Πάνω από 200.000 εμβολιασμοί αναμένεται να γίνουν σήμερα στην Κρήτη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη. 

«Στο νησί μέχρι χθες είχαμε πάνω από 195 χιλ. εμβολιασμένους και  63.463  έχουν πάρει τη δεύτερη δόση. Τις προηγούμενες ημέρες ενεργοποιήσαμε 28 επιπλέον γραμμές στην Κρήτη ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν 72 στο σύνολο. Πλέον έχουμε 84. Μπήκε στη μάχη του εμβολιασμού και το εμβόλιο Johnson&Johnson, όπου σε κάθε νοσοκομείο της Κρήτης έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε το μονοδοσικό εμβόλιο.  Μιλάμε για μια ταχύτατη διαδικασία για να προλάβουμε την τουριστική σεζόν» τόνισε η κ. Μπορμπουδάκη.

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιαστούν γύρω στα 240 χιλ. άτομα από τον αριθμό των εμβολιαστικών γραμμών. «Η Κρήτη έχει 640 χιλ. πληθυσμό και έχουν εμβολιαστεί περίπου 200 χιλ. Μπορούμε να μιλάμε για μια εμβολιαστική κάλυψη μέχρι τον Ιούνιο εφόσον απαιτηθεί, να έχουμε τη δυνατότητα και την επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό για να ανοίξουμε νέες εμβολιαστικές γραμμές».

Ωστόσο, υπάρχει ένας μικρός αριθμός ακυρώσεων των εμβολιασμών γεγονός που οφείλεται στο AstraZeneca. «Είναι ανθρώπινο, το καταλαβαίνουμε. Όταν βλέπεις τη μια χώρα μετά την άλλη να αναστέλει τον εμβολιασμό της επηρεάζεται ο πληθυσμός. Είναι σημαντικό ότι έχουν γίνει εκατομμύρια εμβόλια στον κόσμο. Υπάρχει απόλυτη ασφάλεια άρα συνεχίζουμε κανονικά. Είναι αξιοσημείωτο ότι έχουν ανταποκριθεί με μεγάλη υπευθυνότητα οι συμπολίτες μας ηλικίας 30+».

Η 7η ΥΠΕ Κρήτης αποδεικνύει μια μεγάλη προσαρμοστικότητα και υπευθυνότητα στον εμβολιασμό, σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη. «Έχουμε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων γιατρών είμαστε ικανοποιημένοι. Γενικά ο αριθμός των υγειονομικών στην Κρήτη είναι ικανοποιητικός. Βλέπουμε όμως κάποιες ειδκότητες όπου υπάρχει ακόμη δυνατότητα αύξησης. Όπως εκείνη της γυναικολογικής, κάτι όμως που φαίνεται τις τελευταίες ημέρες ότι προχωρούν και εμβολιάζονται».

Η κ. Μπορμπουδάκη αναφέρθηκε στην σταδιακή άρση των μέτρων, λέγοντας πως σε κάθε άνοιγμα υπάρχει ένας προβληματισμός και μια συγκρατημένη ανησυχία γιατί στο επόμενο 10ήμερο θα δούμε τον αριθμό των θετικών κρουσμάτων. «Έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία γιατί προχωρά ο εμβολιασμός. Αν ένας άνθρωπος νοσήσει δεν θα έχουμε επιπλοκή της νόσου αλλά και ένα μικρό ποσοστό θανάτων. Για εμάς έχει μεγάλη αξία αυτό. Έχουμε χάσει 169 ανθρώπους, δεν είναι κάτι που δεν μας στεναχωρεί. Πάντως συγκριτικά η υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης είναι σε εξαιρετική επιδημιολογική εικόνα και πρέπει να το κρατήσουμε».