Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ν. Φαραντούρης στο CRETA: Ενδεχόμενη διακοπή του ρωσικού αερίου θα φέρει ισχυρούς κραδασμούς στην Ελλάδα

Πρέπει να διαβάσετε

Αντιμέτωπα με σημαντικά διλήμματα είναι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η ενδεχόμενη διακοπή της ρωσικής ενέργειας από τη Μόσχα θα προκαλέσει σημαντικούς οικονομικούς και κοινωνικούς κραδασμούς.

Αυτό τόνισε ο καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας JEAN MONNET στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών και Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νικόλας Φαραντούρης, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, τονίζοντας παράλληλα ότι και η χώρα μας εξαρτάται περίπου κατά 40% από τη ρωσική ενέργεια.

Το ευρωπαϊκό μπλοκ έχει διχαστεί απέναντι στις απαιτήσεις Πούτιν λόγω των ετερόκλητων συμφερόντων των κρατών. Παρά τις υποδομές που διαθέτει η χώρα μας, είναι αναγκαίο να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μην κλείσει η Μόσχα τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου.

«Είναι ένας γρίφος τόσο για τη χώρα μας όσο και για άλλες, και η Ελλάδα αλλά και οι εταιρίες βρίσκονται μπροστά σε σημαντικά διλλήματα. Το Συμβούλιο Κορυφής, της 25ης Μαρτίου μετέθεσε αποφάσεις για το Συμβούλιο Υπουργών, που έγινε την Δευτέρα. Δυστυχώς, ούτε τότε η Ε.Ε. μπόρεσε να αρθρώσει ενιαία φωνή και συνεπώς πλέον κάθε κράτος μέλος αναμετριέται με την αξιοπιστία του, τις δυνατότητες του και οι εταιρίες πρέπει να αποφασίσουν και βρίσκονται σε σημαντικά διλήμματα. Κατά τη γνώμη μου, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να διακοπεί η ροή του φυσικού αερίου χωρίς σοβαρούς κοινωνικούς και οικονομικούς κραδασμούς. Αυτό, γιατί υπάρχουν κράτη και η χώρα μας είναι ένα από αυτά, που είναι αρκετά εξαρτημένα από το ρωσικό αέριο, η Ελλάδα είναι εξαρτημένη κατά περίπου 40%, άλλες χώρες περισσότερο άλλες λιγότερο. Αυτό το ετερόκλητο πλήθος προτεραιοτήτων και εξαρτήσεων στην Ε.Ε. οδηγεί σε διχογνωμία, τα κράτη μέλη δεν μπόρεσαν να πάρουν κοινή απόφαση, ήδη φημολογούνται εταιρίες ότι προτίθεται να συμμετάσχουν στον μηχανισμό πληρωμών Πούτιν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε μια αμηχανία, δηλώνοντας ότι τις προσεχείς ημέρες θα δημοσιευθεί ένα έγγραφο με περισσότερες διευκρινίσεις για το αν η συμμετοχή στο μηχανισμό πληρωμών της Gazprom, παραβιάζει τις διεθνείς κυρώσεις» τόνισε ο κ. Φαραντούρης και πρόσθεσε:

«Εντός του επόμενου 20ημέρου πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις, η χώρα μας διαθέτει πλεονεκτικές υποδομές διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας όπως ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη νήσο Ρεβυθούσα, μπορούμε να φέρουμε καράβια με υγροποιημένο φυσικό αέριο, όμως η τιμή είναι αυξημένη και ενδεχομένως τους επόμενους μήνες να υπάρξουν ζητήματα επάρκειας, να μην υπάρχει δηλαδή αρκετό υγροποιημένο φυσικό αέριο προκειμένου να αναπληρώσει τις ποσότητες των κρατών μελών, της Ε.Ε. που ανέρχονται σε περίπου 150 δις. κυβικά. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και να μην επαναπαυόμαστε, το γεγονός ότι έχουμε τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στον οποίο μπορούν να φτάσουν καράβια από ολόκληρο τον κόσμο δεν είναι αρκετό για να πούμε ότι αυτή τη στιγμή διακόπτουμε τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία χωρίς κοινωνικούς και οικονομικούς κραδασμούς».

