Όλοι οι πολίτες σε όλο τον πλανήτη ψηφίζουν στις εκλογές με βάση την οικονομική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά, την πραγματική οικονομία, το προσωπικό τους συμφέρον και τις προοπτικές βελτίωσης της ζωής τους για την επόμενη μέρα.
Η αύξηση του κόστους ζωής κυρίως στην προμήθεια των ειδών πρώτης ανάγκης και φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ήταν οι βασικές αιτίες που καθόρισαν την εκλογική συμπεριφορά των Ελλήνων και στις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Εδώ στην Ελλάδα βιώσαμε την επώδυνη δεκαετία των μνημονίων 2010-2020, όταν συρρικνώθηκαν οι μισθοί και τα εισοδήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, γι’ αυτό το πληθωριστικό τσουνάμι που πλήττει το τελευταίο διάστημα την Ευρώπη, έχει επηρεάσει περισσότερο τη χώρα μας.
Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες στην Ελλάδα είναι η ακρίβεια, γι’ αυτό θεωρείται δίκαιο οι πολίτες να απαιτούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαιτούμενες παρεμβάσεις για την αύξηση των εισοδημάτων τους. Όπως λέει η λαϊκή παροιμία η φτώχεια φέρνει γκρίνια. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι σε λιγότερο από τρία χρόνια και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα η τσέπη και η κάλπη είναι συνυφασμένες έννοιες. Είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο καιρό δεν υπάρχει μόνο η γκρίνια που φέρνει η ακρίβεια, υπάρχουν αρκετές εσωκομματικές γκρίνιες στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στη Νέα Δημοκρατία.
Πολλές συζητήσεις και σχόλια προκάλεσαν οι ομαδικές ερωτήσεις-παρεμβάσεις στη Βουλή Νεοδημοκρατών βουλευτών και οι ηχηρές απουσίες από την γιορτή γενεθλίων για τα 50 χρόνια της κυβερνώσας κεντροδεξιάς παράταξης. Η γκρίνια από τις αναφερόμενες διαφοροποιήσεις αποδίδονται κυρίως στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στα εθνικά και τα κοινωνικά ζητήματα. Φαίνεται λίγο περίεργο πώς προέκυψαν τώρα σε ανύποπτο χρόνο αυτές οι διαπιστώσεις. Ίσως όλοι αυτοί που διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική τώρα να διαφωνούσαν από καιρό και να μην εκδηλώνονταν; Είναι απορίας άξιο ύστερα από τόσα χρόνια τώρα να διαπίστωσαν τη στροφή της Νέας Δημοκρατίας προς το κέντρο; Τώρα μόνο κατάλαβαν τι διεύρυνση της Ν.Δ. με την προσέλκυση και αξιοποίηση πολιτικών στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους; Πολύ αργά διαπίστωσαν τις εθνικές και κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης των πού υλοποιούνται τώρα και μία πενταετία.
Γιατί επέλεξαν τώρα να αρχίσουν να διαφοροποιούνται σε διάφορα θέματα ενώ όπως φαίνεται η Ν.Δ. προχωρά με δυσκολία αλλά με μεγάλες πιθανότητες για μια τρίτη κυβερνητική θητεία;
Είναι πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν τα οποία προς το παρόν παραμένουν αναπάντητα, γιατί με τα σημερινά δεδομένα ειδικός πολιτικός αναλυτής θα μπορούσε να δώσει τη σωστή απάντησή του.Την ίδια ώρα πολλά ήταν τα χιουμοριστικά δημοσιεύματα με τίτλους που παρουσίαζαν τη ΝΔ. ως ένα κόμμα που έχει προσβληθεί από τον «ιό του ΣΥΡΙΖΑ». Ποια είναι όμως η πολιτική πραγματικότητα όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα στο πολιτικό σκηνικό από τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας;
Βρισκόμαστε 1000 ημέρες από τις εθνικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Μάϊο του 2027. Η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι κάτω από 30%, αλλά με σημαντική διαφορά από το δεύτερο και το τρίτο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδιαλύεται σύμφωνα με τα εσωτερικά του τεκταινόμενα και πέφτει σε μονοψήφια ποσοστά. Το ΠΑΣΟΚ έχει ανέβει στη δεύτερη θέση με ποσοστό γύρω στο 15%.
Η Ν.Δ. εξακολουθεί να είναι το απόλυτο φαβορί στις επόμενες εκλογές για να κυβερνήσει τρίτη τετραετία, είτε αυτοδύναμη, είτε με συνεργασία, επιτυγχάνοντας πολιτική κυριαρχία σε κυβερνητικό χρόνο ρεκόρ κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα.