αλλαγές στη μάζα του νερού τόσο στο έδαφος όσο και κάτω από το έδαφος.
Η δραστική μείωση γλυκού νερού ξεκίνησε με την εκτεταμένη ξηρασία στη Βραζιλία, η οποία έδωσε τη θέση της σε μεγάλες κρίσεις ξηρασίας σε Αμερική, Ευρώπη, την Αφρική και Αυστραλία. Σημαντικό ρόλο δε, έπαιξε η επίδραση φαινομένων όπως το Ελ Νίνιο.
«Το πρόβλημα όταν έχεις ακραίες βροχοπτώσεις είναι ότι το νερό καταλήγει να κινείται και να χάνεται αντί να εμποτιστεί και να αναπληρώσει τις αποθήκες υπόγειων υδάτων. Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τόσο την εξάτμιση του νερού από την επιφάνεια στην ατμόσφαιρα όσο και την ικανότητα συγκράτησης νερού της ατμόσφαιρας, αυξάνοντας τη συχνότητα και την ένταση των συνθηκών ξηρασίας» υποστήριξε ο Μάικλ Μποσίλοβιτς μετεωρολόγος στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκοντάρντ.
Πάντως, δεδομένου ότι και η φετινή χρονιά αναμένεται να «σπάσει» τα ρεκόρ, αποτελώντας τη θερμότερη που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα εντείνοντας το πρόβλημα της ξηρασίας, η μείωση του νερού θα αποτελέσει σταδιακά όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα για την ανθρωπότητα.
Ήδη σε διεθνή έκθεση προ δεκαετίας, είχε υπολογιστεί ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, οι ελλείψεις νερού μπορούν να επηρεάσουν περισσότερο από το μισό μελλοντικό πληθυσμό του πλανήτη έως το 2050.