Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημοσθένης Μπούρος, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Όπως ανέφερε ο κ. Μπούρος, οι ευοίωνες προβλέψεις δεν είναι σωστές για την πορεία της πανδημίας μέχρι το Πάσχα. «Υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινωνία, αντιλαμβάνομαι την κόπωση που έχει κανείς, δύο χρόνια τώρα αλλά πρέπει λίγο να προσέχουμε. Ο κορωνοϊός μεταδίδεται εύκολα, είναι κάτι που μπορεί να το κολλήσει εύκολα εκεί που δεν το περιμένει».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες είναι ότι δόθηκε το μήνυμα πως χαλαρώνουμε και πάμε σε γήπεδα με 100% είναι λάθος. «Ένας να πάει θα κολλήσει τους άλλους, θέλει μια μεγάλη σύνεση, ακούσαμε και πριν ότι τα μέτρα δεν πρέπει να χαλαρώσουν εύκολα και γρήγορα ας κάνουμε λίγο υπομονή να πάμε σε ένα Πάσχα, που το έχουμε ανάγκη, κυρίως σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη διασπορά όπως στην Κρήτη. Η Όμικρον δεν είναι νόσος του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, κάνει και στο κατώτερο σύστημα, και είναι βαριές».
Σύμφωνα με τον κ. Μπούρο, η κατάργηση του πιστοποιητικού πρέπει να εξεταστεί μετά τον Απρίλιο. «Πιθανόν να μη το χρειαζόμαστε αλλά αυτή την ώρα θέλουμε και 4η δόση, σήμερα πέθαιναν 50-60 άνθρωποι, αυτά ας τα λάβουμε υπόψη. Η επιστήμη έχει δώσει τα τεστ που μπορεί εύκολα να διαγνωστεί κάποιος και να λάβει μέτρα για να μη διασπείρεται ο ιός, έχουν βγει χάπια, αντισώματα, υπάρχει το εμβόλιο που είναι αποτελεσματικό, αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί συμπολίτες μας δέχονται την επιρροή ανθρώπων που τους βάζουν το δίλλημα ότι μπορεί να πάθουν κάτι αλλά κανείς δεν τους λέει ότι σήμερα πέθαναν κάποιοι χιλιάδες. Σε αυτούς έχει κάποιος να απολογηθεί;».
Κλείνοντας, ο κ. Μπούρος αναφέρθηκε στο τι μπορεί να προκαλέσει ο κορωνοϊός στους πνεύμονες ενός ασθενή, λέγοντας πως αν το πάρουμε χρονικά και γνωρίζουμε «ότι οι ασθενείς που θα νοσηλευτούν στο νοσοκομείο, όσες περισσότερες εβδομάδες ή πάνε στην Εντατική ή διασωληνωθούν, πολύ πιθανόν να έχουν long covid που είναι η νόσος όλων των συστημάτων του οργανισμού. Επειδή είναι νόσος του αναπνευστικού, αυτό που αφήνει στα άτομα που έχουν μακριά νοσηλεία είναι αυτό που λέγεται πνευμονική ίνωση. Έχουν δύσπνοια, κόπωση, χρειάζονται οξυγόνο για να ζήσουν και άλλα συμπτώματα από τα υπόλοιπα συστήματα, γιατί ο κορωνοϊός, δεν είναι μόνο νόσος του αναπνευστικού».