Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μπερδέψαμε τα ταμεία και του πολίτη είναι άδειο!

Πρέπει να διαβάσετε

Γιώργος Λογιάδης
Γιώργος Λογιάδης
Υποψήφιος Βουλευτής Ηρακλείου
Ο Γιώργος Λογιάδης είναι οικονομολόγος, υποψήφιος βουλευτής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, και επίτιμος αντιπρόεδρος του Μ.Κ. Σωματείου ¨Μινωικός Πολιτισμός και Γραφές¨

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δημιουργήθηκε το 2010 στο πλαίσιο των μνημονίων για να δανειστεί το ελληνικό δημόσιο, ο πτωχευμένος Έλληνας φορολογούμενος, δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και με αυτά να διασωθούν οι τράπεζες και οι τραπεζίτες.

Έγιναν τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, το 2013, το 2014 και το 2015. Την ίδια ώρα η Ισλανδία έκανε ακριβώς το αντίθετο. Επέμεινε στο «όχι» του δικού της δημοψηφίσματος, να μην πληρώσει ο Ισλανδικός λαός τα χρέη των τραπεζών και τις άφησε να καταρρεύσουν. Επήλθε συμφωνία με τους δανειστές για την αποπληρωμή του χρέους των, η οποία υπερψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο τους. Ο Πρόεδρος όμως της χώρας αρνήθηκε να την επικυρώσει και κάλεσε το λαό σε δημοψήφισμα. Ο λαός είπε ένα ξεκάθαρο «όχι» στη διάσωση του τραπεζικού συστήματος με χρήματα των φορολογουμένων. Αυτή η χώρα διαχειρίστηκε την κρίση χρέους της, όχι με βάση τις επιταγές των διεθνών αγορών, αλλά με βάση το συμφέρον των πολιτών της. Άρχισαν να διώκονται οι τραπεζίτες ως εγκληματίες, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου οι τράπεζες πλήρωσαν μεν πρόστιμα, αλλά τα στελέχη τους δεν τιμωρήθηκαν.

Η επιτυχία της Ισλανδίας ήταν τόσο μεγάλη ώστε ακόμη και το ΔΝΤ παραδέχθηκε σε έκθεσή του ότι η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη, διότι δεν ακολούθησε τους κανόνες που συνήθως προτείνουν οι θεσμοί.

Στην Ελλάδα, με όρους του πιο σκληρού καπιταλισμού, θα έπρεπε να έχουν αφεθεί οι τράπεζες να καταρρεύσουν και να εθνικοποιηθούν αυτομάτως από το κράτος.

Να τονίσουμε τη  θέση του ΜέΡΑ25 για την επαναδημιουργία μιας δημόσιας Αγροτικής Τράπεζας η οποία θα στηρίζει τον πρωτογενή τομέα -έναν παραπάνω σήμερα- για λόγους εθνικούς και διατροφικής επάρκειας.

Το 2012 η κυβέρνηση εισήγαγε  στη νομοθεσία την ασυλία των στελεχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,  για να μην μπορεί ούτε εισαγγελέας να διερευνήσει το σκάνδαλο της ζημίας του ελληνικού δημοσίου από την επανιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς από το Ταμείο με νόμο της Νέας Δημοκρατίας.

Το πρόσφατο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης  μεθοδεύει το πώς θα περάσουν εκτός κρατικού ελέγχου οι μετοχές του TΧΣ που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα 40%, στην Πειραιώς 27%, στην Alpha Bank 9%, στη Eurobank 1,4%, στην Αttica Bank 63%. Απαγορεύεται παράλληλα σε οποιαδήποτε επιχείρηση του δημοσίου να αποκτήσει έστω και μέρος των μετοχών αυτών. Δίνει τη σκανδαλώδη δυνατότητα η  μεταβίβαση των τραπεζικών μετοχών να γίνει ακόμα και σε χαμηλότερη αξία από τη χρηματιστηριακή ή και από την πιο πρόσφατη τιμή κτήσης από το ταμείο, ρύθμιση που είχε γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ στις 20-11-2015 και την οποία συνεχίζει κατά γράμμα, σαν καλό και υπάκουο παιδί του «ναι σε όλα», η Νέα Δημοκρατία σήμερα.  Αυτό καταστρατηγεί το άρθρο 3 τον «Σκοπό του Ταμείου» που αναφέρει ότι αυτό δρα προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος.

Συμπερασματικά: θα ονομάζαμε το ΤΧΣ: Ταμείο Χρηματοδότησης Συμμοριών. Αυτό είναι ένα ταμείο ενός τεράστιου εγκλήματος σε βάρος του ελληνικού λαού και της αξιοπρέπειάς του. Και επειδή όλοι αυτοί πέφτουν σαν κοράκια για να φάνε τις μετοχές του ελληνικού δημοσίου, του ελληνικού λαού, που έχει πτωχεύσει, θα τους λέγαμε το βυζαντινό «κόραξι» ή το αρχαιοελληνικό «άγειν εις κόρακας».

Άλλα Πρόσφατα