Στην πορεία της πανδημίας στην Κρήτη, αλλά και στην εξέλιξη των εμβολιασμών, αναφέρθηκε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ, Λένα Μπορμπουδάκη.
«Τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί μια αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της Κρήτης, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες έχει σταθεροποιηθεί ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό», δήλωσε η κα. Μπορμπουδάκη, τονίζοντας ότι «η εικόνα αυτή μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα, γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός».
Όπως επεσήμανε η ίδια, η λειτουργία των νοσοκομείων θα συνεχιστεί με τα ίδια μέτρα που ίσχυαν μέχρι σήμερα στις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο».
«Σε περιφερειακές ενότητες που υπάρχει αποκλιμάκωση, ίσως να διαφοροποιηθεί ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων, αλλά αυτό πάντα το βλέπουμε ανά περίπτωση», σημείωσε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ.
Αναφορικά με την ενδονοσοκομειακή διασπορά που εντοπίστηκε στο ΠΑΓΝΗ, η κα. Μπορμπουδάκη παραδέχτηκε ότι υπάρχει ανησυχία, ωστόσο, όπως δήλωσε έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους υγειονομικούς, οι οποίοι έχουν ήδη πάρει επιπλέον μέτρα, με σκοπό τη μείωση της επισκεψιμότητας.
«Θα ήθελα να τονίσω κάτι. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί ανασφάλεια στους ασθενείς, ότι δε θα λάβουν την απαραίτητη φροντίδα χωρίς τους συνοδούς τους», σημείωσε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ.
Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών στην Κρήτη, προανήγγειλε την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, δεδομένου ότι στο «παιχνίδι» έχουν μπει πλέον 17 νέα εμβολιαστικά κέντρα.
«Στην ουσία υλοποιήθηκε ο αρχικός μας στρατηγικός σχεδιασμός. Μάλιστα, το γεγονός ότι αναμένουμε σαν χώρα 1,5 εκατομμύριο δόσεις, σημαίνει ότι θα φτάσει και μεγαλύτερος αριθμός εμβολίων στην Κρήτη», εξήγησε η κα. Μπορμπουδάκη.
Στόχος, σύμφωνα με την ίδια, είναι η θωράκιση του νησιού, ώστε να περιοριστεί η διασπορά και να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά και με ασφάλεια ο τουρισμός.
«Αυτό που με ανησυχεί είναι οι μεταλλάξεις και η κόπωση των πολιτών», παραδέχτηκε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ.
«Στην Κρήτη, η βρετανική μετάλλαξη έχει επικρατήσει στο 100%, το οποίο φυσικά ενισχύει την υπερμεταδοτικότητα του ίου. Επιπλέον, η κόπωση των πολιτών, η οποία σαφώς είναι δικαιολογημένη, οδηγεί σε ψυχολογική επιβάρυνση και εντάσεις, οι οποίες αν ξεφύγουν δε θα βοηθήσουν στη διαχείριση της πανδημίας», σημείωσε κλείνοντας η κα. Μπορμπουδάκη, υπενθυμίζοντας την ανάγκη για τήρηση των μέτρων.