Τον κεντρικό έλεγχο στη ροή πληροφόρησης για την εξέλιξη της νόσου του Covid-19 επιχειρεί να διατηρήσει η κυβέρνηση για όλα τα ΜΜΕ, κεντρικά και περιφερειακά.
Η απαγόρευση που εκδόθηκε για όλα τα νοσοκομεία, προκειμένου να μην ενημερώνουν Μέσα και δημοσιογράφους, προκάλεσε την εύλογη αντίδραση τόσο των δημοσιογραφικών Ενώσεων και των δημοσιογράφων, όσο και των εκδοτών στην περιφέρεια.
Όλες οι συνδικαλιστικές Ενώσεις της περιφέρειας αντέδρασαν έντονα, ενώ ο Σύνδεσμος Εκδοτών (ΣΗΠΕ) ζήτησε να οργανωθούν τοπικά κέντρα ενημέρωσης της Πολιτικής Προστασίας στις πόλεις όπου υπάρχουν νοσοκομεία αναφοράς.
Η απάντηση του υπουργείου Υγείας έκανε τα πράγματα χειρότερα. Με έγγραφό του προς όλες τις διοικήσεις των νοσοκομείων πανελλαδικά, επαναλαμβάνει την απαγόρευση ενημέρωσης προς δημοσιογράφους και ΜΜΕ για τα κρούσματα ή την πορεία της νόσου και καθιερώνει τη γραπτή άδεια για ρεπορτάζ! Τα ΜΜΕ ή οι δημοσιογράφοι, δηλαδή, που θέλουν να κάνουν ρεπορτάζ στα νοσοκομεία θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, η οποία θα εκδίδει γραπτή άδεια!
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ηπείρου, στην εντολή αντέδρασε ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, το οποίο μετέχει και σε έρευνα για τον κορωνοϊό, ο οποίος δήλωσε πως «το δικαίωμα του πολίτη στην πληροφόρηση και την ενημέρωση δεν μπορεί να θυσιαστεί στο όνομα οποιασδήποτε σκοπιμότητας», γι’ αυτό και, όπως τόνισε, δεν θα υπακούσει στη εντολή για μη πληροφόρηση.
Η επιλογή αυτή συνιστά πρωτοφανή κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης στη δουλειά των ΜΜΕ και της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας. Εντυπωσιακό είναι πως προς το παρόν έχουν αντιδράσει έντονα μόνο οι συνδικαλιστικές Ενώσεις, οι δημοσιογράφοι και οι εκδότες της περιφέρειας. Στα κεντρικά ΜΜΕ ακολουθούν πιστά την καθημερινή ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας και δεν έχουν ρεπορτάζ από τα νοσοκομεία.
Πηγή: typologies.gr