Την εξαίρεση των δαπανών που συνδέονται με τις μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας και τον κορωνοϊό από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα ζήτησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε στις δηλώσεις του ότι οι επιπτώσεις για την οικονομία θα είναι παροδικές αλλά πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Μάλιστα, τόνισε ότι θα πρέπει στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των σοβαρών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών και στα δημόσια οικονομικά.
Για το δεύτερο ζήτημα, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι «επιδιώκουμε την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διαχείριση των μαζικών πιέσεων από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά μας, από την προσμέτρησή τους στο –κατά πρόγραμμα– δημοσιονομικό αποτέλεσμα». Τόνισε, δε, ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα πιο δύσκολα εκ των συνόρων της Ευρώπης.
Από την πλευρά του, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο επιτρέπει ευελιξία, αλλά είναι αρμοδιότητα του Eurogroup να αποφασίσει το εύρος και τους τομείς στους οποίους θα υπάρξουν εξαιρέσεις. Ο ίδιος σημείωσε, πάντως, ότι θα υποστηρίξει τα σχετικά αιτήματα.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για την υλοποίηση φιλοαναπτυξιακών πολιτικών, κυρίως στην κατεύθυνση μείωσης της φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.
Ο κ. Σταϊκούρας έδωσε στον κ. Ρέγκλινγκ συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία, τα οποία καθιστούν τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου και εφικτή και ωφέλιμη. Στοιχεία τα οποία βασίζονται στην έκθεση βιωσιμότητας χρέους, την οποία εκπόνησε ο ΟΔΔΗΧ σε συνεργασία με τη Lazard.
Πηγή: kathimerini.gr