Πρόσθεσε δε, πως με δεδομένο ότι το κύμα ακρίβειας δεν προκλήθηκε από τον πόλεμο αλλά οξύνθηκε από αυτόν, η Κυβέρνηση έπρεπε να έχει ήδη υιοθετήσει μέτρα σε τρεις κατευθύνσεις. «Εδώ και περίπου 10 μήνες ίσως και περισσότερους, χτυπάνε καμπανάκια για την ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες αλλά και ενδογενείς. Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει όσοι ασχολούμαστε με την ενέργεια αλλά και άλλοι φορείς, μέτρα από το Σεπτέμβριο. Θα έλεγα ότι πρέπει να περιλαμβάνουν το τρίπτυχο παρεμβάσεις ρυθμιστικές, δημοσιονομικές και ελεγκτικές».

Δείτε όσα ανέφερε ο κ. Φαραντούρης αναλυτικά:

Αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη, όπως τόνισε ο κ. Φαραντούρης παρατηρείται μια εγκατάλειψη μεγάλων πρότζεκτ ορυκτών καυσίμων από ενεργειακούς κολοσσούς, γεγονός που ίσως να καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει ο σωστός χρονισμός για τέτοιου είδους επενδύσεις στη χώρα μας.

Όπως σημείωσε ο κ. Φαραντούρης, αυτή τη στιγμή τα δεδομένα της αγοράς μπορεί να φαίνονται ευνοϊκά για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, δεδομένου ότι οι τιμές είναι αρκετά υψηλές, τόσο του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου, όμως «η ίδια η αγορά, φεύγει, απορρίπτει τέτοιου είδους επενδύσεις, η ίδια η αγορά εξαφανίζεται. Η περίφημη ΤΟΤΑL, η διεθνής πολυεθνική εταιρεία που δραστηροποιείτο και δυτικά της Κρήτης, λίγες ημέρες μετά τις εξαγγελίες για επανέναρξη των δραστηριοτήτων έρευνας και υδρογονανθράκων δυτικά της Κρήτης, ανακοίνωσε την αποχώρηση της. Η αγορά πιθανολογεί ότι θα αποχωρήσει και η αμερικανική EXON».

Κλείνοντας, ο κ. Φαραντούρης σημείωσε πως λίγους μήνες πριν είχε φύγει η ίδια εταιρία η TOTAL από τον πατραϊκό κόλπο και άλλη διεθνής εταιρία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων η PREPSOL είχε φύγει από τη δυτική Ελλάδα. «Ο ενεργειακός σχεδιασμός πρέπει να γίνεται με ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα και όχι με εξαγγελίες που δεν έχουν αντίκρισμα, είτε διότι η αγορά δεν τις αξιολογεί σοβαρές είτε διότι η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή. Άλλες χώρες στην περιοχή όπως το Ισραήλ έχουν εδώ και πολλά χρόνια σπεύσει να αξιοποιήσουν τον ορυκτό πλούτο και τα έχουν καταφέρει σοβαρά και σιωπηλά ήδη να συμβολαιοποιούν και να εξάγουν αλλά και να καταναλώνουν οι ίδιες φυσικό αέριο στην περιοχή. Εμείς μέσα από διάφορες δολιχοδρομίες πιστεύω ότι αργήσαμε αρκετά και αυτή τη στιγμή το μεγάλο στοίχημα θα ήταν να προσελκύσουμε διεθνής παίκτες. Μόνες οι εγχώριες εταιρίες, ούτε επαρκούν ούτε μπορούν να σηκώσουν το βάρος μιας τέτοιας εξορυκτικής δραστηριότητας, δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτό το πρόγραμμα, οποιαδήποτε εξαγγελία και προγραμματισμός χρειάζεται να σχεδιαστεί καλά και να έχει μακροχρόνιο ορίζοντα αλλιώς εξαντλείται σε επικοινωνιακές και συγκυριακές ανακοινώσεις».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα