Καθώς η ακρίβεια θεριεύει, η εγχώρια παραγωγή κηπευτικών, φρούτων, ελαιολάδου και γάλακτος τίθεται εν αμφιβόλω, αφού από τα χωράφια, τα θερμοκήπια και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις λείπουν τουλάχιστον 70.000 εργάτες.
Οι αγρότες εκπέμπουν SOS υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελεί το Νο 1 πρόβλημα που έχουν αυτή τη στιγμή, ενώ τονίζουν ότι η εγκατάλειψη της καλλιέργειας συνεπάγεται μειωμένη παραγωγή και κατ’ επέκταση αύξηση των τιμών, η οποία εντέλει μετακυλίεται στον καταναλωτή.
Καθυστερήσεις
Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι παραγωγοί κηπευτικών θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Μεσσηνίας, μια περιοχή όπου υπάρχει «τρύπα» 3.000 εργατών γης.
«Μόνο στην περιοχή μας υπάρχει ανάγκη για 2.000 εργάτες» αναφέρει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Ευάγγελος Κοροβίλας. «Εχουμε μειώσει την παραγωγή. Πώς θα λειτουργήσουν τα θερμοκήπια χωρίς προσωπικό; Πώς θα μαζευτούν οι ελιές για να παραγάγουμε ελαιόλαδο;» υπογραμμίζει.
Ετοιμάζεται νομοσχέδιο ώστε να ξεκινήσει – με μια σειρά προϋποθέσεων – η διαδικασία νομιμοποίησης των απασχολουμένων εργαζομένων
Δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό στην αρμόδια αποκεντρωμένη διοίκηση, λέει ο ίδιος αναφερόμενος στην καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων για τις άδειες διαμονής, ενώ απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ενεργοποίηση των διακρατικών συμφωνιών της Ελλάδας με την Αίγυπτο και το Μπανγκλαντές.
Πάντως σημειώνει πως έχει αυξηθεί και η πίεση από πλευράς των εργατών σε ό,τι αφορά τα ημερομίσθια και το ωράριο εργασίας. «Μας εκβιάζουν», όπως λέει.
«Κάνουμε αιτήσεις»
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αγρότες και στην Κρήτη, η οποία εμφανίζει συνολικό έλλειμμα 15.000 εργατών γης.
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Γιάννης Γαϊτάνης, «έχουμε καταβάλει 200.000 ευρώ σε παράβολα για 1.000 εργάτες και έχουν έρθει 80, κάνουμε αιτήσεις για εργάτες Ιούνιο, Ιούλιο και τον Φλεβάρη θα έρθει έγκριση». Ο ίδιος λέει με έμφαση ότι το μόνο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση.
Σημειώνεται ότι υπάρχει «κενό» 2.000-3.000 εργαζομένων μόνο στην Ιεράπετρα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γαϊτάνη εκτός από την καθυστέρηση στον έλεγχο των εργαζομένων οι ελληνικές πρεσβείες απορρίπτουν τις περισσότερες αιτήσεις για ασήμαντους λόγους.
Ο πρόεδρος της Ομάδας Ελαιοπαραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου, Μιχάλης Πλαστουργός, λέει ότι μόνο στον Δήμο Πύργου υπάρχει ανάγκη για 3.000 εργάτες, ενώ εκτιμάται πως σε ολόκληρο τον Νομό Ηλείας υπάρχει «τρύπα» 10.000 εργατών, με την καλλιέργεια της φράουλας να απειλείται. Ολοένα λιγοστεύουν τα εργατικά χέρια και στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, λείπουν περίπου 10.000 εργαζόμενοι, κυρίως από Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα, Χαλκιδική και Πιερία.
Νομιμοποίηση ξένων
Η ΕΘΕΑΣ στηρίζει τη νομιμοποίηση των ξένων εργατών γης Οι τεράστιες ανάγκες μπορούν να καλυφθούν μόνο με τη νόμιμη απασχόληση αλλοδαπών εργατών, επισημαίνεται από την Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).
«Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες, που ναι μεν έχουν έρθει παράνομα στη χώρα αλλά έχουν πάνω από τρία χρόνια που απασχολούνται σε έλληνες εργοδότες και με βάση συμβάσεις που θα υπογραφούν να παραμείνουν» αναφέρει ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, δηλώνοντας στο «Βήμα» ότι στηρίζει τη σχετική πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.
Με βάση τα λεγόμενα του αρμόδιου υπουργού, σε συντονισμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και με τη συνεπικουρία των υπουργείων Εξωτερικών, Εργασίας και Εσωτερικών και φυσικά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζεται νομοσχέδιο ώστε να ξεκινήσει – με μια σειρά προϋποθέσεων – η διαδικασία νομιμοποίησης των απασχολουμένων εργαζομένων για μακρά περίοδο στη χώρα μας.
Η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η μείωση του πληθυσμού, ο ανταγωνισμός στην εξεύρεση εργατών από άλλους κλάδους, όπως ο τουρισμός, οι υπηρεσίες κ.λπ., η έξοδος πολλών εργατών από τη χώρα, καθώς ύστερα από μακροχρόνια παραμονή απέκτησαν τα κατάλληλα έγγραφα για να ταξιδεύουν, και η αδυναμία της διοίκησης να ανταποκριθεί στη νέα πραγματικότητα είναι οι λόγοι για την έλλειψη εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τον Μόσχο Κορασίδη, γενικό διευθυντή της ΕΘΕΑΣ.